ראשי » זוגיות מתעללת
זוגיות מתעללת מוגדרת כהתנהגות הגורמת נזק פיזי, מיני או פסיכולוגי, לרבות תוקפנות פיזית, כפייה מינית, התעללות נפשית והתנהגויות של שליטה. (ארגון הבריאות העולמי).
מגוון הדרכים להתעלל בתוך מערכת זוגית הן רבות, חלקן גלויות יותר וחלקן גלויות פחות. האלימות יכולה להיות חד כיוונית או דו כיוונית. למרות שאין טיפוס מובחן שעלול להיות קורבן של התעללות בזוגיות, מחקרים מראים שמגדר נשי, גיל צעיר והכנסה נמוכה קשרים לשיעורי אלימות גבוהים יותר. עדיין – חשוב לזכור שאלימות מופיעה בכל המגדרים, בכל הגילאים ובכל הקבוצות הסוציו-אקונומיות. כן, גם גברים עלולים לסבול מאלימות בזוגיות, אך הם פחות נוטים לפנות לעזרה מקצועית.
המילים "תוקף" ו- "קורבן" הם מילים קצת מטעות כיוון שהן מצמצמות את הכוחות והיכולות שקיימים בכל אדם. הן גם מטעות כיוון שהן לא מצליחות לשקף את המורכבות שעשויה להיות קיימת בתוך מערכות זוגיות.
קיימים ארבע דפוסים של אינטראקציות אלימות:
• אלימות זוגית מצבית –
אלימות שלא נובעת מדפוס שליטה אלא נוצרת כתגובה ללחץ, תסכול או ויכוח ספציפיים. לרוב אלימות זו הדדית יותר, קיימת פחות הסתברות לשימוש באלימות קשה והיא פחות עשויה להסלים עם הזמן ולהפוך לאלימות כרונית.
• טרור אינטימי –
דפוס של התעללות שמונעת מתוך הרצון לשלוט בבן הזוג. טרור אינטימי הוא פחות הדדי ועלול להסלים עם הזמן.
• התנגדות אלימה –
אלימות מצד הקורבן העיקרי במטרה להתגונן מפני אלימות או התנהגות שליטה של בן הזוג התוקף.
• שליטה מתוך אלימות הדדית –
כאשר האלימות וההתנהגויות הפוגעניות הן דו-כיווניות. כל אחד מבני הזוג מנסה לשלוט בשני.
מחקרים מלמדים שאלימות הדדית וטרור אינטימי הם שני סוגי האלימות המסוכנים ביותר.
אלימות פיזית – סטירות, דחיפות, שריטה ועד כדי מכות של ממש
אלימות מינית – אלימות זו יכולה לכלול התנסויות מיניות ללא מגע (כגון כפייה לצפות בסרטים או תמונות בעלות גוון מיני) או כפייה של מגע מיני שהאדם אינו חפץ בו
התעללות פסיכולוגית – דוגמת שימוש באיומים (איום להתאבד, איום לקחת את הילדים), מניעת התפתחות אישית, עירור תחושת ההבנה והתפיסה, השפלה, הקטנה.
התנהגויות של שליטה – בידוד חברתי, מניעת גישה למקורות כלכליים
אלימות מילולית – מילות גנאי, צעקות, קללות
שליטה בבחירות פוריות ובמין מוגן- מניפולציה של אמצעי מניעה, סירוב להשתמש בקונדום, אי גילוי מחלה המועברת במגע מיני, ניסיון להיכנס להריון ללא הסכמת בן הזוג.
לסמני אזהרה למערכת יחסים רעילה לחצו כאן.
