ראשי » ויסות רגשי למבוגרים
ויסות רגשי הוא היכולת שלנו לנהל את המצב הרגשי שלנו. כמבוגרים נדרשת מאיתנו היכולת לקחת אחריות על הרגשות שלנו כך שלא נהיה "שבויים" שלהם. שיש קושי בויסות רגשי, רגשות נחווים בעוצמה כל כך גבוה עד שהם עלולים להתפרץ בצורה שתזיק לנו או לסביבה שלנו. אז נכון, רובינו חווינו מצבים בהם הגבנו בצורה מוגזמת – בכינו, התפרצנו, אמרנו דברים ואולי אפילו תקפנו שלא בהתאם לאירוע עצמו, אבל סביר להניח שאלו אירועים נדירים יחסית.
אצל אנשים שמתמודדים עם קושי בויסות רגשי, התנהגויות שכאלו מתרחשות לעיתים קרובות, ולאחר מכן מגיעה חרטה. עם הזמן הדבר עלול להשפיע על היכולת להשיג מטרות, פיתוח התמכרויות מסוגים שונים, נזק לקשרים החברתיים ולקריירה המקצועית.
ויסות רגשי הוא מיומנות נלמדת ונרכשת בשלבים צעירים יחסית של החיים וממשיכה להשתכלל בהמשך חיינו הבוגרים.
הסיבות לקושי בוויסות רגשי הן רבות: חוסר מודל חיקוי מוצלח בילדות (כלומר הורים שלא ידעו לתת דוגמא טובה לויסות רגשי, שלא הצליחו להכיל ולתווך לילד את המציאות בצורה מאוזנת או שיצרו יצרו דפוסי התקשרות לא בטוחים), נטייה גנטית לאימפולסיביות, חוסר בגירויים קוגניטיביים מספקים בילדות. גם מצבי בריאות נפשיים מסוימים עלולים להוביל לקושי בוויסות, דוגמת הפרעת קשב וריכוז (ADHD), הפרעות בספקטרום האוטיסטי, הפרעות מצב רוח או שימוש בסמים.
יהיו הסיבות אשר יהיו, הבשורה הטובה היא שניתן ללמוד את המיומנויות הזאת. הכל עניין של רצון, מחויבות והתמדה בתרגול.
כשאנו מתמודדים עם חוסר יכולת להכיל את הרגשות שלנו ומרגישים "נפיצים" במיוחד עלינו לטפל בגורמים הבסיסיים שעלולים להשפיע באופן ישיר על היכולת שלנו לווסת את עצמנו.
כמות שינה מספקת – חוסר שינה משפיע באופן ישיר על מצב הרוח שלנו ועל יכולת החשיבה שלנו (כלי מפתח בויסות רגשי).
תזונה בריאה – כמה מאיתנו "מאבדים את זה" כשאנחנו רעבים? רעב משפיע על תחושת הכעס והעצבנות. אכילה בצורה סדירה ומזינה חשובה לאיזון הרגשי שלנו.
הנטייה שלנו היא להתמקד בעולם החיצוני. לעיתים נראה כאילו אנחנו רק מגיבים לסביבה.
כדי ללמוד לווסת את עצמנו, עלינו ללמוד לתת תשומת לב גם לעולם הפנימי. דרך טובה להתחיל להכיר את העולם הרגשי שלנו היא להתחבר לחוויה של הגוף. בדקו איך מרגיש הרגש בגוף.
הרגש בגוף –
האם הוא ממוקם במקום מסוים בגוף? האם יש לו מהירות מסוימת? מה האנרגיה שלו? מה הקצב שלו? הטמפרטורה שלו?
לאחר מכן תנו לרגש שם. שאלו את עצמכם "מה שם הרגש שאני חווה עכשיו?". זכרו – רגש הוא בעל מילה אחת בלבד, לדוגמא: שמח, סקרן, משועמם, כועס, מקנא, אדיש, חרד, עצבני, משועשע.
כאשר אנחנו נותנים שם לרגש אנו נמצאים במקום בו אנו יכולים להתייחס אליו ולהחליט כיצד אנחנו רוצים להתנהג איתו.
תרגול נתינת מקום לרגש –
קחו מספר רגעים להיות עם הרגש. לנשום אותו. לפנות לו מקום אצלכם. אין הכוונה להזדהות עם הסיפור שהוא מספר לכם אלא רק היכולת שלכם להיות עם התחושה. לחוות אותו. בלי להתנהג אותו. בלי לטבוע בו.
