התקף חרדה בלילה

שיתוף המאמר:

התקף חרדה בלילה הוא מצב בו האדם מתעורר לתוך תחושה של פחד אימים – הרגשה קיצונית של פחד המלווה בתחושות פיזיולוגיות קשות: נשימה מהירה, דופק מהיר, הזעה, תחושה שעומדים להתעלף, סחרחורת. התחושה היא שמשהו נוראי עומד לקרות – איבוד שליטה, מוות ולעיתים אפילו לא יודעים להסביר מה בדיוק קרה אלא רק תחושה שמשהו רע עומד לקרות אך לא ברור מה.
בשל הביטוי הפיזי של ההתקף, האדם עלול לחשוד שהוא חווה התקף לב או מחלה קשה אחרת, דבר שמגביר את תחושת האימה. התחושה היא של איבוד שליטה עד כדי איבוד הדעת.
למרות שמשך ההתקף מוגבל בזמן, בשל עצימות החוויה, האדם יתקשה לחזור לישון והחוויה תותיר בו רושם עמוק עד כדי כך שהוא עשוי לפתח פחד מפני התקף החרדה עצמו.
פחד זה עלול להוביל לפיתוח של התנהגות הימנעותית – הימנעות מללכת למקומות הומי אדם, הימנעות מללכת למקומות שלא ניתן לצאת מהם מהר ועד כדי חשש לצאת מהבית.

התקף חרדה בלילה - ד"ר ענבר כהן, מטפלת בהצלחה רבה התקפי חרדה במבוגרים

הסיבות להתקפי חרדה ליליים:

לחץ – אירועי חיים מלחיצים או תחושת לחץ כרונית עשויים להוביל, בסופו של דבר, להתפתחות של הפרעת חרדה.

ירידת לחץ – לפעמים אירועי החרדה מופעים דווקא לאחר תקופה של מאמץ, דווקא כאשר ניתן להתחיל "לשחרר" ולהוריד את מפלס הלחץ והעשייה.

שימוש בחומרים שונים – ריבוי שתיית קופאין, שימוש בקנאביס (גראס, חשיש, "ירוק").

התקף חרדה בלילה - סגנון חשיבה

התקף חרדה בלילה – סגנון חשיבה – מתן פרשנות מוטעה לחוויה הגופנית עלולה להחמיר את התקף החרדה ולהוביל לפחד מפני התקפי חרדה חוזרים.
לדוגמא: אדם מתעורר בלילה ומרגיש נשימה מהירה, דופק מהיר, תחושת סחרחורת וחולשה.
אם האדם יגיד לעצמו – "אוי ואבוי!!! אני עומד להתעלף! הגוף שלי קורס! משהו נורא עומד לקרות! " סביר להניח שעוצמת החרדה תעלה מאוד. לעומת זאת, אם הדיבור הפנימי יהיה שונה – "אני נושם מהר ומרגיש את הדופק- זה אומר שאני מאוד מתרגש. אני במאמץ. נשימה דופק מהירים מתרחשים גם כאשר אני רוקד ורץ. זה סימן שאני מתרגש וצריך להירגע" – החוויה תהיה שונה לחלוטין.
באופן דומה: חשיבה בסגנון "הנה מגיע התקף חרדה! אני לא אעמוד בזה! אין לי יותר כוחות נפשיים!" תוביל לתוצאה שונה לגמרי מאשר התוצאה של חשיבה בסגנון "הנה מגיע התקף חרדה. אני מזהה את הסימנים – הנשימה, החולשה…. אני יודע שזה התקף ושהוא עובר… זה כמו גל שעולה ומתגבר וגם יורד ומתפוגג… כבר עברתי בעבר גלים שכאלה ואני יכול לעבור גם את זה… מה אני יכול לעשות כדי להקל על עצמי? איך אני יכול להתבונן בגל בלי להיכנס לתוכו?".

לעיתים לא ניתן להצביע על הגורם המיידיי להתקף החרדה בלילה. לעיתים יש צורך להתבונן בצורה רחבה ועמוקה יותר בחיים ולהבין מה קורה כרגע בחיים שמוביל לכך שמערכת האזעקה הפעילה אזעקת שווא.
נכון, מערכת האזעקה פועלת בצורה לא מכוונת – חזקה מידיי, צורמת מידיי, מטרידה מידיי, אך עדיין היא רוצה להגיד לנו משהו.

היכולת לעצור בחיים ולהגיד "מה החרדה מנסה להגיד לי? איזה מסר קיים שם עבורי?" עשוי לשפוך אור ולהוביל למסקנות חשובות מאוד אשר יובילו לפתרון הבעיה. פעמים רבות כדאי לעשות ברור זה עם איש מקצוע.

