מה ההבדל בין חרדה להתקף פאניקה?

שיתוף המאמר:

הרבה פעמים קיים בלבול בין המילים חרדה, התקף חרדה והתקף פאניקה. בואו נעשה קצת סדר בעניינים.

 
מה ההבדל בין חרדה להתקף פאניקה? - ד"ר ענבר כהן, טיפול נפשי ממוקד בחרדות, התמכרויות, מערכות יחסים הרסניות וחוסר ביטחון עצמי

התקף חרדה

התקף חרדה המכונה גם "התקף פאניקה", מתאר מצב שבו מרגישים נחשול פחד גדול שמציף את האדם. כיוון שההתקף מתרחש באופן פתאומי, נבנה מהר מאוד וכיוון שהוא מלווה בתסמינים פיזיולוגיים החשש הראשוני של האדם הוא שמדובר באירוע גופני ממש, דוגמת התקף לב או בעיה נוירולוגית. עם זאת, התקף חרדה אינו מסוכן. לרוב ההתקף נמשך עד מספר בודד של שעות וחולף אך בשל החוויה הקשה ובשל התחושות הפיזיות שמלוות אותה, האדם עלול להרגיש מותש פיזית ונפשית אחריו.

סימפטומים אופייניים להתקף חרדה:

תחושה עזה של פחד שמתפרצת מהר מאוד וללא איום משמעותי בעולם החיצוני.
לרוב התקף חרדה נמשך מספר שעות וחולף.
התקף חרדה מלווה בתסמינים פיזיולוגיים דוגמת דופק מואץ, לחץ בחזה, סחרחורת, הזעה, בחילה, תחושה של קשיי נשימה, "הבטן מתהפכת".
תחושה של איבוד שליטה או תחושה של אובדן השפיות
פחד למות
עיוות בתפיסה של המציאות (דה-ראליזציה) או תחושה של ניתוק מהעצמי (דה-פרסונליזציה).
לאחר התקפי החרדה מתחיל להיווצר פחד מחוויה נוספת של התקף שכזה.

חשוב לדעת – באבחון התקף חרדה יש לשלול כל הסבר אפשרי אחר, לדוגמא שימוש בסמים, הפרעה נפשית אחרת או הסבר פיזיולוגי ולכן יש להתייעץ עם רופא או עם פסיכיאטר.

הפרעת חרדה

חרדה היא מושג רחב שמכליל בתוכו מספר הפרעות נפשיות הקשורות להתמודדות עם פחד שאינו בהלימה למציאות העכשווית. אחת מההפרעות הנכנסות תחת הגדרת "הפרעת חרדה" היא "התקף חרדה" ("התקף פאניקה"). הפרעות נוספות הנכללות המטרייה של מושג זה: הפרעת חרדה כללית, אגורופוביה, הפרעת חרדה חברתית ופוביה. החרדה נובעת לרוב כתוצאה מסגנון חשיבה שמאופיין בציפייה לסכנה עתידית.

סימפטומים אופייניים להפרעת חרדה

להפרעות חרדה יש ביטויים ברמה הפיזיולוגית, הרגשית והקוגנטיבית (מחשבות).
תסמינים פיזיולוגיים – דופק מהיר, חוסר שקט פיזית, פעילות מעיים מוגברת, הזעה, סחרחורת, קשיי שינה, עיוות בתפיסה, נשימה מואצת, חוסר שקט פיזי.
תסמינים קוגניטיביים – ציפייה לדברים שישתבשו בעתיד, קטסטרופיזציה, תחושה שנמצאים ב"לופ" של מחשבות מדאיגות, מיקוד תשומת הלב על בעיות וקשיים ועיוותי חשיבה נוספים.
תסמינים רגשיים – תחושת פחד, דאגה, לחץ שאינם בהלימה לאיום שקיים בעולם החיצוני.

במרבית המקרים טיפול בחרדה יעיל מאוד. הבחירה בין טיפול שיחתי בלבד לבין טיפול שיחתי המשולב עם טיפול תרופתי מתבצעת לפי חומרת ההתמודדות. כדאי מאוד לקבל החלטה זו עם איש מקצוע כגון עובד סוציאלי, פסיכולוג או פסיכאטר.
למרות שקשה לחשוב על עצמנו כמתמודדים עם הפרעת חרדה ולמרות שזה עשוי להרגיש בתחילה מוזר או מביך לדבר עם איש מקצוע, זה הצעד הראשון בתהליך של רכישת כלים להתמודד עם הקושי וליצור איזון ובריאות בחיים. חשוב להבין שכל הסוגים של הפרעות חרדה הם מצבים בהם מערכת ההתראה של הנפש מתריעה על איום שלא קיים בעולם החיצוני. מבחינה זו, חרדה היא "אזעקת שווא" של המערכת הפנימית שלנו ולכן מייצרת לנו סבל מיותר. הדבר הנכון לעשות הוא לעצור, לקחת אחריות על המצב, להבין מה המסר שהחרדה מנסה לאותת לנו ולטפל בו. העבודה עם איש המקצוע תאיץ את תהליך הריפוי, תדייק אותו ותעמיק אותו.

ד"ר ענבר כהן בעלת ניסיון רב בליווי אנשים המתמודדים עם חרדה והתקפי חרדה באופן ספציפי. תהליך העבודה עם ד"ר ענבר כהן הוא תהליך קצר טווח, יעיל וממוקד. המפגשים מעצימים ומחברים ליכולות ולכוחות הטמונים בתוכנו שמאפשרים לנו לצלוח את הקשיים שהחיים מציבים בפנינו.
אם אתם או מישהו שיקר לכם מתמודד עם תחושת פחד עזה אתם מוזמנים לפנות אלינו. ניתן לפתור את הבעיה מהר ממה שאתם חושבים. אתם מוזמנים ליצור קשר עם ד"ר ענבר כהן לשיחת הכרות והתאמה במספר הטלפון: 052-6909091 או השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

עקבו אחרי:
עוד עמודים בנושא:

גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....

דילוג לתוכן