אפשרו לכם לא להיות צודקים תמיד, לא להיות מגיבים תמיד, לא להיות מנצחים תמיד. אפשרו לעצמכם להיות. לחוות. להרגיש.
מבחינה זו, לפעמים זה מרגיש נגד האינטואיציה והרצון הראשוני שלנו – כשאנחנו מרגישים רגשות לא נעימים, אנחנו רוצים להיפטר מהם ומהר. כאן הלימוד הוא לשהות קצת עם הרגש. להתיידד איתנו. להרגיש בנוח איתו ולדעת שאנחנו יכולים להכיל גם רגשות פחות נעימים.
לנשום –
קיימות דרכים רבות לתרגל את הרגעת הנפש: מדיטציה, מיינדפולנס, הרפיית שרירים פרוגרסיבית, תרגול טכניקות של נשימה, ספורט, כתיבת יומן, שיחה עם חברים (בבקשה לבחור חברים שמרגיעים ומחברים לכוחות). מצאו את נוסחת ההרגעה שעובדת בשבילכם ותרגלו אותה על בסיס קבוע.
זיהוי טריגרים –
התחילו להכיר את עצמכם. בדקו באירועים שונים מה הפעיל את התגובה הרגשית האינטנסיבית הזו? מה הטריגר שיצר את העומס הרגשי? האם גיליתם דפוסים של טריגרים המפעילים אתכם? האם יש נושאים עליהם אתם צריכים לעבוד?
האם יש הסברים אלטרנטיביים?
כשאנחנו בהצפה רגשית, תשומת הלב שלנו צרה ואנחנו לא מצליחים לראות את התמונה הרחבה. ברגעים שכאלו חשוב להזכיר לעצמנו שלא תמיד ההתרשמות הראשונה נכונה. לפעמים אנחנו מפרשים לא נכון את הכוונות של אחרים או מושפעים ההרגלים ישנים. היכולת שלנו להישאר סקרנים ולשקול אפשרויות חשיבה נוספות היא קריטית ליכולת שלנו לווסת את הרגשות וההתנהגות שלנו.
החליטו כיצד לפעול –
בכל סיטואציה עלינו להגיב בצורה שמותאמת לסביבה בה אנו נמצאים ולמטרות ארוכות הטווח שלנו. היכולת שלנו להתבונן ברגש ובמחשבות שנלוות אליו היא זו שתאפשר לנו להחליט כיצד לפעול בכל סיטואציה. לעיתים, כדי להצליח יש ללמוד אסטרטגיות התמודדות ואסטרטגיות לפתרון בעיות.
אם אתם מרגישים מוצפים רגשית או אם אתם מרגישים ש"הפתיל שלכם קצר", אתם מזומנים להתחיל טיפול עם איש מקצוע. לאורך זמן התמודדות עם רגשות בסגנון חרדה, דיכאון, כעס או בדידות עלולים להיות עם השלכות מהותיות לחיים.
העבודה עם ד"ר ענבר כהן תעזור לכם לפתח אסטרטגיות פשוטות ויעילות לנהל א הרגשות ולהצליח לקדם את החיים בנתיב שרצוי לכם. תהליך העבודה מעצים ומהיר. זו עשויה להיות מתנה משנת חיים עבורכם. המפגשים פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת. באתר תמצאו מידע גם אודות ניהול כעסים, טיפול בכעסים, טיפול בחרדות , תלות שיתופית ועוד.
לשיחת התייעצות צלצלו לד"ר ענבר כהן, מטפלת בוויסות חושי אצל מבוגרים בטלפון שמספרו: 052-6909091 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.
לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091
גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....
לאו דזה
תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינם מספיקים כדי לבצע אבחון מקצועי ואינם מהווים תחליף להתייעצות מקצועית או טיפול עם איש מקצוע. קבלת החלטה או עשיית פעולה על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. ההמלצה בכל מקרה של ספק היא ברורה – להיפגש עם איש מקצוע (עובד סוציאלי, פסיכולוג, פסיכיאטר) ולהתייעץ על דרכי טיפול מתאימים. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לד"ר ענבר כהן. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של ד"ר ענבר כהן וללא קישור לאתר זה.
התכנים המוצגים באתר מנוסחים בלשון זכר/נקבה, יחיד/רבים, מטעמי נוחות אך מיועד לכל המגדרים.
© כל הזכויות שמורות לד"ר ענבר כהן
Produced by Webzilla