התקף חרדה מתמשך

שיתוף המאמר:

רובינו חווינו בחיים תקופות של לחץ ודאגה מטרידים, ייתכן אפילו שחלקנו חווינו התקף חרדה של ממש. למרות שהחוויה עצמה מפחידה ועוצמתית, סביר להניח שגייסנו את כוחותינו ובסופו של דבר חזרנו למסלול החיים השגרתי שלנו.
העניין מתחיל להכביד ולהסתבך כאשר המצב הופך לכרוני – אנו חווים יותר מהתקף אחד וההתקפים הופכים להיות יותר תכופים. נוסיף על כך שלעיתים החרדה עלולה להופיע ללא גירוי מובחן (כלומר שהאדם לא יודע להגיד מה הטריגר שהפעיל את התפתחות ההתקף) – דבר שמגביר את תחושת המצוקה וחוסר האונים.

woman biting nails

מהי חרדה?

ניתן להגדיר חרדה כציפייה לאיום עתידי וכתחושת פחד שאינה בהלימה לגירוי שמפעיל אותה. מבחינה זו המערכת הפנימית מייצרת "אזעקת שווא" – האדם חווה פחד ממשי אם כי לא נשקפת לו כל סכנה מיידית. להבדיל מתחושת פחד רגילה, בהתקף חרדה יופיעו גם תסמינים פיזיולוגיים דוגמת דפיקות לב מואצות, חוסר שקט פיזיולוגי ופחד מאיבוד שליטה על הסוגרים.
התקפי חרדה שמופיעים בזה אחר זה מרעידים את העולם הפנימי. החוויה היא מאוד עוצמתית ומטלטלת. ההרגשה היא של חשש גדול מהעתיד לבוא. למרות שלא תמיד האדם ידע להגדיר ממה באופן ספציפי נובעת הדאגה, התחושה מכבידה. כתוצאה, הרבה מהאנרגיה של האדם מופנית לניהול המצב הנפשי והתחושה הכללית היא של עומס על המערכת הרגשית. במקביל, מתחיל להיווצר פחד מפני התקף החרדה עצמו. במצב זה המערכת הנפשית "עמוסה יותר" והתחושה הפיזית והנפשית קשה עד כדי קריסה ממש.

המצב הופך להיות מורכב יותר במידה והאדם מפתח התנהגות הימנעותית – כלומר, הימנעות ממצבים בהם החרדה יכולה להתעורר. היות שלא תמיד ניתן לדעת מה הטריגר שמעורר את התפתחות ההתקף, האדם לא יודע ממה עליו להימנע כדי למנוע את ההתקף הבא. כתוצאה, במקרים קיצוניים, האדם יפחד לצאת מביתו שמא יחווה התקף חרדה במקום כלשהו ולא יהיה מי שיושיע אותנו.

הגורמים להתפתחות חרדה מתמשכת

קיימים מספר גורמים להתפתחות הפרעת חרדה, אך עדיין למדע אין את הידע המדויק לנבא למי יתפתח התקף חרדה ולמי לא.

שכיחות גבוהה יחסית של התפרצות חרדה בקרב אלו שבמשפחתם נמצא קרוב משפחה מדרגה ראשונה המתמודד עם הפרעת חרדה מרמזת על קיום מרכיב גנטי ואכן נמצאו מספר גנים העשויים להעלות את הנטייה להתפתחות הפרעות חרדה. 

התמודדות עם לחצים משמעותיים בהווה עלולה להוביל להתפרצות חרדה. לדוגמא, התמודדות עם חולי והתמודדות עם כאב כרוני, לחצים כלכליים, קשיים בזוגיות, אתגרים משפחתיים – כל אלו עלולים להוביל לעוררות של המערכת הרגשית ולתגובות פיזיולוגית אשר עלולות ליצור התקף חרדה. היחשפות לאירוע טראומתי גם עלולה לפתח הפרעת חרדה – בין אם האדם נכח באירוע כצופה ובין אם נכח באירוע כמשתתף פעיל.
קשיים בילדות עלולים להוות קרקע פורייה להתפתחות חרדה בשלבים מאוחרים יותר של החיים. לדוגמא, חוויה של בריונות חברתית או חרם או ילדות במשפחה לא מתפקדת עלולים לגרום לילד לפתח מערכת אמונות מחלישה כלפיי העולם. תפיסת העולם כמקום מאיים, בלתי צפוי ואת העצמי כחסר משאבים להתמודד עם דרישות החיים עלולים להוביל להתפתחות חרדה לנוכח אתגרי החיים בשלבי החיים הבוגרים יותר.
סגנון חשיבה – לחרדה נקשרו מספר סגנונות חשיבה כגון, מתן פרשנות שלילית לתסמינים פיזיולוגיים, לדוגמא פרשנות קטסטרופלית לתחושות לא נעימות אך טבעיות של הגוף (דוגמת קלקול קיבה או חולשה). תפיסת כל אינטרקציה חברתית כתחרות וכמאבק עלולה להוביל לחרדה חברתית.

מה לעשות כאשר מתמודדים עם חרדה?

כפי שכתבנו, התמודדות ממושכת עם חרדה מתישה את האדם פיזית ונפשית. המערכת הפנימית נמצאת בעוררות יתר ותחושת חוסר היכולת לשנות את המצב מובילה לתחושות של חוסר אונים, פחד מהעתיד לבוא ועירור פיזי ונפשי. כאשר החרדה אינה מטופלת היא עשויה לפגוע ביכולת לתפקד בחיים (ללכת למקום העבודה, להיפגש עם חברים, להנות מזמן פנאי) ומשם ההידרדרות מהירה. לכן אין לזלזל במצב זה ומומלץ מאוד לפנות לטיפול מקצועי בחרדה.

ראשית, חשוב לעדכן את רופא המשפחה. לעיתים יש תסמינים גופניים שעלולים להתפרש כחולי פיזי וצריך לשלול שאכן אין סיבה פיזיולוגית לתופעה (לדוגמא, תחושת תעוקה בחזה, סחרחורות חוזרות). במידה והרופא מציע לבצע בדיקות רפואיות, חשוב לבצע את כל תהליך הבירור הרפואי עד תומו. במידה ונשללים גורמים פיזיולוגיים ההמלצה הטובה ביותר היא לפנות לטיפול נפשי. בטיפול הנפשי תקבלו כלים להתמודדות בזמן התקף החרדה  וגם לריפוי שורשי החרדה. במידה והתקפי החרדה סוערים או שהתחושה היא שאין כוח נפשי להתמודד עם התסמינים של החרדה, יומלץ על שילוב של טיפול תרופתי, אפילו רק לפרק זמן מוגבל. חשוב לדעת – אבחון חרדה מתבצע על ידי פסיכיאטר בלבד. טיפול תרופתי יותאם על ידי רופא המשפחה או פסיכיאטר.

אין צורך להתמודד עם חרדה מתמשכת לבד. באופן כללי ניתן לתת מענה לחרדות ולכן חבל על כל רגע של סבל מיותר.
ד"ר ענבר כהן בעלת ניסיון רב בטיפול בחרדות במסגרת טיפול קצרת טווח. המפגשים פרונטליים או דרך הזום בנוחות ביתכם. התקשרו לטלפון מספר: 052-6909091 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

עקבו אחרי:
עוד עמודים בנושא:

גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....

דילוג לתוכן