אין צורך שהאלימות במערכת הזוגית תהיה פיזית כדי שיהיו לה השלכות. הפגיעה הפסיכולוגית עשויה להיות כואבת ולחלחל עמוק, עמוק לנפש האדם. כאב כרוני (דוגמת כאבי בטן, כאבי ראש ומיגרנות, כאבי צוואר וכאבי גב), הפרעות במערכת העיכול, אסטמה, לחץ דם גבוה, שבץ, נקשרו כולם עם התעללות במערכת הזוגית. גם דיכאון, הפרעה פוסט טראומטית, ניסיונות אובדניים, שימוש באלכוהול ובסמים. מאוד חשוב לטפל באלימות במהלך ההיריון כיוון שההתעללות משפיעה לא רק על האם, אלא גם על התינוק. משקל לידה נמוך, לידות מוקדמות, דימום לפני לידה ומקרי מוות סביב הלידה הם חלק מתוצאות ההיריון השליליות המתועדות במחקרים כקשורות להתעללות במערכת הזוגית.
התעללות רגשית בזוגיות היא דבר מאוד חמקמק. אנחנו מאוד רוצים לאהוב ולהיות נאהבים, מאוד רוצים להיות במערכת זוגית טובה ומאוד קשה לנו להכיר בעובדה שהזוגיות בה אנו נמצאים לא בריאה לנו. לפעמים אפילו קשה לקבל שזה לא אנחנו. כן, עד כמה שקשה לתפוס, לפעמים קשה לנו להכיר בכך שדווקא האדם שאנחנו אוהבים הוא זה שמקטין ומתעלל בנו.
החמקמקות של האלימות נובעת גם מכך שהיא לא תמיד גלויה. הרי ברור שקללות, גידופים ואיומים הם אלימות רגשית אבל מה לגבי ביקורת? האשמה? ריבים? קנאה? מניפולציות?
בזוגיות בריאה קיימים כל אלו קיימים העניין הוא שבזוגיות בריאה בן-הזוג הפוגע מסוגל לזהות את התנהגותו, לקחת אחריות על הטעויות שעשה, לזהות את הפגיעה באחר ולכאוב אותה. בזוגיות מזינה קיימת התנצלות כנה וניסיונות כנים ואמיתיים של כל אדם לשפר את עצמו כדי להשפיע לטובה על הזוגיות. כאשר קיימת התעללות רגשית בזוגיות, המתעללים אולי מתנצלים אבל הם לא מתנהגים בצורה שמוכיחה את כנותם. הם לא לוקחים אחריות מלאה ופועלים בצורה עקבית כדי להשתנות ולהשתפר. הם עסוקים בלהצדיק את התנהגותם הפוגענית ועושים כל הנדרש כדי למלא את הצרכים והרצונות הלא בריאים שלהם.
על פי רוב התוקף (הפוגע) הוא אדם בעל ביטחון עצמי נמוך ודרך התנהגותו הפוגענית הוא מקבל תחושת שליטה ועליונות בזוגיות. ההתמקדות שלו היא על הרגשות של הקורבן – לגרום לו להרגיש קטן, נחות וחסר מסוגלות. הקורבן, לעומת זאת, ימצא הסברים המצדיקים את התנהגות הפוגע ("הוא בתקופה מאוד לחוצה", "הייתה לו ילדות קשה, הוא לא מתכוון לפגוע") עד כדי כך שהוא ייקח את האחריות על עצמו ויאמין שמגיע לו יחס שכזה. כתוצאה הוא מצדיק את היחס של התוקף כלפיו. הקבלה של היחס הפוגעני מנרמלת את ההתנהגות הפוגעת ומוסיפה כוח לפוגע. בהרבה מהמקרים הקורבן לא ידע לזהות שמדובר באלימות של ממש.
דוגמאות של התעללות רגשית בזוגיות:
• ביקורת – מייצרים תחושה שאתם לא בסדר. לא משנה מה אתם עושים.
• הקטנה – יוצרים תחושה שאתם קטנים, לא מסוגלים, פחותים מהם.
• האשמה – מאשימים אותכם בכל דבר שמשתבש – בתוך הזוגיות ומחוצה לה.
• כוונות לא ברורות – העברת מסרים דו-משמעיים, הטעיות, חוסר הלימה בין מילים להתנהגות, שימוש במניפולציות – כל אלו מערערים את תפיסת המציאות של הקורבן. כאשר הם נתפסים בשקריהם הם ממעיטים מחשיבות התנהגותם וזורקים את האשמה על הקורבן.
