ראשי » חרדה חברתית אבחון
קיימות מספר תופעות שנראה שיש חפיפה ביניהן: ביישנות, מופנמות וחרדה חברתית. תופעות אלו מכילות קווים דומים אבל השוני ביניהם מהותי מבחינת רמת הקושי איתו מתמודד האדם.
בעוד שביישנות ומופנמות הן תוכנות אופי ונטיות טבעיות, חרדה חברתית היא הפרעה שגורמת סבל של ממש לאדם ולסביבתו. לכן לא בכל מצב בו מתמודדים עם קושי בסיטואציות חברתיות צריך לרוץ לטיפול. השאלות החשובות שצריכות להישאל הן:
מהי עוצמת הפחד?
עד כמה קיימת פגיעה באיכות-חיים ובתפקוד?
ביישנות – ביישנות היא תכונה אישיותית וטבעית שנעה על רצף – מביישנות קיצונית ועד ביישנות קלה. ביטויי הביישנות רבים ומגוונים, לדוגמא חשש לדבר מול קהל, חשש לדבר בחברה, קושי להכיר אנשים חדשים, אי נעימות להביע עמדות אישיות בחברה. ביישנות אינה הפרעה וכמובן שניתן לחיות עמה חיים מלאים ומאושרים.
מתי כדאי לטפל בביישנות? כולנו מתמודדים עם תוכנות וקווי אישיות שונים. חלקם עוזרים לנו בחיים וחלקם מקשים עלינו. השאלה שתמיד אנו צריכים לשאול היא עד כמה המאפיינים האישיים שלנו מקשים עלינו בחיים – עד כמה הם גורמים סבל ועד כמה הם מונעים מאיתנו להשיג את המטרות ואת המימוש העצמי שלנו.
אם אנחנו חיים בשלום עם תוכנות האופי שלנו ומרגישים שלמרות הקשיים אנחנו חיים חיים מלאים ומגשימים את עצמנו, אין צורך בטיפול.
חרדה חברתית היא הפרעת חרדה הקשורה לתחושת פחד סביב סיטואציות חברתיות.
הטווח של החרדה הוא רחב – החל מתחושת אי נוחות ופחד להיות מובך או מושפל בחברה ועד הימנעות של ממש ממפגשים חברתיים בשל תחושת פחד עזה ממה שעלול לקרות.
אחד הסימנים העיקריים לכך שמדובר בחרדה הוא קיום של סבל. הפחד הוא פחד עוצמתי ותהומי. סימן חשוב נוסף של חרדה היא התנהגות הימנעותית – כדי להימנע מתחושת הסבל של החרדה האדם ישתדל להימנע מסיטואציות שמעוררות בו תחושה זו. השלכות של ההתנהגות ההימנעותית הן משמעותיות ומובילות לפגיעה בחיים, לדוגמא: הימנעות ממפגשים חברתיים רבי משתתפים, הימנעות מהחלפת מקום עבודה או הימנעות לצאת ללימודים. כתוצאה, עלולה להיות פגיעה בקידום המקצועי, בחיי החברה, ובתחושת המימוש העצמי. הרבה פעמים הפגיעה היא גם בחיים של הקרובים, לדוגמא כאשר לא יכולים להביא את בן-הזוג החרד למפגשים במקום העבודה או כאשר בן הזוג לא מוכן להגיע למפגשים עם חברים בשל החששות שלו.
ביישנות לא גורמת לכל אלו.
לסיכום – מידת הסבל ועוצמתו, מידת הפגיעה בחיי היומיום ופיתוח התנהגות הימנעותית הם כולם סימני אזהרה להתמודדות עם חרדה ולא עם ביישנות.
חרדה חברתית היא הפרעה וככזו היא מאובחנת על ידי פסיכיאטר או פסיכולוג קליני בלבד. במידה ואתם מעוניינים לדעת האם ייתכן שאתם מתמודדים עם חרדה חברתית אתם יכולים להיעזר במבחן ליבוביץ (ניתן להשיג אותו ברשת) המורכב מסדרה של שאלות שבסופן קיימת הערכה של מידת החרדה. זהו אבחון ראשוני בלבד ואינו מחליף אבחון מקצועי.
האבחון עם איש המקצוע מתבצע באמצעות סידרת שאלות, באווירה נעימה ודיסקרטית. השאלות הם על רגשות, תחושות והתנהגויות שאתם מתמודדים עמן. ככל שתשתפו בגילוי לב כך האבחון יהיה מדויק יותר.
תסמינים פיזיים שעשויים להעיד על קיום חרדה הם הזעה, מתח בשרירים, סחרחורת, דופק מואץ, חוסר שקט פיזי, בחילה, רעד. סימנים התנהגותיים שעשויים להעיד על קיום חרדה הם קושי לדבר בחברה, ניסיונות לצמצם את הנוכחות או להעלם "מאחורי הקלעים", ניסיונות להימנע ממפגשים מרובי אנשים או עם אנשים שלא מכירים, קושי להתבטא בחברה. תסמינים מחשבתיים – לדוגמא: מחשבות על ביקורתיות הסביבה, תחרות סמויה בין אנשים וכמובן תסמינים רגשיים – תחושת פחד עז וחוסר נוחות בסיטואציות חברתיות.
חרדה חברתית גורמת לסבל של ממש ועלולה להחמיר עם הזמן. כדי להימנע מההשלכות שעלולות להיות להפרעה, חשוב מאוד לפנות לטיפול נפשי. הפסיכולוגיה יודעת לתת כלים מצוינים בנושא.
לפעמים הפנייה לטיפול בחרדה חברתית דורשת התגברות על תחושה של חוסר נעימות ובושה. זה טבעי כי בסופו של דבר זה לשתף אדם שאינכם מכירים בעולמכם הפרטי. עדיין, הרווח שתקבלו ואיכות החיים שתשוב לחייכם שווים את המאמץ.
אתם מוזמנים ליצור קשר עם ד"ר ענבר כהן, המטפלת בסוגים שונים של חרדות ולהתחיל לעבוד במשותף.
העבודה עם ד"ר ענבר כהן מתבצע באווירה רגועה ובטוחה וההתקדמות לפי הקצב שמתאים לכל אדם באופן אישי ובהתאמה אישית לצרכים המשתנים.
באתר תמצאו מידע גם על טיפול בחרדה מסוגים שונים כמו
טיפול בחרדה חברתית, טיפול בחרדת מטיסה, טיפול בחרדה ממחלות, טיפול בחרדה בהריון, טיפול בחרדת נהיגה ועוד.
אם אתם מתמודדים עם חרדה חבל להמשיך עם הסבל המיותר. בסדרת מפגשים עם ד"ר ענבר כהן ניתן לטפל בסוגי חרדה שונים במטרה להשיב את השקט הנפשי לחייכם ולשפר את איכות חייכם. המפגשים הינם פרונטליים או בשיחת וידאו אונליין ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.
אתם מוזמנים ליצור קשר לתיאום פגישה ראשונית, בטלפון מספר: 052-6909091, תוכלו גם להשאיר פרטים בטבלה מטה ואנו נחזור אליכם בהקדם.
לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091
גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....
לאו דזה
תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינם מספיקים כדי לבצע אבחון מקצועי ואינם מהווים תחליף להתייעצות מקצועית או טיפול עם איש מקצוע. קבלת החלטה או עשיית פעולה על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. ההמלצה בכל מקרה של ספק היא ברורה – להיפגש עם איש מקצוע (עובד סוציאלי, פסיכולוג, פסיכיאטר) ולהתייעץ על דרכי טיפול מתאימים. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לד"ר ענבר כהן. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של ד"ר ענבר כהן וללא קישור לאתר זה.
התכנים המוצגים באתר מנוסחים בלשון זכר/נקבה, יחיד/רבים, מטעמי נוחות אך מיועד לכל המגדרים.
© כל הזכויות שמורות לד"ר ענבר כהן
Produced by Webzilla