טיפול בהתקפי חרדה בלילה - דר' ענבר כהן

כפי שתיארנו החוויה של התקף חרדה היא עוצמתית ומאיימת.  כתוצאה, האדם עשוי לנסות  להימנע בכל מחיר מלחוות את אותה החוויה שנית. פתרון זה אינו פתרון כלל כיוון שהוא מוביל לפיתוח דפוסי התנהגות הימנעותיים שמובילים לפגיעה רחבה בחיי האדם. לכן במידה וההתקפים חוזרים חשוב מאוד לפנות לטיפול נפשי. 

הטיפול הנפשי עשוי להיות באמצעות תרופות הניתנות על ידי פסיכיאטר או טיפול בחרדה באמצעות טיפול שיחתי עם מטפל. במצבים מסוימים הטיפול המומלץ הוא טיפול משולב – טיפול תרופתי (שמאפשר הרגעה של המערכת) עם טיפול שיחתי המאפשר בניית אסטרטגיית התמודדות יעילה וריפוי השורשים שהובילו להתפתחות הפרעה זו.

במהלך הטיפול בחרדות  עם ד"ר ענבר כהן אנו מבררים מתי החרדה נכנסה לחיים, מבררים (עד כמה שניתן) מה אפשר לה להיכנס? מה ממשיך להזין אותה כיום? מה מגביר אותה? מה מחליש אותה? מזהים את התסמינים של החרדה ומה סגנון החשיבה שמלווה אותה. לומדים דרכי הרגעה והרפיה. מפתחים אסטרטגיות חשיבה והתנהגות חדשות אשר מסיעות לאדם להשיג שוב שליטה על חייו.

לקבלת פרטים ולתאום פגישה עם ד"ר ענבר כהן צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091 או השאירו את פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

המלצות כלליות – מה לעשות בזמן התקף חרדה בלילה

* ההמלצות המופיעות במאמר הן הנחיות כלליות ואינן מחליפות טיפול עם איש מקצוע.

ההמלצה החשובה ביותר היא שאם אתם סובלים מחרדות עליכם לפנות לאיש מקצוע. איש המקצוע ידע "לתפור" מענה המותאם למאפיינים הייחודיים לבעייה איתה אתם מתמודדים ויעזור לכם לטפל בשורש הבעיה שהוביל להתפתחות החרדה.

נסו את ההמלצות המופיעות כאן. בידקו מה עוזר לכם יותר, מה יעיל ומה שלא – התעלמו. זהו המסע שלכם להכיר את עצמכם ולדעת מה עוזר ומתאים לכם.

  • בזמן התקף חרדה אמצו גישה של סקרנות –
    גופנית – בדקו מהם הסימנים של החרדה אצלכם? כיצד היא מרגישה בגוף? מה התסמינים? מה הסימנים הראשונים שמבשרים שהתקף מתחיל?
    קוגניטיבית – מהן המחשבות שמלוות את החרדה? אילו מחשבות מגבירות ו"מזינות" את החרדה? כיצד החרדה משכנעת אותכם שהמצב קטסטרופלי? כיצד היא משכנעת שמשהו נורא עלול לקרות?
  • הזכירו לעצמם שזה גל של התקף חרדה. זה גל והוא יעבור. כמו כל גל ביום – הוא יעלה ויעלה, יהיה לו שיא (כן, כן, תצפה לשיא) ואחר-כך הוא ישכך ויעבור. כן – גם זה יעבור.
  • הזכירו לעצמכם שמחשבות הן לא מציאות. הן רק מחשבות. במקרה של התקף חרדה – זוהי אזעקת שווא של הגוף. בטווח המיידי לא נשקפת לכם כל סכנה ואתם בטוחים ומוגנים.
  • התמקדו בנשימה. הרגישו כיצד האוויר נכנס לגוף, עד להיכן הוא נכנס, כיצד הוא מרגיש בגוף וכיצד הוא יוצא החוצה. קח מספר נשימות עמוקות לבטן התחתונה ונשפו את האוויר החוצה לאט לאט. באורך כפול מהנשיפה.
  • תכננו מה תעשו לאחר שההתקף יעבור. כיצד זה ירגיש אחר-כך ומה תעשו כדי לנוח ולחזק את עצמכם.

אם אתם סובלים מהתקפי חרדה בלילה ומרגישים מוכנים לטפל ולשפר את איכות החיים, אתם מוזמנים להתחיל תהליך שינוי עם ד"ר ענבר כהן.
ד"ר ענבר כהן, בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם משברי חיים, מצבי חולי, חרדה ודיכאון. הקליניקה מספקת סיוע, טיפול וייעוץ במגוון סוגיות אישיות כמו התמודדות עם לחץ וכעס, דימוי עצמי, התמכרויות, בעיות דחיינות ומערכת יחסים רעילה. המפגשים פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.
אתם מוזמנים ליצור קשר עם ד"ר ענבר כהן ולתאם פגישה, התקשרו לטלפון מספר: 052-6909091 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן