פחד ממלחמה

שיתוף המאמר:

ב 7.10 כולנו התעוררנו למציאות חדשה. קשה. מפחידה. חודרת.
ההרגשה הלאומית והאישית היא של שבר. אנחנו עדיין בתוך הטראומה. אנחנו יודעים שכדי לחוות טראומה אין צורך להיות באירוע פיזית. צפייה בתכנים מטרידים בטלוויזיה, ברשתות החברתיות או בטלגרם יכולים לפצוע את נפשנו. שבת השחורה והימים והשבועות שבאו בעקבותיה סיפקו לכולנו חדשות בקצב מסחרר וממגנט. באופן מובן וטבעי לא הצלחנו להתנתק מהמסכים.
גם היום אנחנו נמצאים באירוע מתגלגל ולכן קשה לעבד אותו. פחד עד כדי חרדה, עצבות עד כדי דיכאון, חוסר שקט, תחושת תסכול וחוסר תקווה הם רגשות נורמליים במציאות הלא נורמלית הזו. הרבה מאיתנו מוצפים בפחדים קיומיים. התחושה היא שאיבדנו את הביטחון האישי בארצנו.

פחד ממלחמה - ד"ר ענבר כהן, מטפלת בחרדות מסוגים שונים והתקפי חרדה

כיצד ניתן להקל על עצמנו? איך מקלים על הפחדים?

כפי שכתבתי, פחד הוא תגובה טבעית במצב של מלחמה. פחד הופך לבעיה רק כאשר הוא פוגע בתפקוד היומיומי או באיכות החיים. כאשר אנו הולכים לכל מקום עם ענן של פחד משתק, כאשר קשה לחשוב על דברים אחרים או כאשר הוא מצמצם את עושר חוויות החיים – זה הזמן לטפל במצב. ישנם דברים שניתן להתחיל לעשות כבר עכשיו לבד כדי להתמודד עם הפחד. רובינו הרי נצליח להתמודד עם הפחדים  והטראומה ללא טיפול מקצועי. בהמשך צעדים פשוטים להורדת המתח והפחד. התנסו בהם וגבשו את האסטרטגיות המועילות לכם ביותר.
להמשיך לחיות, זה נשמע כל כך ברור מאליו ועדיין במציאות הקשה והמטרידה הזו אנחנו צריכים להזכיר לעצמו שזה בסדר לתת לעצמנו לגיטמציה להמשיך לחיות, להנות, לעשות דברים שאנחנו אוהבים ומחיים אותנו, להיפגש עם משפחה וחברים, להתעניין בתחומי עניין נוספים, לטפל בעצמנו ולטפח את עצמנו. זה לא עניין של אגואיסטיות. זה עניין של לשמור על הבריאות שלנו – קודם כל בשביל עצמנו וגם כדי שנוכל להיות עבור אחרים.

טיפים להתמודדות עם פחד ממלחמה

  • הגבלת משך החשיפה לחדשות – כולנו יודעים שחדשות שליליות מעלות את הרייטינג ומוכרות יותר. כתוצאה רשתות הטלוויזיה מציפות אותנו בהן וזה מזין את הפחדים הכי בסיסיים שקיימים בנו. לפעמים החדשות קשות מידיי עבורנו. לכל אדם יש מידה מסוימת של סבל שהוא יכול להכיל. התפקיד שלנו הוא להגן על הנפש שלנו ולא להציף אותה במידע שפוגם בה. חשוב להחליט מה משך הזמן ואיזה סוג של מידע אנחנו יכולים להכיל ולהגביל את עצמנו. אל דאגה – החדשות משודרות בהרבה ערוצים וכמעט כל היום אנחנו חשופים לעדכונים. גם אם נגביל את הצפייה בחדשות לפעמיים ביום נשאר מעודכנים בכל מה שחשוב.
  • התמקדות במעגל ההשפעה שלי – מצבים שמעוררים בנו תחושת פחד וחוסר ודאות מעוררים בנו מחשבות מטרידות גם לגבי דברים שבשליטתנו וגם לגבי דברים שאינם בשליטתנו. נוסיף לכך את הידיעות, האמיתיות והפייק ניוז, שמפורסמות כל הזמן ברשתות החברתיות – והנה מתכון לחרדה ולמחשבות בלתי פוסקות על הפחדים הבסיסיים ביותר שלנו.
    אם אתם מזדהים עם הכתוב – עצרו. חלק ניכר מהמחשבות שמטרידות אותנו אינם בנושאים שבשליטתנו ולכן העיסוק בהם מיותר וגוזל מאיתנו אנרגיה חשובה. חשוב שנמקד את האנרגיה שלנו ותשומת הלב שלנו בדברים עליהם אנחנו כן יכולים להשפיע.
    תרגיל קטן שיכול לעזור לכם למקד את תשומת הלב על הדברים שבשליטתכם:
    קחו פיסת נייר וכתבו בה את כל הפחדים שאתם מתמודדים איתם. הגיוניים ולא הגיוניים. שבשליטתכם ושאינם בשליטתכם. לאחר מכן, קחו פיסת נייר נוספת וכתבו בה רק את הפחדים שאתם יכולים להשפיע עליהם. התמקדו בדברים שאתם יכולים להשפיע בהם.
  • טיפול תרופתי – מחקרים מראים שבתקופה הזו קיימת עליה של 30% בשימוש בתרופות הרגעה. זה בסדר גמור לקחת טיפול תרופתי כדי לאפשר לעצמנו לעבור את התקופה הזו בשלום (המאמר נכתב בזמן מלחמת "חרבות ברזל"). משך זמן לקיחת הטיפול משתנה לאדם ולאדם וניתן להפסיקו כאשר התקופה המאתגר מסתיימת. חשוב לדעת – יש לקחת טיפול תרופתי לפי הנחיות הרופא המטפל. לפעמים אנשים חוששים לטול טיפול תרופתי ולכן משתמשים בתרופות ללא מרשם רופא או בקנאביס. כאשר עושים זאת פותחים פתח ליצירת התמכרות וחוסר פיתוח מיומנויות נכונות להתמודד עם אתגרי החיים. כדי למנוע צרות חדשות, חשוב מאוד לקחת טיפול תרופתי לפי הנחיות הרופא ולהפסיק את הטיפול לפי הנחיית הרופא.

חשוב לדעת – סביר להניח שעם הזמן רובינו נתגבר על התקופה הזו ונמשיך לחיות ולתפקד בצורה מלאה. מתי יש לפנות לטיפול מקצועי? כאשר מתמודדים עם תסמינים של חרדה או אם קיימת פגיעה בתפקוד היומיומי או באיכות החיים כדאי לפנות לעזרה מקצועית. חרדה היא מסוג הדברים שאם מזניחים אותם ולא מטפלים בהם עלולה להחמיר ולהשפיע על רבדים שונים בחיים. לפסיכולוגיה כלים מצוינים להתמודד עם פחד ממלחמה ועם חרדות באופן כללי.

ד"ר ענבר כהן, בעלת ניסיון רב שנים בליווי אנשים בתחומים שונים: התמודדות עם חרדות, העלאת הביטחון העצמי, התמודדות עם משברי החיים, ניהול כעסים, מערכת יחסים רעילה והתמכרויות. הגישות עמן ד"ר ענבר כהן עובדת יעילות, ממוקדות ומכוונות לפתרונות. המפגשים מתקיימים בקליניקה או באונליין.
לקבלת פרטים ולקביעת מפגש התקשרו לטלפון מספר: 052-6909091 או השאירו את פרטיכם בטבלה שבתחתית הדף ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

עקבו אחרי:
עוד עמודים בנושא:

גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....

דילוג לתוכן