טיפול בחרדה בהריון

שיתוף המאמר:

הריון היא תקופה מרגשת מאוד. כל אחת מגיבה באופן אישי ושונה לחוויית ההריון שלה. חוויית ההריון והתגובות לו קשורות למהלך ההריון ולמאפיינים האישיים של כל אישה. כיוון שתקופת ההריון מאופיינת בחוסר ודאות, הרי זה רק טבעי לחוות דאגות – לבריאות העובר, ללידה עצמה, להשפעת הילוד על הזוגיות, על הקריירה, לעיתים מצטרפות גם דאגות כלכליות ודאגות בריאותיות שונות.
עם כך, מתי הדאגות הופכות לחרדה ויש צורך להתחיל טיפול עם איש מקצוע?

מהי חרדה?

דאגה ופחד הם רגשות טבעיים ביותר – בכל תקופות חיינו ובוודאי ובוודאי בהריון.
הפרעת חרדה, לעומת זאת, היא מצב שבו הפחד יוצר תחושת מצוקה ומפריע לתפקוד היומיומי ולאיכות החיים. בחרדה עוצמת הפחד ואינטנסיביות הרגשות והמחשבות כל כך חודרניים עד שהם מפריעים לתפקוד הרגיל. כמו הרבה מצבים נפשיים, ניתן לטפל בחרדה. זו המתנה הגדולה ביותר שאת יכולה לתת לעצמך ולמשפחה שאת בונה.

הביטויים של חרדה בהריון עשויים להשתנות מאישה לאישה ובאופן כללי הם:
תסמינים רגשיים ומנטליים – פחד, מתח, דאגות עד כדי תחושת אימה. קשיי ריכוז.
תסמינים פיזיולוגיים – לחץ בחזה, קשיי נשימה דופק מואץ, סחרחורת, כאבי בטן, בחילה, כאבי ראש וקשיי שינה.
תסמינים התנהגותיים – התנהגות הימנעותית (להימנע מלצאת מהבית, להימנע מלעשות בדיקות רפואיות).

טיפול בחרדה בהריון, ד"ר ענבר כהן, מטפלת בחרדות והתקפי חרדה במבוגרים

גורמי סיכון להופעת חרדה בהריון

  • קיום חרדה לפני ההריון
  • היסטוריה משפחתית של חרדה
  • חוויות הריון קשות בעבר
  • קשיים בהריון הנוכחי
  • קשיי שינה
  • קיום של ילדים עם קשיים רפואיים או נפשיים בבית
  • טראומות מן הילדות, כגון אלימות והזנחה

איך מטפלים בחרדת הריון - ד"ר ענבר כהן

טיפול בחרדה בהריון עוסק בטיפול בחששות הנובעים מההריון, הלידה, חווית ההורות והזוגיות. החרדות עשויים לנבוע מגורמים מהעבר, מההווה או מחששות מהעתיד.

מרכיב חשוב בטיפול בחרדה הוא זיהוי המחשבות שמייצרות את החרדה ושינויים. לדוגמא, פירוש מוטעה של תופעות גופניות עלול ליצור פחד שאולי משהו השתבש. תרגול של פירושים אחרים עשוי להוביל לחוויה הרבה יותר מיטיבה.

טכניקות של NLP לשינוי הייצוגים הפנימיים של המחשבה יסייע בשינוי האופן בו הפרשנות נתפסת. כמובן שיש גם התייחסות לקונפליקטים וקשיים במציאות הנוכחית או אירועים והתנסויות מהעבר – לכולם יש לתת התייחסות וריפוי.

אחד הקשיים המאפיינים התמודדות עם חרדה הוא הפחד מהתקף החרדה עצמו. לכן, נלמד מיומנויות להתמודדות בזמן התקף החרדה כך שהוא יחווה וייתפס כפחות מאיים ויותר ניתן להכלה.

במקרים מסוימים, כאשר אם הגעת החרדה כל כך פוגעת במצב הנפשי וברמת התפקוד ייתכן שיש צורך לשלב טיפול תרופתי. במצב זה, פני לרופא שמלווה אותך בהריון ושתפי אותו במצבך.

עצות לשיפור מצבך הנפשי בהריון

* עצות אלו אינן מחליפות טיפול עם איש מקצוע. במידה ואת חוששת שאת מתמודדת עם חרדה, צרי קשר בהקדם עם איש מקצוע והתחלי תהליך טיפול מקצועי.

  • דברי על זה –
    שתפי בתחושות ובמחשבות שעוברות עליך. בן/ת-הזוג, חברה טובה, חברת משפחה או כל אדם אחר שאת מעריכה שידע כיצד לסייע לך. חשוב לשתף גם את הרופא שמלווה אותך בהריון. פנייה לאיש מקצוע כגון פסיכולוג או עבד סוציאלי מומלצת היות שאיש מקצוע ידע לתת לך את הכלים כדי לפתור את הבעיה.
  • פעילויות שעשויות להפחית חרדה –
    עשי פעילות גופנית שמותאמת להריון. שחרור האנדורפינים בגוף יעשה לך רק טוב. יוגה להריון וקבוצות התעמלות לנשים בהריון הן מקומות נהדרים גם להתאמן וגם להכיר נשים בהריון שחוות התמודדויות דומות לשלך. אם את לא אוהבת להתאמן באופן מובנה בקבוצה, עשי כל פעילות שנעימה לך ומהנה לך. הליכה, ריקוד, שחייה. כל מה שאת אוהבת ובריא לך ולהריון.
  • הפחיתי לחצים מיותרים – האם יש לחצים שאת יכולה להימנע מהם? האם את עמוסה בפעילויות מיותרות? האם הגבולות שלך נפרצים ואת מאפשרת לאחרים להשפיע עליך? בדקי איך את יכולה להקל על עצמך. זה הזמן שלך לחשוב קודם כל על עצמך ועל מצבך הנפשי. מה שמיותר – נשאר בחוץ.
  • תרגלי טכניקות הרפייה –
    בקבוצה או לבד, למדי כיצד להביא רגיעה לגוף ולנפש. באינטרנט ובחנויות הספרים קיים מידע רב על טכניקות של הרפייה –מיינדפולנס, מדיטציות, דימיון מודרך, תרגלי נשימה. את יכולה גם להיעזר ברפואה משלימה המתמחה בטיפול בנשים בהריון – עיסוי, וואטסו, שיאצו וכיוצא באלו. שימי לב שאת נעזרת באנשי מקצוע מומחים לטיפול בנשים בהריון.
  • הקפידי על שינה –
    שינויים בדפוסי השינה במהלך ההריון היא תופעה מוכרת. העניין הוא ששינה היא גורם קריטי בבריאות הפיזית והנפשית שלנו באופן כללי וגם בהריון. באופן ספציפי, הפרעות שינה נקשרו להפרעות חרדה ולכן חשוב לתת להן מענה. הקפידי על היגיינת שינה, את יכולה ליצור גם טקס שינה מרגיע שיעזור לך להיכנס מוכנה לשינה. אם לא ישנת טוב בלילה, תני עדיפות להשלמת שינה במהלך היום. במידה ועדיין את לא מצליחה להירדם, בדקי עם עצמך מה מפריע לך ותני לכך מענה, לדוגמא: אם אלו כאבים פיזיים שתפי את רופא המשפחה, אם אלו מחשבות וטרדות – דברי עם מקצוע מתחום בריאות הנפש.
  • תזונה בריאה –
    מה לא? הימנעי מקפאין וממזונות עתירי סוכר – בטח ובטח לפני שינה.
    מה כן? קבעי פגישה עם דיאטנית קלינית. הגיעי מצוידת בבדיקות דם וצרו יחד תפריט תזונתי מאוזן ובריא.

באתר תמצאי מידע גם אודות איך מטפלים בחרדה, ממה נובע התקף חרדה, טיפול נפשי אונליין ועוד.
טיפול בחרדת הריון אפשרי בהחלט, במידה ואת מתמודדת עם פחדים או חרדות הקשורים להריון או לעתיד שאחריו, חבל על כל רגע של סבל מיותר. את מוזמנת להתחיל תהליך של ריפוי ולשפר במהרה את מצבך הרגשי ואת איכות חייך. ד"ר ענבר כהן, מטפלת בחרדות ביעילות ובמספר מצומצם של מפגשים עם אחוזי הצלחה מאוד גבוהים.
לקביעת פגישה ראשונה צלצלי לטלפון שמספרו:052-6909091 או מלאי פרטים בטבלה מטה ונחזור אליך בהקדם. המפגשים פרונטליים או דרך הזום.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן