חרדות בהריון

שיתוף המאמר:

חווית האישה בהריון הופכת להיות נושא יותר ויותר מדובר. אם בעבר תקופת ההריון והתקופה שלאחר הלידה תוארו רק בצבעים של ורוד ותכלת, היום יש יותר התייחסות גם לחלקים המאתגרים שעשויים להתפתח בתקופה זו. דיכאון וחרדה הקשורים להריון ולידה הופכים להיות יותר נוכחים בשיח החברתי. לפי ההערכות, כ – 20% מהנשים יתמודדו עם חרדות במהלך ההיריון. עם זאת, המעקב הרפואי מתייחס בעיקר לפן פיזי של ההריון ולא תמיד יש מקום לפן הרגשי עמו האישה מתמודדת.

חרדות בהריון - ד"ר ענבר כהן מטפלת בחרדות בהריון אצל נשים ובני משפחתם

אז מה זה חרדות בהריון?

התכנים של החרדות שונים מאשה לאשה ונעים סביב תכנים של מהלך ההריון, מהלך הלידה והחיים עם העולל החדש: מצב העובר (בריאות העובר, התפתחות העובר) השלכות ההריון על גוף האישה, על הקשר הזוגי, על המבנה המשפחתי, על הקריירה ועל העומס הפיזי והכלכלי הנלווה להריון ולהרחבת התא המשפחתי. לעיתים קיימות גם טרדות לגבי עצם היכולת האימהית.
אז נכון, הרבה נשים מתמודדות עם חששות הקשורים לנושאים של הריון ואמהות – זה טבעי. עם זאת, כאשר המחשבות הופכות להיות תדירות יותר, כאשר הן הופכות למטרידות יותר ובעיקר כאשר הן יוצרות תחושת מצוקה ופוגעות באיכות החיים, יש לשקול אפשרות שזוהי התמודדות עם חרדה.

איך מרגישות חרדות בהריון?

תחושה של פחד בלתי נשלט. פעמים רבות יפעו מחשבות רבות בעלות אופי של דאגות כלפיי העתיד, מה יקרה? מה עלול להשתבש? איפה יהיה לא בסדר? במה יהיה קשה?
מבחינה פיזית חרדה מאופיינת בדפיקות לב מואצות, הפרעות בשינה או פגיעה בתיאבון, סחרחורת, מחשבות טורדניות, התקפי בכי ותחושה של הצפה רגשית. לעיתים תחושת החרדה מלווה בתחושת דכדוך, איבוד עניין בדברים שעניינו אותך בעבר ותחושת חוסר אנרגיה.
חרדה יכולה להופיע גם כצורך חוזר ונשנה לעשות בדיקות, לשמור על היגיינה, על תזונה, לבצע טקסים שונים במטרה להרגיע את המחשבות והחששות.
מאפיין חשוב נוסף הוא שבשל עצימות החוויה והאופי הטראומתי שלה, האישה תחל לפתח פחד מלחוות התקף חרדה נוסף. כך מתחיל פחד מהתקף הפחד עצמו. במטרה להימנע מחוויה מערערת זו, עלולה להתפתח התנהגות הימנעותית, לדוגמא: מיעוט יציאות מהבית, דחיית ביקורי מעקב אצל רופא הנשים או דחיית בדיקות הריון. עם הזמן ועם התקבעות ההתנהגויות ההימנעותיות הן הופכות להיות בעיה משל עצמה הדורשת התייחסות וטיפול.

במידה ואת מרגישה שאת מתמודדות עם חרדות בהריון, עדיף לטפל בכך כמה שיותר מהר. שתפי את הרופא המלווה אותך בהריון וכמובן שאת גם מוזמנת להתחיל טיפול עם ד"ר ענבר כהן, בעלת ניסיון רב והצלחה רבה בטיפול בחרדות. לפרטים צרי קשר במספר טלפון:052-6909091 או השאירי פרטים בטבלה מטה ונחזור אליך בהקדם.

האם זה לא רק מצבי רוח משתנים של הריון?

אז נכון, תקופת ההריון והתקופה שלאחר הלידה מאופיינים בתנודתיות רגשית. העולם הרגשי והמחשבתי משתנה באופן טבעי. חששות לגבי העובר ולגבי העתיד אופיינים מאוד בתקופה זו.
עם זאת, אם את מרגישה שהמחשבות והרגשות האלה מטרידים, ממושכים ואינם חולפים ויוצרים אצלך תחושת מצוקה – כדאי מאוד לטפל בהם. בשל כך שסטרס (כגון חרדה) עלול להשפיע על ההריון ובשל הפגיעה באיכות חייך כדאי מאוד לפנות לאיש מקצוע שילווה אותך.

הגורמים להתפתחות חרדות במהלך ההריון ולאחר הלידה

הסיבות להתפתחות התקפי חרדה במהלך הריון אינם יודעים לחלוטין.
לעיתים הנטייה לחרדות ודאגנות הייתה קיימת עוד לפני הכניסה להריון. במקרים כאלה, חווית החוסר ודאות שקיימת בהריון, ההתעסקות עם בדיקות רפואיות (שחלקן מבוססות על סטטיסטיקות ואינן מספקות תשובה מחולטות) והשינויים ההורמונליים עלולים להעלות את סף הדאגה והחרדה.
חרדה עשויה להתפתח גם בשל היחשפות למקרים טרגיים שקרו לאשה בעבר או מקרים טרגיים אליהם היא נחשפה – הן בסביבה הקרובה, במקום העבודה, או בתקשורת.
באופן מובן לחלוטין מפלס החרדה עלול לעלות אצל נשים אשר מתמודדות עם סיבוכים בהריון, הריון בסיכון גבוהה או שחוו בעבר לידה שקטה.
גורמים נוספים שנמצאו קשורים להתפתחות חרדה במהלך הריון ולאחריו: חווית התעללות בילדות, אלימות בן-הזוג, חוסר תמיכה חברתית והתמודדות עם אירועים חיים מלחיצים.

חרדות בהריון - טיפול

טיפול בחרדות חשוב תמיד ובטח ובטח בתקופת ההיריון והכניסה לאימהות.
מחקרים מצאו קשר בין המצב הרגשי של האם במהלך ההריון ולאחר הלידה לבין הכניסה של האם לאימהות, לדוגמא: תהליך ההתקשרות לילוד, פניות לטפל בצרכיו, התפתחות של חרדה ודיכאון לאחר הלידה. יותר מכך, ייתכן שיש קשר בין חרדה בהריון להתפתחות העובר והילוד (לדוגמא: משקל הילוד, השפעה על המערכת האימונולוגית של התינוק, התפתחות מיומנויות מוטוריות עדינות).

הטיפול בחרדות במהלך ההיריון ולאחר לידה עוסק הן בלמידת דרכים לשחרור החרדה ובמיומנויות קוגניטיביות ורגשיות לשינוי התכנים שמובילים לחרדה והתמודדות עימם. דמיון מודרך וטכניקות לנשימה והרפיה יעזרו להרגיע את הגוף, דבר שיסמל למוח שהכל בסדר ולא נשקפת סכנה מיידית לשלום האישה והעובר. טכניקות לשינוי ולהתמודדות עם מחשבות טורדניות יעזרו לשנות מחשבות ולחיות לצד המחשבות המטרידות.

במידת הצורך, נתבונן בפחדים לעומק ונגלה האם ישנם אירועים מהעבר שזרעו את זרעי הפחד והובילו ליצירת הקושי הנוכחי. במידה וכן, נביא למידות חדשות ומשאבים לאירועי העבר כדי לאפשר למידה חדשה וחיובית אשר תשפיע על כל חווית ההיריון, הלידה והאימהות.

כפי שנכתב קודם, ישנם גורמי סיכון להתפתחות התקפי חרדה במהלך ההיריון. אי לכך ההתייחסות, לפי מידת הרלוונטיות, היא גם לתכנים הקשורים בחיים עצמם: אלימות בזוגיות, תמיכת הסביבה, מיומנויות לפתרון בעיות, דימוי עצמי התמודדות עם גורמי לחץ בחיים.

כמה מילים על זוגיות – לעיתים תקופת ההריון מביאה להתמודדות חדשות בזוגיות. קבלת החלטות על בדיקות הריון, שינויים בגוף האישה, שינויים במצב הרגשי של האישה, הוצאות כלכליות עתידיות, מחשבה על ערכי הבית והחינוך העתידי – כל אלו עשויים להיות אתגרים עבור הזוג. מחקרים מראים שגם גברים עשויים לפתח קשיים רגשיים במהלך ההריון (חשוב לציין זאת כיוון שזהו תחום שרק עכשיו מתחיל להיחקר בצורה רצינית).
במידה ועולים קשיים בזוגיות, יש לשקול הליכה לטיפול זוגי. לעיתים קרובות מספר מפגשים קצר יחסית עשוי ליצור השפעה נהדרת על החיים המשותפים.
כל אישה זכאית לחוות חווית הריון ואימהות משמחים ובריאים. לעיתים זה בא בטבעיות ובקלות ולעיתים יש צורך בעבודה פנימית. עדיין, הדבר אפשרי לכל אישה.

במידה ואת מרגישה פחדים במהלך ההריון, חששות מהלידה ו/או האימהות, את יותר ממוזמנת ליצור קשר עם ד"ר ענבר כהן המטפלת במגוון רחב של חרדות וביניהן, חרדות חברתיות אצל מבוגרים, התקפי חרדה בלילה, חרדות טיסה, חרדה ממחלות, חרדת נהיגה ועוד. המפגשים הינם פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.
להתייעצות ותיאום פגישה ראשונית התקשרי לטלפון מספר: 052-6909091 או השאירי את פרטייך בטבלה מטה ואחזור אליך בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן