טראומה קולקטיבית

שיתוף המאמר:

מגפות, אסונות טבע, אירועי טרור ומלחמות עלולים ליצור צלקת, לא רק בנפש האדם, אלא גם בתודעה הקולקטיבית. כאשר ציבור חווה אסון, תחושת הטראומה היא לא רק אישית אלא גם קהילתית. תחושת הפגיעות והשבריריות עלולות לערער את תחושות היציבות, הביטחון ולפעמים אפילו את תחושת הזהות של החברה.
ברמה האישית התחושות יכולות לנוע בין דיכאון, ייאוש, חרדה, תחושת חוסר ביטחון בסיסי ואשמת הניצול (רגשי אשם על כך שניצלנו למרות שלא הייתה לנו כל השפעה על גורל אחרים). כיוון שהפגיעה עלולה להיות ברמת החברה וגם ברמת הפרט, כאשר מתרחשת טראומה קולקטיבית יש להתייחס במסע הריפוי לשתי רמות אלה.

טראומה קולקטיבית - ד"ר ענבר כהן, מטפלת רגשית מוסמכת

השפעות של טראומה קולקטיבית על האדם:

  • תחושת בדידות וניכור: כיוון שטראומה קולקטיבית עלולה ליצור שינויים בחברה, תחושת השייכות עשויה להיפגע. חווית הטראומה עשויה לגרום לתחושה של זרות וניתוק מהחברה הרחבה. עם זאת, חשוב לדעת שעשוי להיות תהליך הפוך בו החוויה המשותפת תוביל לתחושת לכידות והתגייסות לעזרה הדדית.
  • תחושת אבל: טראומה קולקטיבית עלולה ליצור תחושת צער ואובדן של עולם יציב ומוכר. האבל עשוי להיות גם על קשרים חברתיים וקהילתיים שאבדו.
  • השפעות פיזיולוגיות: טראומה עלולה ליצור אפקטים גופניים של ממש. התופעות הן רבות ומגוונות ואצל כל אדם הן עשויות להופיע בצורה ובעוצמה אחרת. כאבים באזורים שונים בגוף (כאבי ראש, כאבים באזורים שונים בגב, כאבי בפרקים), תשישות, תסמונת המעי הרגיז, שינויים בדפוסי התיאבון הם רק דוגמאות למגוון הביטויים הפיזיים שעלולים להתרחש.
  • השפעות קוגניטיביות: כיוון שתהליכים קוגניטיביים מושפעים מעומס רגשי, אפשר להרגיש אחרי טראומה קשיים זמניים בקשב, בתפיסה ובתהליכי זיכרון. הדריכות הרבה שחווים במצבים אלו עלולה להוביל לרגישות יתר לגירויים ניטרליים והם יתפרשו כאיומים פוטנציאליים. תהליך קבלת החלטות עשוי להיות מבוסס על רגשות במקום על חשיבה רציונאלית.
    כאשר החוויה קשה במיוחד עלולה להתרחש תגובת ניתוק קוגניטיבי ודיסוציאציה (תחושה של ניתוק מהעצמי והמציאות) והתעוררות בלתי רצונית וחודרנית של זיכרונות הקשורים לטראומה. חשוב לדעת שאצל מרבית האנשים תופעות אלו הן אפיזודיות בלבד כך שהן יחלפו עם הזמן.

התפקיד של טיפול נפשי בהתמודדות עם טראומה קולקטיבית

הגם שהחוויה של הטראומה היא קולקטיבית, לכל אדם יש את האופן בו הוא חווה ומתמודד עם הקשיים. המרחב הטיפולי הוא מקום לעבד את החוויות, לפתח דרכי התמודדות, לשלב את האירועים שקרו בתוך הנרטיב הרחב יותר של החיים ולמצוא את הדרך לחזור לכוחות האישיים לאחר האירוע.

  • עיבוד הטראומה: חדר המפגש הוא מקום מאפשר ובטוח לדבר על החוויות שהתרחשו באירוע. היכולת לדבר במקום בו מקשיבים לנו מייצר אוורור של הדברים וחלוקת המשא עם אדם נוסף. כאשר מדברים על טראומה קולקטיבית היכולת לדבר בצורה פתוחה עם אדם נוסף חשובה אפילו יותר כדי לא להרגיש שהחוויה האישית מוקטנת בתוך ההתמודדות הקולקטיבית הרחבה. זהו הזמן לתת מקום לחוויה האישית בתוך החוויה הקולקטיבית.
  • פיתוח דרכי התמודדות: אחת המטרות העיקריות בטיפול היא לתת לאדם כלים להתמודד עם תחושת המצוקה ודרכים לוויסות רגשי. טכניקות קוגניטיביות והתנהגויות יכולות לעזור לאדם להתמודד עם עולמו החיצוני והפנימי הסוער. חיבור למשאבים פנימיים וחיצוניים, התמודדות עם שאלות קיומיות ומציאת משמעות ותקווה מחודשת הם חלקים משמעותיים מאוד ביכולת להתמודד עם אירועים בקנה מידה רחב שכזה.
  • צמיחה פוסט טראומתית: טיפול נפשי יכול לעזור לאדם לא רק ללמוד להתמודד עם האירועים שקרו אלא גם לצמוח מתוכם. זיהוי סגנון חשיבה שלילי ומעוות שנלמד כתוצאה מהטראומה והחלפתו בסגנון חשיבה יעיל יותר, בניית כוחות של חוסן נפשי, מציאת משמעות חדשה לחיים, עיצוב תחושת זהות עצמית ויצירת הלימה בין הדברים שחשובים לנו בחיים לבין סגנון חיינו הם רק חלק מהדוגמאות בהן אנו יכולים לקחת את אשר קרה למקום בונה בחיינו.

בשל אופי האתר, מאמר זה התמקד בטיפול הפרטני במצבים של טראומה קולקטיבית. כמובן שעבודה קהילתית היא חלק בלתי נפרד ממסע הריפוי ויש לקיים פעולות ברמה הקהילתית כדי לרפא את הפצע העמוק שנוצר. בניית רשתות תמיכה בתוך הקהילה, יצירת מרחב בטוח לשיתוף חוויות, חיזוק מוסדות חברתיים, שיתופי פעולה עם המנהיגות המקומית הן פעולות חשובות לאין ערוך. האדם הוא יצור חברתי וכמעט ולא ניתן להפריד בין שני תהליכים חשובים אלו (הפרטי והקהילתי).

כפי שהדגשנו במאמר, גם כאשר החוויה הטראומתית משותפת לחברה הרחבה, לעיתים יש צורך לצאת למסע ריפוי פרטי – עם החוויות הפרטיות שלנו, בקצב שלנו ועם ההתמודדות האישית שלנו. אנחנו יודעים שהתערבות נפשית מוקדמת עשויה לעשות את ההבדל במניעת פוסט טראומה בהמשך הדרך. לכן, אם אתם מתמודדים עם קשיים נפשים בעקבות השבעה באוקטובר, מגפת הקורונה או כל טראומה אחרת, פנו לעצמכם זמן ואנרגיה למסע האישי שלכם. ד"ר ענבר כהן, ליוותה מאות אנשים במסעות ריפוי והחלמה. העבודה עם ד"ר ענבר כהן מעצימה, יעילה וקצרת טווח. לקביעת פגישה ראשונה צלצלו לטלפון שמספרו:052-6909091 או מלאו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם. המפגשים פרונטליים או דרך הזום.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

עקבו אחרי:
עוד עמודים בנושא:

גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....

דילוג לתוכן