איך לדבר עם מכור?

שיתוף המאמר:

התמכרות היא בעיה שפוגעת לא רק במכור אלא גם בסביבה הקרוב אליו – הורים, בני הזוג וילדים. מאוד קשה לראות אדם שאנחנו אוהבים מתמודד עם התמכרות. אנחנו רוצים לעזור. להגיע אליו ולהעיר אותו מהמלכודת אליה הוא נשאב. הרצון שלנו לעזור טבעי ומבורך. הדברים מתחילים להסתבך כאשר הרצון הטוב הופך להיות לא יעיל ובמקרה היותר קיצוני העזרה שלנו עלולה להפוך להיות מכשול גם לחיים של המכור וגם לחיים שלנו.

איך לדבר עם מכור? - ד"ר ענבר כהן מטפלת בהתמכרויות אצל מבוגרים ובני נוער

סימני אזהרה שאנחנו לא עוזרים למכור

אם נסכים להסתכל למציאות בעיניים ולהיות כנים עם עצמנו נוכל לזהות מתי העזרה שלנו עברה לצד השני והפכה להיות לנו לאבן נגף. כשאנחנו עסוקים יותר מידיי לעזור, לרדוף, לטפל ולנהל את המכור, אנחנו פחות ופחות עסוקים בלטפל בעצמנו ובחיים שלנו. התוצאה – גם החיים שלנו וגם החיים של המכור בהתדרדרות מתמדת.

  • לתת הרבה מעצמנו ולא לצפות לתמורה – במקרה הטוב המאמצים שלנו לא זוכים לתגובה או שאנחנו מקבלים יחס מנצל של ממש.
    • הפכנו להיות אנשים מרצים – דואגים שהמכור יהיה בריא ומרוצה ובדרך מוותרים על הדברים שחשובים לנו.
  • לא עוזבים – נמנעים לעזוב את בן-הזוג למרות הסבל שנגרם לנו.
  • ביטחון עצמי נמוך – תחושה שאנחנו ושופטים את עצמנו לפי מה שהמכור חושב עלינו.
  • מתעלמים מתמרורי אזהרה בתוך הקשר – דברים שהיו מפריעים לאנשים אחרים אינם מפריעים לנו. התעלמות מהתנהגויות של חוסר כנות, שקרים, בגידות, ניצול, אלימות פיזית או מילולית.
  • קושי לסרב ולהציב גבולות – הקושי להגיד "לא" גורם לנו להתעלם מהצרכים שלנו. אנחנו שמים את כולם לפנינו בסדר עדיפויות שלנו. מתרצים לעצמנו מדוע עלינו לסבול התנהגויות פוגעניות.
  • תקשורת לקויה – קושי להביע את העמדות והרצונות שלנו. הקושי נובע מקושי להתחבר לרגשות ולצרכים שלנו או מחשש מהמשמעות ומההשלכות של אמירת הדברים בצורה ישירה.
  • לקיחת אחריות על הכל – מרגישים שאנחנו אחראים על התהליך שהמכור צריך לעבור.
  • צורך לשלוט – לדעת בכל רגע איפה המכור נמצא, עם מי הוא מסתובב ומה הוא עושה.
  • רכבת הרים ריגשית – תנודתיות רגשית קיצונית בתוך הקשר – פעמים אנחנו אוהבים ומאושרים ופעמים אנחנו מתמודדים עם כאב גדול ותחושה קשה של חוסר אונים.

לפעמים קשה לנו להודות באמת המרה. אנחנו יודעים שהמצב לא טוב אבל לא מוכנים להסתכל למציאות בעיניים. בשפה המקצועית זה נקרא הכחשה – חוסר היכולת שלנו לזהות את הדפוס של עצמנו. דרך טובה לדעת האם אנחנו מתכחשים לאמת היא לשים לב מה אומרת הסביבה הקרובה אלינו – האם העירו לנו שאנחנו נראים לא טוב? האם חברים העירו לנו שאנחנו משלמים מחירים כבדים על ההיצמדות לקשר שכבר לא בריא לנו? האם אמרו לנו שאנחנו נמצאים בזוגיות הרסנית? דרך נוספת לגלות אם אנחנו מתכחשים למציאות היא לשים לב לרגשות שלנו. איך אנחנו מרגישים ליד המכור? איך אנחנו מרגישים במהלך היום? עד כמה הקשר עם המכור צובע לנו את החיים בצבעים קודרים? עד כמה אנחנו מרגישים שאנחנו ברכבת הרים רגשית?
לפעמים ההכחשה נובעת מרצון להאחז באמונה שיהיה טוב. ייתכן שאכן בעתיד תיהיה תפנית חיובית אבל – וזה אבל גדול – אם לא נעשה שינוי, סביר להניח שלא נעזור לעצמנו ולא נצליח לעזור גם למכור.

 

איך אפשר לעזור למכור?

זו שאלת המיליון דולר. האמת הבסיסית היא שבסופו של דבר אנחנו יכולים לשנות רק אדם אחד – את עצמנו. אנחנו יכולים לכוון, לבקש, לחזק ולאהוב. זהו. היתר זה העבודה של המכור עצמו.
יותר הכוונה ויצירת מוטיבציה ופחות "התערבות"
הרבה פעמים אנחנו רואים בסרטים שבני המשפחה והחברים של המכור נפגשים יחד כדי ליצור לחץ על המכור להשתנות. קוראים לזה "התערבות" (intervention). בפועל, מחקרים מראים כי ענישה, עימותים אינסופיים, האשמות ויצירת לחץ שלילי לא בהכרח מייצרים מוטיבציה להשתנות. דווקא ניסיונות ליצור מוטיבציה פנימית אצל המכור הם יותר אפקטיביים. להזכיר לאדם מה חשוב לו, לשדר לו שאנחנו מאמינים שהוא יכול להצליח ולהזכיר לו את הכוחות שקיימים בו. לראות את ההצלחות הקטנות שהוא כן מצליח לעשות ולחזק אותו על כך.

 

מכור - מה הגבולות שלנו?

מרוב אהבה ורצון לעזור אנחנו יכולים למצוא את עצמנו מקדישים את חיינו לעזרה למכור על חשבון הבריאות הנפשית ואיכות החיים שלנו. אנחנו נותנים ודואגים ולא שמים לב שבדרך הזנחנו את החיים שלנו. השאלה שצריכה ללוות אותנו לאורך הדרך היא מה הגבולות שלנו – איך אנחנו מוכנים שיתייחסו אלינו ועל מה לא נתפשר? איזה התנהגויות אנחנו מוכנים להכיל ועל אילו התנהגויות לא נתפשר? מה הגבולות האדומים שלנו?
כשאנחנו מדברים על גבולות, אנחנו צריכים לקחת אחריות על כיצד נגיב כאשר גבולות אלו יופרו. כדאי כאן להתייעץ עם איש מקצוע. לא לחשוב בצורה דכוטומית של שחור ולבן ולא למהר לצעדים פזיזים.

 

טיפול רגשי בחברים ובבני המשפחה של מכורים

הדאגה והטיפול במכור עלולים לגבות מחירים מהחיים שלנו. אט, אט, בלי לשים לב, אפשר להישאב לעולם של המכור ולוותר על עוד חלקים מעצמנו. זה עלול ליצור מרירות וכעס בלתי פוסקים כאשר אנחנו חושבים על החיים שהחמצנו בדרך. תחשבו על זה ככה – ככל שאנחנו מטפלים באחרים אנחנו לא מטפלים בעצמנו. לפעמים זה יותר נוח… להתעסק באחר במקום להתייחס לקשיים שבחיינו. מילת המפתח היא איזון – איך מכניסים גם את עצמנו למשוואה ומטפלים גם בעצמנו. משקמים את עצמנו. מרימים את עצמנו.
אין צורך לעשות את הדברים לבד. מחקרים מלמדים, כמעט בכל תחום, שתמיכה חברתית היא גורם שתורם לבריאות פיזית ונפשית. למצוא את החברים שידעו להיות שם בשבילכם, לתת את המילה החמה ולכוון לדרך הבריאה. במקרים מורכבים, כדאי לפנות לעזרה מקצועית. קיימות בארץ קבוצות עזרה עצמית מצוינות לתמיכה בחברים ובבני המשפחה של המכורים וכמובן קיימים גם אנשי מקצוע דוגמת פסיכולוגים ועובדים סוציאליים.
אם אתם מתמודדים בחייכם עם התמכרות של אחד מחברי המשפחה או בן/ת-הזוג דעו שאתם לא לבד. הרבה אנשים נקלעים למצבים כאלו וקיימים אנשי מקצוע שזו ההתמחות שלהם. אין בושה בחיפוש עזרה ואין מה להרוויח מהסבל שבלבד.

אתם מוזמנים ליצור קשר כבר עכשיו עם ד"ר ענבר כהן, מטפלת בהתמכרויות ולצאת למסע משותף של ריפוי והחלמה. לד"ר ענבר כהן ניסיון רב שנים בליווי אנשים המתמודדים עם התמכרויות ובני/ות-זוגם. צרו קשר בטלפון שמספרו 052-6909091 או השאירו את פרטיכם בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם. המפגשים הינם פרונטליים או אונליין.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן