התמכרות לעבודה

שיתוף המאמר:

בתרבות של ימינו, תרבות שמקדשת מוסר עבודה, הישגיות והצלחה פיננסית, נראה כאילו מכורים לעבודה הם האנשים היותר חרוצים, אמביציוזיים, רציניים ומוכשרים. עם זאת, מי שבאמת מתמודד עם התמכרות לעבודה, יודע להגיד שהוא, ובעיקר סביבתו, משלמים מחירים על התנהגות זו.


התמכרות לעבודה קשורה בהתעסקות אובססיבית ומוגזמת עם העבודה וכתוצאה מכך פגיעה באיזון בין תחומי החיים השונים (משפחה, חברה, פעילות פנאי, ספורט, בריאות). למעשה, הפגיעה בתפקוד ביתר תחומי החיים היא מוקד הבעיה.
וורקוהוליק מקדיש את רוב זמנו בעבודה. עבור המכור לעבודה, תמיד יש עוד מייל חשוב לקרוא, עוד שיחת טלפון חשובה לקיים, עוד משימה שצריך לבצע ועוד יעד שצריך לכבוש. כתוצאה נותרים לו זמן ואנרגיה מועטים (אם בכלל) להקדיש ליצירת מערכות יחסים, טיפוח הבריאות, פיתוח תחומי עניין ופעילות פנאי. הפגיעה באיזון חיים – עבודה (work – life balance) עלולה להוביל לפגיעה בתחושת השמחה, באושר ובבריאות. דוגמאות קליסיות לפגיעות מסוג זה הן כאשר אירועים מלחיצים או מתסכלים בעבודה משפיעים על הלך הרוח בבית או כאשר דוחים טיפולים רפואיים בשל משימות חשובות בעבודה.
השאלה הראשונה שהיית רוצה לשאול את עצמך היא האם אתה מסוגל להנות מהחיים ולהרגיש תחושת משמעות ומטרה בחיים גם כשאינך עובד?

התמכרות לעבודה - ד"ר ענבר כהן, מטפלת בהתמכרות לעבודה

שלושת ההתנהגויות הבאות מצביעות על אפשרות שהעבודה הפכה להיות יותר מעבודה קשה – היא הפכה להתמכרות:

  • ויתור על פעילויות משמעותיות עם המשפחה ו/או עם חברים
  • עבודה מעל ומעבר לדרישות האובייקטיביות של מקום העבודה וסוג העבודה. בנוסף, אין קשר בין מידת ההשקעה לצרכים הכלכליים.
  • מחשבות בלתי פוסקות על העבודה, אפילו כאשר אמורים לעסוק בפעילויות אחרות

 

יש חוקרים שטוענים שהתמכרות לעבודה אינה מקשה אחת וכי ישנם דפוסים שונים של התמכרות זו:

וורקוהוליק תלותי-קומפולסיבי (compulsive-dependent workaholism) – מכיר בכך שעובד בצורה מוגזמת, אך אינו מצליח לשלוט בכך או להפחית את עומס העבודה. חש חרדה ועצבנות כשאינו עובד. התמכרות זו נמצאה קשורה לרמות גבוהות של חרדה, לחץ ובעיות פיזיות ופסיכולוגיות. בסגנון התמכרות זה, לא תמיד יהיה קשר בין שעות העבודה הרבות ובין רמת הביצוע בעבודה.

וורקוהוליק פרפקציוניסט (perfectionist workaholism) – בעל רצון עז להיות בשליטה, דבר שעלול להוביל לנוקשות, לחוסר גמישות ולחיפוש אחר כוח ועוצמה במקום העבודה. וורקוהוליק פרפקציוניסט עשוי להצליח במקום עבודה שדורש הפעלת שליטה מסוג פרפקציוניזם. עם זאת, בארגונים שאינם דורשים רמת שליטה גבוהה, אדם זה עלול להיות בעל קושי בהאצלת סמכויות, הוא יצור יחסים עוינים עם עמיתיו לעבודה ויפגין רמה נמוכה יחסית של ביצוע בעבודה. סוג זה של וורקוהליזם נמצא קשור ללחץ, בעיות פיזיות ופסיכולוגיות ויחסים בין אישיים עוינים.

וורקוהוליק עם אוריינטציה הישגית (achievement-oriented workaholism) – עובד חרוץ, תחרותי ובעל מוטיבציה גבוהה להצליח. אוהב ונהנה מעבודתו, שומר על סטנדרטים גבוהים, ומוכן להשקיע מאמץ כדי להגיע למצוינות. ביצועיסט ברמה גבוהה שבוחר להמשיך לעבוד כדי להשיג הישגים אישיים גבוהים. סוג זה של וורקוהליזם נמצא קשור בצורה חיובית לתחושת סיפוק מהחיים ומהעבודה (כשבאירגון יש חיזוק חיובי על הישגיות), בריאות פיזית ופסיכולוגית, רמת תפקוד גבוהה בעבודה והתנהגות חברתית חיובית.

התמכרות לעבודה – תסמינים

על פי רוב, במקרה של התמכרות לעבודה, האדם יתקשה לזהות בעצמו שחייו יצאו מאיזון ושהוא משלם מחיר כבדים על התנהגותו. ברוב המקרים זו הסביבה שמאותת לאדם שהעבודה יצאה מכלל שליטה.

הסימנים הבאים עשויים להצביע שאתה מתמודד עם התמכרות לעבודה:

  • העבודה תמיד מקבלת אצלך עדיפות ראשונה, מעל ומעבר לכל מחויבויות החיים האחרות
  • אתה משקיע שעות רבות בעבודה – מעל לצורכי העבודה ולדרישות מקום העבודה
  • יש לך מחשבות בלתי פוסקות על העבודה, גם מחוץ לשעות העבודה
  • קשה לך להאציל סמכויות ("חולה שליטה")
  • אתה מזניח תחומי חיים שאינם קשורים לעבודה (כגון: קשר עם משפחה, תחביבים, יחסים בינאישיים)
  • אתה מנסה לקשור תחומי חיים שונים לעבודה (לדוגמא ניסיון להפוך את התחביב לעסק)
  • לוקח את העבודה איתך לכל מקום (למיטה, לסופי-שבוע, למפגשים משפחתיים ולחופשות)
  • הסביבה הקרובה נואשה מלצפות לקבל ממך זמן איכות
  • אתה חסר סבלנות כלפיי אנשים שמעדיפים לעשות דברים אחרים על פני עבודה
  • כאשר מבקשים ממך להפסיק לעבוד ולעשות משהו אחר במקום, אתה מרגיש עצבנות ולחץ
  • פעמים רבות אתה מוצא את עצמך עובד תוך כדי עשיית פעילויות אחרות (כגון: אכילה, צפייה בטלוויזיה)
  • כמעט ואין לך תחומי עניין מעבר לעבודה
  • קשה לך לנוח ולהירגע
    כאשר אתה לא עובד יש לך תחושת אשמה וחוסר נוחות

 

חשוב לציין שלמרות שהמונח "וורקהולק" שגור בפי רבים, הוא אינו מוגדר בגרסה החמישית של ה- DSM (ספר האבחנות הפסיכיאטריות של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית).

התמכרות לעבודה - גורמים

הגורמים המדויקים להתפתחות של התמכרות לעבודה עדיין לא ידועים. ההנחה היא שקיימת אינטראקציה בין מספר גורמים.

גורמים ביולוגיים – יתכן כי ההתמכרות נוצרת בשל ההתמכרות פיזית לאנדרנלין.

גורמים פסיכולוגיים – ישנם הסברים שונים ומגוונים. ישנם פסיכולוגים הסוברים כי שורש ההתמכרות היא בילדות – לדוגמא, הורים פרפקציוניסטים שהציבו שאיפות בלתי אפשריות על כתפי ילדיהם. הילד גדל בתחושה ששום דבר שיעשה אינו טוב מספיק ומנסה להמשיך ולהגיע להישגים עד אשר ביום מהימים יזכה להכרת הוריו. דוגמא נוספת היא הורים שתלטניים מולם הילד חש צורך תמידי לרצות.

הסבר חשוב נוסף הוא תפיסת ההתמכרות לעבודה כבריחה של האדם ממקומות שקשים לו עם עצמו. במקרים אלו, כאשר האדם אינו עובד הוא מתמודד רגשות לא נעימים, דוגמת חרדה, חוסר ביטחון עצמי, קנאה ודיכאון. הפנייה לעבודה היא למעשה דרך מלברוח מהמקומות שבהם קשה לך עם עצמך.

הגישה ההתנהגותית, מדברת על התמכרות לעבודה כתוצר של חיזוקים חיוביים שאדם מקבל בשל התנהגותו כלפי העבודה. החיזוקים עשויים להיות ראיית האדם כמוסרי, חרוץ, וכן חיזוקים בדמות קבלת תגמולים ממקום העבודה (קידום, בונוסים, העלאת שכר). גישת הלמידה החברתית מדברת על חיקוי של אחר משמעותי (הורה, עמית לעבודה). גישת מאפייני האישיות מדברת על מאפיינים אישיותיים שנמצאים בבסיס ההתמכרות, כגון: פרפקציוניזם, הישגיות, עקשנות, קומפולסיביות.

גורמים סביבתיים – אנחנו חיים בתקופה שבה מעודדים אותנו כל הזמן לבנות קריירה, להיות מחויבים למקום העבודה, להתקדם ולהצליח לכלכלית. זהו עידן הישגי מאוד וכסף והצלחה מקצועית מפורשים כהצלחה וככוח. החיזוק החיובי שקיים בעבודה הוא כה רב עד שלוקח זמן לזהות שמתפתחת בעיה ושהאדם וסביבתו עלולים לשלם מחירים קשים בהמשך הדרך.

טיפול בהתמכרות לעבודה - ד"ר ענבר כהן

הטיפול בהתמכרות לעבודה אינו עוסק באיך לרדת בכמות ואיכות העבודה אלא בשיפור התפקוד במובן הרחב יותר של המילה. על האדם ללמוד כיצד להכניס איזון לתוך חייו, איזון שיאפשר גם עבודה וגם זמן לבריאות פיזית, רגשית וחברתית. במילים אחרות, המטרה אינה להפסיק לעבוד אלא ללמוד מיומנויות איך להוסיף עוד פעילויות לחיים.

בטיפול בקליניקה של ד"ר ענבר כהן, מומחית בטיפול בהתמכרויות  נזהה קווי חשיבה בעייתיים ונחליף אותם בסגנון חשיבה בריא ומאוזן. נחקור מהם הערכים החשובים לאדם, מהם סדרי העדיפויות שישקפו נכונה את הערכים הללו וכיצד ניתן להטמיע אותם בצורה בריאה שמכבדת גם את הקריירה וגם את שאר הדברים שחשובים לאדם בחייו. נלמד כיצד להציב גבולות בין זמן עבודה לזמן משפחה ופנאי, איך מתמודדים עם מחשבות שלא פוסקות, כיצד להקדיש זמן לטיפוח קשרים חברתיים ותחומי עניין. לפי הצורך יושם דגש על הקניית מיומנויות של יעילות, האצלת סמכויות, מיומנויות חברתיות, שיקום קשרים עם המשפחה, לימוד דרכי הרפיה ושיחרור, ומציאת דרכים כיצד למלא את הצרכים הרגשיים על ידי פתיחת אפיקים אחרים של החיים.

אם גם אתם רוצים למצוא דרכים נכונות לשלב בין עבודה לחיים, לחוות את עצמכם לא רק כעובדים מצטיינים אלא גם כאנשי משפחה נוכחים בחיי הילדים שלכם, להיות בני זוג מחוברים וראויים, להיות בעלי תחביבים ותחומי עניין אתם מוזמנים לבקר בקליניקה של ד"ר ענבר כהן, מומחית בטיפול בהתמכרויות. המפגשים הינם פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.
תוכלו ליצור עמנו קשר טלפוני בטלפון מספר 052-6909091 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן