איך לבחור פסיכולוג או מטפל רגשי?

שיתוף המאמר:

על פי רוב אנחנו פונים לטיפול רק אחרי שאנחנו מרגישים שמיצינו את הדרכים המוכרות לנו להתמודד עם הקשיים שבחיינו. התחושה היא שעשינו ככל שביכולתנו כדי לעשות את הדברים אחרת ולא הצלחנו. אנחנו במבוי סתום וצריכים את העזרה של אדם אחר כדי לצאת מהפלונטר שנכנסנו אליו. זה יכול להיות שינוי הרגלים (כגון שינוי הרגלי אכילה, שינוי הרגלי קנייה), העלאת הביטחון העצמי, ניהול כעסים, זוגיות קשה או בכל תחום אחר שבחיים. במצב כזה כדאי לפנות לאיש מקצוע שיכול לכוון, לתמוך ולתת כלים שיכוונו ליצירת שינוי.

מהו תהליך טיפול, במה הוא שונה משיחה עם חבר קרוב ואיך מחליטים מי איש המקצוע שילווה אותנו בדרך?
טיפול הוא תהליך של שינוי. להבדיל משיחה עם חברה טובה, לטיפול יש מטרה – ליצור שינוי בחיים. בטיפול מתייחסים לכל המישורים של הבעיה – המישור ההתנהגותי, הקוגנטיבי (מחשבות) והרגשי. בתהליך העבודה נוצר קשר בין המטפל והמטופל, קשר שמאופיין בתמיכה ובעבודה משותפת להשגת המטרות הרצויות. המטפל מספק את המרחב המוגן, הידע והטכניקות לשינוי והמטופל מביא את עולמו הפנימי, את כוונותיו ויכולותיו.


כשאנו מחליטים להתחיל תהליך של עבודה עם מטפל, אנו מתחייבים להשקיע זמן, אנרגיה וכסף. אנחנו מוכנים להיחשף ולהתמסר להנחיות של אדם אחר. ההשקעה הרגשית והפיזית היא רבה ולכן חשוב לעשות את הבחירה הנכונה של מטפל. לצערי יצא לי לא פעם לפגוש אנשים שהרגישו כישלון בתהליך טיפולי, כישלון שלדעתי היה יכול להימנע אם היו משכילים למצוא מטפל שמתאים להם. מחקרים מראים שאחד הגורמים העיקריים שמשפיעים על הצלחת הטיפול היא "הכימיה" בין המטפל למטופל והקשר שנוצר בין שניהם.

איך לבחור פסיכולוג או מטפל רגשי? - ד"ר ענבר כהן, מטפלת רגשית מוסמכת

נקודות שכדאי לשים לב אליהן כאשר בוחרים מטפל/ת רגשי:

  • הכי בסיסי,לברר מהן התעודות של המטפל. האם הוא למד במוסדות מוכרים? האם התחומים שלמד הם תחומי טיפול?
  • כמה שנים המטפל מטפל בתחום? מה הניסיון המקצועי שלו? האם הוא טיפל בעבר בנושאים דומים לנושאים שאתם מתמודדים איתם?
  • האם יש למטפל תחומי התמחות? (כגון גמילה מהתמכרויות, טיפול זוגי, טיפול בילדים)
  • מהן שיטות הטיפול בהן התמחה? האם אתם מתחברים אליהן? האם הן מתאימות לקשיים שאתם רוצים לעבוד עליהם?
  • איך אתם מתרשמים בפגישה הראשונה – האם "נוצרת כימיה"? האם הרגשתם בנוח? מובנים? מה אומרות לכם תחושות הבטן שלכם?
  • חשוב למצוא מטפל שתוכלו להתמיד בתהליך עד סופו, לכן שיקולים של נוחות חשובים: היכן המטפל מקבל? האם זה קרוב למקום מגוריכם? האם אפשרי לכם להגיע לשם בקביעות? מה עלות הטיפול? מה משך המפגש?

 

האם טיפול רגשי עוזר?

אחד הדברים החשובים ביותר בתהליך הטיפול הוא לשים לב האם הטיפול עוזר. כבר בתחילת הטיפול חשוב להגדיר "חוזה טיפולי" – מה מטרות הטיפול? מה הכיוון אליו אתה שואפים? מה נדרש כדי להצליח? לאור החוזה הראשוני, חשוב על השאלות הבאות:

  • האם מתחילים להרגיש שינויים לטובה?
  • האם אתם מוצאים את עצמכם פועלים בצורה שונה מבעבר – באופן שהולם יותר את המטרות ואת האדם שאתם רוצים להיות?
  • האם אתם מרגישים שטוב לכם במפגש, שהמטפל מאפשר לכם לבטא את עצמכם ושאתם מסכימים עם הדרך המוצעת?
  • האם אתם מרגישים יותר תקווה לגבי האפשרות לשינוי? האם אתה מרגיש טוב יותר כלפיי עצמכם וכלפיי דרכם בחיים?
  • האם המטפל אומר לכם מה לעשות או האם הוא מאפשר לכם תהליך של למידה עצמית, בחירה והתפתחות אישית? האם המטפל מאפשר לכם להרחיב את העצמאות בחיים? (להבדיל ממצב שבו אתם מפתחים תלות במטפל).

מתי לסיים טיפול רגשי?

ישנם מצבים שונים בהם מתקבלת החלטה לסיים טיפול. המצב האופטימלי הוא כאשר המטופל והמטפל מגיעים למסקנה שיעדי הטיפול הושגו. במצב זה, מומלץ לקיים תהליך פרידה מסודר שתכליתו להתבונן בתהליך שעברתם ולאפשר סיום ממקום של השג וגדילה.
עם זאת, ישנם מצבים נוספים לסיום טיפול – תחושה של חוסר התקדמות, חוסר"כימיה" עם המטפל, חוסר כוח להתמודד עם הקשיים שהטיפול מעלה וכן קשיים חיצוניים (עלות הטיפול, קושי פיזי להגיע). לעיתים הרצון להפסקת טיפול עלול לעלות מצד המטפל – תחושה של המטפל שהמטופל אינו מפיק מהתהליך.


בכל מקרה בו קיים רצון לסיים טיפול לפני שהיעדים הושגו חשוב מאוד לעשות תהליך של בירור מעמיק מהיכן הקושי נובע: האם זה מתחושת ייאוש של המטופל מול הקשיים? האם זה רצון לבריחה מהתמודדות? במילים אחרות – האם הרצון לעזוב הוא סימפטום של בעיה אחרת, עמוקה יותר, שאם תקבל התייחסות תוביל להתקדמות של המטופל או האם היא שמקפת צורך אובייקטיבי אמיתי.
כאשר הטיפול מתבצע מתוך מחויבות עמוקה ומוכנות להתנסות בדרכי התנהלות חדשות, הוא מוביל לתחושת התרחבות העצמי ולהשג. למרות החשש מהאי נעימות הראשונית, הרווח הפוטנציאלי הוא ענק. משנה חיים ממש. כאשר מתגברים על מכשול ההכרות הראשון, השיחות הופכות לקולחות ומהנות. העניין הוא להתגבר על החשש הראשוני ולהרים את הטלפון.

במידה ואתם מעוניינים לקבל פרטים ולקבוע פגישה ראשונה עם ד"ר ענבר כהן, מטפלת רגשית, התקשרו לטלפון מספר 052-6909091 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם. בקליניקה של ד"ר ענבר כהן תמצאו אווירה מאפשרת, ידע רב וטכניקות רבות ליצירת שינוי. יחד נגלה את הכוחות שיש בכם להתמודד עם האתגרים שבחייכם ולעשות את השינוי הנדרש. המפגשים מתקיימים בקליניקה או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

עקבו אחרי:
עוד עמודים בנושא:

גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....

דילוג לתוכן