• בידוד – הרחקה מחברים וממשפחה ויצירת תלות בהם.
• "טיפול בשתיקה" – הענשה דרך שתיקה וחוסר יחס ימים על גבי ימים.
• קור – מניעה של תשומת לב, התנהגויות של חיבה ומגע.
• התנהגויות של שליטה – מניעת גישה למשאבים כלכליים, שליטה על האופן בו מנצלים את הזמן,
קודם כל – טפלו בעצמכם! עוד לפני שאתם מגיבים כלפיי חוץ, חזקו את עצמכם!
הזכירו לעצמכם שאתם בסדר גמור ותפסיקו לקחת אחריות על התנהגות התוקף. אתם לא חייבים להגיד דבר (כי ממלא אין אף אחד בצד השני שיקשיב באמת) – אלא דברו עם עצמכם. אהבו את עצמכם. תפסיקו עם הבושה והאשמה העצמית. הם רק מחלישים את האנרגיה שלכם.
מיצאו אדם שאתם סומכים עליו וצרו לעצמכם רשת תמיכה. להיפרד מזוגיות מתעללת זה דבר לא קל וידרוש מכם תעצומות נפש. התחילו ליצור לעצמכם חיים מחוץ למערכת הזוגיות ותבנו את עצמכם. לאט, לאט, בררו עם עצמכם מה הגבולות שלכם והתחילו לפעול בהלימה אליהם.
יציאה ממערכת זוגית הרסנית היא דבר מורכב. פנו ליעוץ מקצועי. בתהליך תבדקו מדוע נכנסתם לזוגיות רעילה זו, אילו חלקים של עצמכם פגשתם שם, כיצד אתם רוצים להיות אחרת, האם אתם רוצים להישאר במערכת יחסים רעילה, האם הזוגיות ניתנת לריפוי ואולי הכי חשוב לאן אתם רוצים לקחת את הדברים מכאן?
זכרו – לא משנה מה אתם בוחרים – דעו שאתם בשיעור חשוב בחיים. תנו לעצמכם את הזמן לעשות את השינוי בצורה עדינה ואוהבת כלפיי עצמכם.
*המאמר אינו מתייחס לאלימות פיזית. בכל מקרה של חשש לאלימות פיזית כלפיכם או כלפי היקרים לכם יש ליצור קשר בהקדם עם היחידה למניעת אלימות ברווחה ( 118/ 077-9208560) או עם המשטרה (100) .
ד"ר ענבר כהן מלווה אנשים בתהליכי התמודדות עם מערכות יחסים הרסניות ורעילות. הטיפול עם ד"ר ענבר כהן, הוא תכל'סי וממוקד ותמיד מתוך העצמה וממקום של אמונה בכוחות ובמשאבים הקיימים בכל אדם.
לקבלת פרטים נוספים ולשיחת התאמה צלצלו לטלפון מספר 052-6909091. ניתן גם להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם. המפגשים פרונטליים או דרך בשיחות וידאו אונליין.
Sugg, N. (2015). Intimate partner violence: prevalence, health consequences, and intervention. Medical Clinics, 99(3), 629-649.
לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091
גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....
לאו דזה
תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינם מספיקים כדי לבצע אבחון מקצועי ואינם מהווים תחליף להתייעצות מקצועית או טיפול עם איש מקצוע. קבלת החלטה או עשיית פעולה על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. ההמלצה בכל מקרה של ספק היא ברורה – להיפגש עם איש מקצוע (עובד סוציאלי, פסיכולוג, פסיכיאטר) ולהתייעץ על דרכי טיפול מתאימים. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לד"ר ענבר כהן. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של ד"ר ענבר כהן וללא קישור לאתר זה.
התכנים המוצגים באתר מנוסחים בלשון זכר/נקבה, יחיד/רבים, מטעמי נוחות אך מיועד לכל המגדרים.
© כל הזכויות שמורות לד"ר ענבר כהן
Produced by Webzilla