הפרעת דחק פוסט טראומתית

שיתוף המאמר:

רוב האנשים שחווים אירוע טראומתי יצליחו להתגבר נפשית, גם אם בתחילה ירגישו מצוקה רגשית. כדי ליצור את התנאים הטובים ביותר להחלמה יש לזהות את המצוקה הראשונית ולתת מענה טיפולי מתאים.
הפרעת דחק פוסט טראומתית (Post-Traumatic Stress Disorder – PTSD) היא הפרעה נפשית כרונית שנוצרת לאחר חוויה או עדות של אירוע טראומתי. האבחנה של PTSD ניתנת על-ידי פסיכיאטר. מתן טיפול נפשי מתאים, יעזור לקיים חיים מלאים לצד ההפרעה.

הקריטריונים לאבחון הפרעת דחק פוסט טראומטית במבוגרים –

  • אבחנה של PTSD מחייבת בראש ובראשונה קיום של אירוע טראומתי משמעותי שהוביל להידרדרות בתפקוד התעסוקתי והחברתי של למעלה מחודש.
  • חוויה של תסמינים חודרניים – זיכרונות או חלומות בלתי רצוניים שחוזרים ונשנים, פלשבקים (חוויה של חלק מהטראומה כאילו הוא מתרחשים בהווה) ותחושת דחק פיזית או נפשית בחשיפה לטריגרים שמזכירים את האירוע הטראומתי.
  • תסמינים הימנעותיים – במטרה להימנע מטריגרים שעלולים להוביל לזיכרונות, רגשות או מחשבות הקשורים לחוויה הטראומתית האדם מצמצם את פעילויותיו. לדוגמא, חייל שנפגע בשדה הקרב ימנע מרעש של זיקוקי דינור ביום העצמאות או מצפייה בתוכניות טלוויזיה שמזכירות לו אירועים שנכח בהם, אדם שנכח באירוע טרור במקום הומה אדם ימנע מהמצאות במקומות הומי אדם. הימנעות לא חייבת להיות מגירויים חיצוניים. יש כאלה שימנעו, לדוגמא, משינה בשל הפחד לחוות את הסיוטים שהשינה עלולה להביא עימה.
  • שינויים בקוגניציה או במחשבה הקשורים לטראומה – אמנזיה דיסוציאטיבית (קושי להיזכר בפרטים שונים של האירוע), פיתוח אמונות שליליות על העולם ועל העצמי ("אני חסר אונים", "אין תקווה לשינוי"), מצב רוח שלילי עקבי, חוסר יכולת להנות (אנהדוניה), תחושת ניתוק וניכור מהסביבה, קושי בהרגשת רגשת חיובים. תסמינים דיסוציאטיביים, דוגמת דה-פרסונלזיציה (תחושה שמנותקים מעצמנו, כאילו אנחנו מתבוננים על הסיטואציה מחוץ לגוף של עצמנו), דה-ראילזיציה (תחושה שהסביבה לא אמיתית).
  • שינויים בקוגניציה או במחשבה הקשורים לטראומה – אמנזיה דיסוציאטיבית (קושי להיזכר בפרטים שונים של האירוע), פיתוח אמונות שליליות על העולם ועל העצמי ("אני חסר אונים", "אין תקווה לשינוי"), מצב רוח שלילי עקבי, חוסר יכולת להנות (אנהדוניה), תחושת ניתוק וניכור מהסביבה, קושי בהרגשת רגשת חיובים.
    תסמינים דיסוציאטיביים, דוגמת דה-פרסונלזיציה (תחושה שמנותקים מעצמנו, כאילו אנחנו מתבוננים על הסיטואציה מחוץ לגוף של עצמנו), דה-ראילזיציה (תחושה שהסביבה לא אמיתית).
  • תסמינים הקשורים לעוררות ותגובתיות – התפרצויות כעס, עצבנות מתמשכת, תגובות של בהלה, קשיי שינה, קשיי ריכוז, דריכות יתר והרס עצמי.
הפרעת דחק פוסט טראומתית: קריטריונים לאבחון ודרכי טיפול – ד"ר ענבר כהן

מה זה טראומה מורכבת (C-PTSD)?

טראומה מורכבת מתארת ההפרעה שנוצרה מתוך חווית טראומה ממושכת או חוזרת.
טראומה מורכבת נוצרת מתוך אירועים בסגנון: התעללות, הזנחה או נטישה בילדות, אלימות או התעללות במשפחה, עדות חוזרת לאלימות או להתעללות, פגיעות מיניות חוזרות, שבי, שייכות לכת, עבודה בזנות. על פי רוב, ככל שהטראומה התקיימה באופן ממושך (חודשים או שנים), בגיל צעיר, חוויה של מספר טראומות, הפגיעה התבצעה על ידי אדם קרוב, כך הפגיעה מורכבת יותר.
התסמינים של טראומה מורכבת דומים מאוד לאלו של הפרעת דחק פוסט טראומתית והם כוללים, בין היתר, פלשבקים, סיוטי שינה, דיסוציאציה וקושי בויסות רגשי. בשל המאפיינים הממושכים של הפגיעה, טראומה מורכבת מאופיינת גם בפגיעה בתחושת הערך העצמי, בתחושת המשמעות בחיים, בקשים בקיום מערכות יחסים בריאות ובתחושת חוסר תקווה.
בישראל האבחון הפסיכיאטרי מסתמך על ספר האבחנון האמריקאי (DSM-5). האבחנה של טראומה מורכבת לא קיימת בספר זה. לעומת זאת, אבחנה זו כן קיימת ב ICD-11 (International Classification of Diseases, 11th Edition) אשר מוכר על ידי ארגון הבריאות העולמי (World Health Organization – WHO).
בפועל הרבה מטפלים בתחום בריאות הנפש, בעולם ובישראל, משתמשים במושג זה באופן שוטף כאשר רוצים לתאר פגיעה נפשית שנוצרה מתוך ריבוי טראומות או טראומות ממושכות.

הפרעת דחק אקוטית

הפרעת דחק אקוטית (Acute Stress Disorder) מכונה גם הפרעת דחק חריפה. הפרעה זו מתרחשת לאחר חשיפה לאירוע טראומתי והתסמנים המאפיינים אותה מתחילים בסמוך לאירוע ועד חודש לאחריו. החשיפה לאירוע הטראומתי יכולה להיות מתוך השתתפות באירוע אך גם כעדות בגוף ראשון אליו. אירועים שנחשבים לטראומתיים הם איום על חיי האדם או חיי אדם קרוב, חשיפה למקרה מוות או פציעה חמורה, אלימות מינית, חשיפה חוזרת או קיצונית לפרטים גרפיים של אירוע (כמו שוטרים ועובדי זק"א שמגיעים לזירה של אירוע טרור).
התסמינים של הפרעת דחק אקוטית דומים לאלו של PTSD: חרדה פתאומית, פלשבקים, זיכרונות חודרניים, קושי בריכוז, קושי להיזכר בפרטים שונים לגבי האירוע הטראומתי, מצב רוח שלילי, כעס ותוקפנות, עוררות יתר, ניתוק רגשי מעצמי או מהסביבה (דיסוציאציה) וניסיונות להימנע מכל אשר עלול להזכיר את האירוע.
היות שהפרעת דחק אקוטית עשויה להתפתח להפרעת דחק פוסט טראומתית חשוב לאתר אותה בהקדם ולהתחיל טיפול נפשי מתאים.

 

במידה ואתם או מישהו היקר לליבכם מתמודד עם תסמינים המתוארים במאמר זה כדאי לפנות לטיפול נפשי. הטיפול יעזור לעבד את האירוע הטראומתי וייתן כלים לנהל את המצב הרגשי ולחזור לתפקוד תקין ככל הניתן. ד"ר ענבר כהן מטפלת במגוון מצבים וקשיים נפשיים ביניהם טיפול בטראומה, התפרצויות כעס, חרדה וחוסר ביטחון עצמי. ליצירת קשר ולתאום פגישה צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091 או השאירו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן