טיפול בחרדה ללא תרופות

שיתוף המאמר:

לחץ בעבודה? עומס משימות החיים מכביד? דאגות כלכליות? כולנו מרגישים לחוצים ומוטרדים לעיתים. כניסה למקום עבודה חדש, דייט, הרצאה מול קהל או אירוע חברתי עלולים לגרום לכל אחד להחסיר פעימת לב אחת או שתיים. עם זאת, אם תחושת הפחד תוקפת לעיתים קרובות, אם היא מלווה בתסמינים פיזיולוגיים ואם היא גורמת למצוקה של ממש, ייתכן שאתם מתמודדים עם חרדה.

חרדה היא ההפרעה הנפשית השכיחה ביותר. למעשה זוהי קבוצה של הפרעות (כגון חרדה חברתית , פוביה, חרדה מוכללת) שהמאפיין המרכזי שלהן הוא תחושת פחד מציף. עוצמת הפחד היא כה רבה עד שהיא עלולה לגרום להתפתחות של התנהגות הימנעותית שמובילה לפגיעה בתחומי החיים השונים.

טיפול בחרדה ללא תרופות - ד"ר ענבר כהן מטפלת בחרדות מסוגים שונים

התסמינים של חרדה

תסמינים רגשיים – חווית פחד – כאמור, המאפיין העיקרי בהפרעות החרדה השונות היא תחושה של פחד עוצמתי המלווה בדאגות וחוסר שקט נפשי. לעיתים ישנם התקפי פניקה – תחושת אימה שמתפתחת במהירות ומגיעה לשיא. התקף חרדה זה נמשך בין מספר דקות לכשעה וחולף מעצמו.

תסמינים פיזיולוגים – תחושת לחץ בחזה, דופק מהיר, נשימה מהירה, יובש בפה, בחילה, סחרחורת, כאבי בטן, הזעה, רעידות, תחושת חולשה ותשישות הם חלק מהתופעות הפיזיולוגיות הקשורות לחרדה.

התנהגות הימנעותית – הקושי הגדול בחרדה הוא הפחד שמתחיל להשתלט. עם הזמן, ועם החרפת הסימפטומים האדם מתחיל לפתח פחד מפני הפחד עצמו. אנשים שמתמודדים עם חרדה חוששים מהופעת התקף החרדה והרבה מאוד מההתנהגות ההימנעותית נובעת מתוך הרצון להימנע מהתקפים אלו.

סגנון חשיבה – מחשבות בלתי פוסקות על בעיות וטרדות, צפייה לסכנות ומחשבות על מה שעלול להשתבש בעתיד, קטסטרופיזציה, קושי להתרכז וקשיי זיכרון.

איך מטפלים בחרדה? מאיפה מתחילים?

חרדה קלינית לא עוברת מעצמה. עם זאת, חשוב לדעת שבהרבה מקרים ניתן לטפל בהפרעת חרדה באמצעות טיפול נפשי בלבד ותוצאות מחקרים ארוכי טווח מצביעים על אחוזי החלמה גבוהים הנשארים לאורך זמן. אלו הן תוצאות מעודדות בהחלט.

בתהליך העבודה עם איש מקצוע מתרגלים דרכים להתמודד עם התסמינים מתוך מקום של קשיבות, קבלה וחמלה עצמית. היום יודעים – אסטרטגיות התמודדות המתאימות לאדם אחד עשויות לא להתאים לאדם אחר. לכן כל אדם, בסופו של דבר, מגבש את צורת ההתמודדות שעובדת עבורו.

העבודה עם איש מקצוע עוסקת גם ברמות עמוקות יותר – ישנה גם התייחסות לשורשים שהובילו להתפתחות החרדה. מה מפעיל אותה? מה מזין אותה? מה מחליש אותה? מתי היא נכנסה לחיים?

כמעט כמו בכל דבר בחיים, הצלחת הטיפול הנפשי תלויה במחויבות שלכם ובעבודה שלכם להצלחתו. במהלך הטיפול אתם תקבלו משימות לעבודה בין המפגשים וטכניקות לתרגול. התרגול, ההתנסות וההתמסרות לדרך חשובים ביותר. אין כאן מקל קסמים ותרופת פלא. יש כאן תהליך סדור של התכוונות ועשייה.

טיפול בחרדה - נקודה חשובה ביותר!

יש מקרים בהם מומלץ לעשות טיפול משולב של טיפול נפשי (בשיחות) עם טיפול תרופתי. במקרים אלו הטיפול התרופתי מייצר "שקט במערכת" שמאפשר את העבודה הנפשית שצריך לעשות. בעוד שהטיפול התרופתי מטפל בסימפטומים של החרדה (וזה חשוב כי הסימפטומים לא נעימים בכלל) הטיפול הנפשי נותן לאדם כלים להתמודד ולהפחית את החרדה כאשר היא מופיעה. הטיפול הנפשי גם מתייחס לגורמים שהובילו להתפרצות החרדה ובכך מטפלים בשורש הבעיה.

חשוב לדעת, לפעמים הטיפול התרופתי ניתן רק לתקופת זמן מוגבלת. במצב זה, כאשר מרגישים הטבה יציבה במצב הנפשי ניתן לפנות לרופא ולבקש הנחייה כיצד להפסיק באופן הדרגתי את התמיכה התרופתית.

כך או כך, במידה והחלטתם להיעזר בטיפול תרופתי חשוב מאוד לעשות זאת עם הנחייה וליווי רפואי של רופא משפחה או פסיכיאטר. 
יש אנשים שמתוך חשש ליטול כדור פסיכיאטרי פונים לסמים, אלכוהול או נוטלים תרופות שונות ללא מרשם. במקרים אלו נוצרת בעיה חדשה המתווספת לבעיה הראשונית – בבסיס קיימת חרדה ועכשיו "מעליה" נרקמת התמכרות ותלות בחומרים פסיכואקטיביים שונים. אנא, מנעו מעצמכם הסתבכות מיותרת. פנו לאיש מקצוע והתייעצו עימו מהי הדרך הטובה ביותר לטפל בעצמכם.

תזכרו, אתם לא לבד במסע הזה. הפרעות חרדה הן שכיחות וניתנות לטיפול. אין בושה בחיפוש עזרה ואין מה להרוויח מהסבל שבלבד. אתם מוזמנים ביותר ליצור קשר כבר עכשיו עם ד"ר ענבר כהן, המטפלת בחרדות ולצאת למסע משותף של ריפוי ובריאות. צרו קשר בטלפון מספר: 052-6909091 או השאירו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם. המפגשים הינם פרונטליים או אונליין בשיחת וידאו.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

עקבו אחרי:
עוד עמודים בנושא:

גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....

דילוג לתוכן