קבלה רדיקלית

שיתוף המאמר:

קבלה רדיקלית היא האומץ לקבל את הסיטואציה עמה אנו מתמודדים כמו שהיא. להפסיק להתנגד למציאות. להפסיק להתווכח עם המציאות. במיוחד במצבים שהם לא בשליטתנו. לקבל שהמציאות היא בדיוק מה שהיא. ללא שיפוטיות. ללא הכחשה. לא הימנעות. זו ההתמודדות שלנו כרגע וזה מה שיש. מתוך השלמה.
ההצמדות לכאב קושרת אותנו לסיטואציה ומקשה עלינו לעבור דרכה ולהמשיך עם חיינו. כשאנחנו מוכנים לקבל את המציאות, מורכבת ככל שתהיה, אנו מצליחים לנהל אותה טוב יותר.
לחיות בשלום עם הקשיים זה שיעור מורכב עבור כולנו כיוון שחונכנו על המחשבה שאם אנחנו רוצים לשנות את המציאות אנחנו צריכים להיות אקטיביים, להתעקש ולמצוא פתרון ומהר. ההנחה היא שהתנגדות למצב הקיים היא הדרך לשנות אותו. לא לימדנו אותנו שקיימת גם דרך נוספת – קבלת המצב כפי שהוא תאפשר לנו לנוע קדימה עם חיינו.

"הפרדוקס המוזר הוא שכאשר אני מקבל את עצמי בדיוק כפי שאני, אז אני יכול להשתנות." – קארל רוג'רס

 

קבלה רדיקלית כיצד להתחיל לתרגל אותה – ד"ר ענבר כהן, טיפול רגשי מתקדם

מה ההפך מקבלת רדיקלית?

  • להתווכח עם המציאות. לריב עם העולם.
  • אמירות כגון "זה לא פייר", "למה זה קרה דווקא לי???", "זה לא היה אמור להיות ככה! זה היה אמור להיות אחרת"
  • פנטזיות על מציאות אחרת
    • חשיבה בלתי פוסקת למציאת פתרונות (ובואו נודה על האמת, יש סיטואציות בחיים שהן מחוץ לשליטה שלנו ולכן לא נמצא להן פתרונות)
  • היצמדות לקושי ולנרטיב שמגיע איתו
  • תחושות כרוניות של כעס (על עצמי / על אחרים / על היקום), אשמה עצמית, בושה, מרמור ותחושת חוסר אונים

נניח שהרכב נתקע באמצע הדרך. אפשר להתעצבן ולצעוק על הרכב ואולי אפילו על היקום שכך קרה לנו אבל כשאנחנו רבים עם המציאות ומתנגדים אליה, אנחנו מבזבזים הרבה מהמיקוד והאנרגיה שלנו – מיקוד ואנרגיה שהיו יכולים להיות מופנים להטיב עם עצמנו ולהתמודדות בצורה מיטיבה יותר עם המצב. דווקא ההצמדות לנרטיב הישן היא זו שמקשה עלינו לנוע קדימה. אירוע שהיה יכול להיגמר בהזמנת גרר הפך לאירוע מתיש שהרס לנו יום שלם. כשאנחנו מקבלים את האירוע הנוכחי נותרת בנו יותר אנרגיה פנויה להתמודד עם המצב – לקבל את זה שיש שינוי בתוכניות, להזמין עזרה, לחשוב איך מנהלים את הזמן באופן מיטבי בהתחשב בסיטואציה החדשה.

כמובן שאירוע בו הרכב נתקע זו סיטואציה פשוטה יחסית. החיים מביאים לנו אתגרים הרבה יותר מאתגרים והרבה יותר מתמשכים. תרגול של קבלה רדיקלית נשמע קל אבל הוא בהחלט לא פשוט לעשייה, לפחות לא בתחילת התרגול. הבשורה הטובה היא שזו מיומנויות נלמדת ועם הזמן היא תבוא לנו בטבעיות רבה יותר.

"קבלה היא הצעד הראשון בדרך להתגבר על ההשלכות של חוסר מזל" וויליאם ג'יימס

קבלה רדיקלית לעומת ויתור

כשאנחנו מדברים על קבלה רדיקלית אנחנו לא מדברים על הכנעה למציאות או ויתור מוחלט.
קבלה רדיקלית לא אומרת שצריך לאהוב את המצב או אפילו להסכים איתו.

  • קבלה רדיקלית לא אומרת שצריך לסבול
  • קבלה רדיקלית לא אומרת שצריך להיות מיואשים
  • קבלה רדיקלית לא אומרת שצריך להיות פסיביים

הכוונה בקבלה רדיקלית היא לראות את המציאות כפי שהיא ולהיות מוכנים לעבור דרך הרגשות והקשיים שהמציאות הזו מייצרת.

"הפירוש של קבלה הוא לא ויתור. קבלה זה להבין שמשהו הוא כפי שהוא ושצריכה להיות דרך לעבור אותו". מייקל ג'יי פוקס.

מתי לא מתאים לקבל את המציאות כפי שהיא?

  • כאשר נמצאים במערכת יחסים הרסנית או מתעללת
    • כאשר עדים ליחס לא הולם כלפי חסרי ישע (לדוגמא קטינים או קשישים)
  • ככאשר אנו חשופים לאיום או אלימות
  • כשאנחנו נמנעים מלהתמודד עם קשיים עליהם אנו יכולים להשפיע
כיצד להתחיל לתרגל קבלה רדיקלית?

קבלה רדיקלית היא מיומנות נלמדת. היא פשוטה להבנה אבל לא תמיד פשוטה לביצוע. כאן יש תרגול של תנועה פנימית אחרת מזו שהתרגלנו אליה. זו התנסות חדשה שרק דרך החוויה שלה ניתן להרגיש בשינוי שהיא מייצרת.

  1. בחרו תחום בחיים שאתם מרגישים שאתם בהתנגדות כלפיו. תחום שכרגע אינכם יכולים לשנות באופן אקטיבי. משהו שכאשר אתם חושבים עליו הוא מעורר בכם תחושה של כעס, טינה או כל רגש שמסמל עבורכם חוסר קבלה.

  2. תזכירו לעצמכם שעשיתם ככל שביכולתכם כדי לשנות את המצב ושכרגע אין דבר שאתם יכולים לעשות.

  3. אפשרו לעצמכם להיות סקרנים – אילו רגשות עולים בכם כשאתם חושבים על המצב? תנו שם לכל רגש. שימו לב כיצד הרגש מרגיש בגוף – היכן הוא ממוקם? האם יש לו אנרגיה מסוימת? משקל מסוים? טמפרטורה? אם קשה לכם להישאר עם התחושה נשמו עמוק לתוך האזור בגוף ונשפו קלות וממושכות.

  4. בחנו אילו מחשבות עולות בכם כאשר אתם חושבים על המצב? מה הסיפור הפנימי שעולה בכם? אל תשאבו לתוך הסיפור. רק אמרו לעצמכם בשורה קצרה – מה הכותרת של הסיפור שאתם מספרים לעצמכם לגבי המצב?

  5. דמיינו כיצד הייתם מרגישים אם הייתם משלימים עם העובדה שכרגע הדברים הם כך. איך הייתם מרגישים אחרת? איך הייתם חושבים אחרת? איך הייתם פועלים אחרת?

  6. בדקו עם עצמכם האם אתם יכולים לקבל את המצב כפי שהוא – בלי לחשוב מי אשם, מה היה אפשר לעשות אחרת או איזה פתרון אפשר ליצור.

  7. אפשרו לעצמכם להירגע. תרגלו תרגיל הרפייה, מדיטציה, נשמו עמוק. תנו לעצמכם לקבל את הדברים כהוויתם. הזכירו לעצמכם שהחיים עדיין חשובים וראויים למרות הקשיים שאתם חווים. התחייבו לחיים שלכם וזכרו שאתם ראויים. תמיד.

 

ד"ר ענבר כהן, בעלת קליניקה פרטית לטיפול וליווי אנשים באתגרי החיים השונים הכוללים: ויסות רגשי אצל מבוגרים, חרדה, ביטחון עצמי, דימוי עצמי, התמודדות עם התמכרויות . העבודה עם ד"ר ענבר כהן, טיפול נפשי ממוקד מטרות ותוצאות, מתקיימת בקליניקה או אונליין. הטיפול מתמקד בכוחות וביכולות שקיימים בכל אחד מאתנו ובמתן כלים לצלוח את האתגר הנוכחי. לתאום פגישה צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן