ראשי » הפרעת דחק פוסט טראומתית
רוב האנשים שחווים אירוע טראומתי יצליחו להתגבר נפשית, גם אם בתחילה ירגישו מצוקה רגשית. כדי ליצור את התנאים הטובים ביותר להחלמה יש לזהות את המצוקה הראשונית ולתת מענה טיפולי מתאים.
הפרעת דחק פוסט טראומתית (Post-Traumatic Stress Disorder – PTSD) היא הפרעה נפשית כרונית שנוצרת לאחר חוויה או עדות של אירוע טראומתי. האבחנה של PTSD ניתנת על-ידי פסיכיאטר. מתן טיפול נפשי מתאים, יעזור לקיים חיים מלאים לצד ההפרעה.
הקריטריונים לאבחון הפרעת דחק פוסט טראומטית במבוגרים –
טראומה מורכבת מתארת ההפרעה שנוצרה מתוך חווית טראומה ממושכת או חוזרת.
טראומה מורכבת נוצרת מתוך אירועים בסגנון: התעללות, הזנחה או נטישה בילדות, אלימות או התעללות במשפחה, עדות חוזרת לאלימות או להתעללות, פגיעות מיניות חוזרות, שבי, שייכות לכת, עבודה בזנות. על פי רוב, ככל שהטראומה התקיימה באופן ממושך (חודשים או שנים), בגיל צעיר, חוויה של מספר טראומות, הפגיעה התבצעה על ידי אדם קרוב, כך הפגיעה מורכבת יותר.
התסמינים של טראומה מורכבת דומים מאוד לאלו של הפרעת דחק פוסט טראומתית והם כוללים, בין היתר, פלשבקים, סיוטי שינה, דיסוציאציה וקושי בויסות רגשי. בשל המאפיינים הממושכים של הפגיעה, טראומה מורכבת מאופיינת גם בפגיעה בתחושת הערך העצמי, בתחושת המשמעות בחיים, בקשים בקיום מערכות יחסים בריאות ובתחושת חוסר תקווה.
בישראל האבחון הפסיכיאטרי מסתמך על ספר האבחנון האמריקאי (DSM-5). האבחנה של טראומה מורכבת לא קיימת בספר זה. לעומת זאת, אבחנה זו כן קיימת ב ICD-11 (International Classification of Diseases, 11th Edition) אשר מוכר על ידי ארגון הבריאות העולמי (World Health Organization – WHO).
בפועל הרבה מטפלים בתחום בריאות הנפש, בעולם ובישראל, משתמשים במושג זה באופן שוטף כאשר רוצים לתאר פגיעה נפשית שנוצרה מתוך ריבוי טראומות או טראומות ממושכות.
הפרעת דחק אקוטית (Acute Stress Disorder) מכונה גם הפרעת דחק חריפה. הפרעה זו מתרחשת לאחר חשיפה לאירוע טראומתי והתסמנים המאפיינים אותה מתחילים בסמוך לאירוע ועד חודש לאחריו. החשיפה לאירוע הטראומתי יכולה להיות מתוך השתתפות באירוע אך גם כעדות בגוף ראשון אליו. אירועים שנחשבים לטראומתיים הם איום על חיי האדם או חיי אדם קרוב, חשיפה למקרה מוות או פציעה חמורה, אלימות מינית, חשיפה חוזרת או קיצונית לפרטים גרפיים של אירוע (כמו שוטרים ועובדי זק"א שמגיעים לזירה של אירוע טרור).
התסמינים של הפרעת דחק אקוטית דומים לאלו של PTSD: חרדה פתאומית, פלשבקים, זיכרונות חודרניים, קושי בריכוז, קושי להיזכר בפרטים שונים לגבי האירוע הטראומתי, מצב רוח שלילי, כעס ותוקפנות, עוררות יתר, ניתוק רגשי מעצמי או מהסביבה (דיסוציאציה) וניסיונות להימנע מכל אשר עלול להזכיר את האירוע.
היות שהפרעת דחק אקוטית עשויה להתפתח להפרעת דחק פוסט טראומתית חשוב לאתר אותה בהקדם ולהתחיל טיפול נפשי מתאים.
במידה ואתם או מישהו היקר לליבכם מתמודד עם תסמינים המתוארים במאמר זה כדאי לפנות לטיפול נפשי. הטיפול יעזור לעבד את האירוע הטראומתי וייתן כלים לנהל את המצב הרגשי ולחזור לתפקוד תקין ככל הניתן. ד"ר ענבר כהן מטפלת במגוון מצבים וקשיים נפשיים ביניהם טיפול בטראומה, התפרצויות כעס, חרדה וחוסר ביטחון עצמי. ליצירת קשר ולתאום פגישה צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091 או השאירו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.
לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091
גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....
לאו דזה
תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינם מספיקים כדי לבצע אבחון מקצועי ואינם מהווים תחליף להתייעצות מקצועית או טיפול עם איש מקצוע. קבלת החלטה או עשיית פעולה על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. ההמלצה בכל מקרה של ספק היא ברורה – להיפגש עם איש מקצוע (עובד סוציאלי, פסיכולוג, פסיכיאטר) ולהתייעץ על דרכי טיפול מתאימים. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לד"ר ענבר כהן. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של ד"ר ענבר כהן וללא קישור לאתר זה.
התכנים המוצגים באתר מנוסחים בלשון זכר/נקבה, יחיד/רבים, מטעמי נוחות אך מיועד לכל המגדרים.
© כל הזכויות שמורות לד"ר ענבר כהן
Produced by Webzilla