טיפול בהתמכרות לעבודה

שיתוף המאמר:

כולנו עובדים. עובדים המון.
עבודה היא הדרך שלנו לפרנס, להתקדם, להגשים את עצמנו, לבטא את עצמנו וללא ספק היא מקבלת גם תגמול חברתי. כתוצאה, קשה מאוד לתפוס שלעיתים עבודה הופכת להתמכרות. אחד המאפיינים הבולטים בהתמכרות לעבודה היא שפעמים רבות קיימת הכחשה. המכור לעבודה יטען שהוא עובד קשה כדי לפרנס את המשפחה, כדי לעמוד בדרישות מקום העבודה או כדי להצליח לכבוש את היעד הבא.

טיפול בהתמכרות לעבודה - ד"ר ענבר כהן מטפלת בהתמכרויות מסוגים שונים

אז כיצד ניתן לדעת האם מדובר בהתמכרות לעבודה?

התמכרות לעבודה היא מונח שמתאר מצב בו האדם ממשיך לעבוד ללא הרף למרות ההשלכות השליליות שיש על כך על חייו ועל תפקודו החברתי. בהתמכרות לעבודה, העבודה הופכת לציר המרכזי, אם לא היחיד, בחיי האדם. כן, עשויה להיות זוגיות או משפחה ברקע, אבל הם נשארים ברקע. עיקר תשומת הלב והאנרגיה מופנים לכיוון העבודה. כל היתר הופך להיות בשוליים.
למרות שהתופעה של התמכרות לעבודה מוכרת בספרות המקצועית, אין קריטריונים מובחנים להגדרתה. אם כך, נסתפק בסימני אזהרה בלבד.

סימני אזהרה לאפשרות שקיימת התמכרות לעבודה הם:

  • תחושה של לחץ, צורך מתמיד למהר ולהישאר עסוקים
  • צורך בשליטה
  • פרפקציוניזם
  • קושי בקשרים בינאישיים
  • בינג'ים של עבודה
  • קושי להירגע, להנות ולכייף
  • שקיעה במחשבות וטרדות הקשורות לעבודה עד כדי כך שמתקשים לזכור מידע שאינו קשור לעבודה
  • חוסר סבלנות ותחושת רגזנות כאשר מתנתקים מהעבודה
  • הזנחה עצמית
    תחושה פנימית של חוסר התאמה

הקושי של המכור לעבודה לפנות לטיפול

קיימות ארבע סיבות שמקשות על המכור לעבודה לפנות לטיפול:

  • אינטואיטיבית, אנו חושבים על התמכרויות במונחים של התמכרות לחומרים ממכרים דוגמת סמים או אלכוהול. יש לנו תחושה שהמכור הוא אדם נכשל חברתית ומקצועית, אינו מתפקד במעגלי החיים הנורמטיביים ונמצא בשולי החברה. קשה לתפוס שאדם יכול להיות ברמת תפקוד גבוהה, להצליח בעבודתו ועדיין להיות מכור.
  • בהתמכרות להימורים, אלכוהול וסמים קל מאוד להגדיר הימנעות – מפסקים לחלוטין עם מושא ההתמכרות. מהי "גמילה מעבודה"? הרי ברור שעבודה היא חלק חשוב מהחיים. כיצד ניתן לטפל בכך? מהי התוצאה אליה נשאף להגיע?
  • התמכרות לעבודה מאוד מתגמלת חברתית – אנו חיים בחברה שמוקירה הצלחה בעבודה, שכר נאה וסטטוס תעסוקתי. להבדיל מהתמכרות לסמים והימורים שם ההוקעה החברתית מיידית, בהתמכרות לעבודה אין הוקעה חברתית. ההפך. הדבר לא מייצר לחץ על המכור לפנות לטיפול. לכן, פעמים רבות נראה שהמכור לעבודה פונה לטיפול רק לאחר שבן/ת-הזוג הפעילות לחץ כבד בדמות איום בפרידה או גירושין.
  • המכור לעבודה תמיד עובד ותמיד עסוק. הוא עלול שלא למצוא זמן להגיע לטיפול.

כדי שהטיפול יהיה אפשרי ויעיל:

  • המטרה לעבודה צריכה להיות מטרה ריאלית (ולא הפסקת עבודה לחלוטין, לדוגמא). צריך גם לזכור שעל פי רוב המתמודדים עם התמכרות לעבודה טובים מאוד בעשייתם ויש לאפשר להם לשגשג ולהשפיע בעבודתם.
  • מאפשר בחינה כנה ואמיתית של המחירים שהאדם משלם עבור סגנון העבודה שלו – בהווה ובעתיד. חקירה זו תגרום למכור להבין באופן מוחשי שהוא מתמודד עם בעיה אמיתית שאי הטיפול בה מביא מצוקה בהווה או לעתיד.
  • מתמקד במוקד הבעיה (עבודה ללא הרף) וגם בהשלכות שההתמכרות לעבודה יצרה בחיי האדם.
  • נגיש מבחינת המיקום ומבחינת שעות העבודה של המכור לעבודה – קיימת אפשרות לקיים שיחות בזום או לחלופין מיקום נגיש של הקליניקה בשעות שונות של היום.

טיפול בהתמכרות לעבודה - ד"ר ענבר כהן

בהתמכרות לעבודה מטרת הטיפול הוא ליצור איזון בחיי האדם. אם עד עתה רוב האנרגיה והזמן הוקדשו לפעילויות הקשורות לעבודה, עתה הלימוד הוא איך לשלב פעילויות נוספות החשובות לאדם. בין אם זה זמן איכות עם המשפחה, ספורט, שעות שינה או כל דבר אחר שחשוב לאדם. הלימוד הוא למצוא עניין ומשמעות בפעילויות נוספות הקיימות בחיים.

בפגישה הראשונה עם ד"ר ענבר כהן, המטפלת בהתמכרויות, נציב מטרה שתכלול בין היתר, את האיזון החדש שהאדם מבקש להשיג בחייו. בהמשך הפגישות נעבוד בכמה רמות במקביל. נחשוף אמונות מגבילות המשמרות את ההתנהגות הלא מסתגלת (לדוגמא: "אני חסר אחריות אם אני לא עובד" או "העסק יקרוס אם לא אהיה זמין") נתרגל כיצד להתמודד אותן או לשנות אותן ונלמד כיצד להתמודד עם רגשות שמתעוררים בזמן שלא עובדים.   

בטיפול עשויים לעלות קשיים נוספים שנמצאים "מתחת" להתמכרות לעבודה ועלולים להיות הגורמים שהובילו להתמכרות או לביסוסה. לכן, במידת הצורך נביא שינוי וריפוי לתכנים נוספים שעושים לעלות, לדוגמא: נתרגל מיומנויות חברתיות שונות, אסטרטגיות לפתרון בעיות, העלאת ביטחון עצמי, טיפול בחרדות, בדידות ועוד. 

באתר תמצאו מידע גם אודות טיפול בדימוי עצמי נמוך, טיפול נפשי אונליין, התמודדות עם התקף חרדה ועוד. לפרטים היכנסו!

אם אתם או מישהו שיקר לכם מתמודד עם התמכרות לעבודה, אתם מוזמנים ליצור קשר עם ד"ר ענבר כהן. יחד נעבוד ליצירת איזון חדש בחייכם. אתם מזומנים לצלצל לטלפון שמספרו 052-6909091 או להשאיר פרטים בטבלה שבתחתית הדף ונחזור אליכם בהקדם. המפגשים הינם פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.

מקורות מידע:

Sussman, S. (2012). Workaholism: A review. Journal of addiction research & therapy, (1).‏
Van Wijhe, C. I., Schaufeli, W. B., & Peeters, M. C. (2016). Understanding and treating workaholism: Setting the stage for successful interventions.
In Risky business (pp. 129-156). Routledge.‏

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן