ראשי » התמכרות למין
האם אתה מוצא את עצמך עוסק בפעילות הקשורה למין הרבה יותר זמן ממה שתכננת? האם זה גוזל ממך אנרגיה? האם אתה מוצא את עצמך עושה אקטים מיניים שהם מחוץ למערכת הערכים שלך? האם אתה מסתיר את השימוש בפורנוגרפיה מפני בן/ת-זוגך?
במילים אחרות – האם אתה מרגיש שחיי המין שולטים בך במקום שאתה שולט בהם?
האם כל אלו מרמזים על כך שאתה מכור למין?
זה זמן רב ששאלות אלו מעסיקות אנשים רבים וגם אנשי מקצוע. בעוד שאין הגדרה חד משמעית מהי התמכרות למין, עולות עוד ועוד עדויות לאנשים שמתלוננים על כך שחיי המין שלהם (בין אם זה צפייה בפורנו או קיום מין בפועל) יצאו מכלל שליטה.
לפי ארגון הבריאות העולמי, בריאות מינית היא תחושת רווחה פיזית, רגשית, פסיכולוגית וחברתית ביחס למיניות האדם. אנשים שעוסקים בפעילות מינית בצורה מופרזת מדווחים על חוסר רווחה וחוסר איכות חיים בתחום זה. עם זאת, עדיין לא התקבלו הגדרות חד משמעיות וברורות לגבי מתי ההתנהגות מינית הופכת לחסרת שליטה והתמכרותית.
בגדול, ניתן להגדיר התמכרות למין כהתעסקות אינטנסיבית בפעילות מינית (כגון בפנטזיות מיניות, אוננות, יחסי מין, פורנוגרפיה) הנובעת מתחושת רעב למין – רעב בלתי פוסק ובלתי ניתן לשובע. התנהגות זו גוזלת זמן, אנרגיה ומובילה להשלכות שליליות על האדם ועל חייו.
חשוב לדעת שקיימת מחלוקת האם התנהגות מינית קומפולסיבית היא אכן התמכרות.
התמכרות למין עדיין לא הוכרה רשמית בספר האבחנות הפסיכיאטרי (DSM) ולכן לא נקבעו קריטריונים לאבחנתה. העדויות היחידות להתמכרות זו היא של אנשים הסובלים ממנה בפועל ושל אנשי מקצוע אשר מדווחים כי מגיעים לקליניקה אנשים עם מאפיינים התמכרותיים למין על גווניו השונים, כגון: התמכרות לפורנו, התמכרות לזנות, התמכרות ליחסי מין מזדמנים, התמכרות לסקס ועוד.
בחוסר קריטריונים לאבחון התמכרות למין, הדעה הרווחת היא שיש להישען על הקריטריונים המתייחסים להתמכרויות אחרות.
מחקרים אפידמיולוגים מצאו שהתמכרות למין שכיחה יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים. פעמים רבות קיים שימוש באינטרנט לתחזוק ההתמכרות, כאשר נשים נוטות יותר להשתמש בפלטפורמות של אינטראקציות חברתיות (כגון: צ'טים) ואילו גברים נוטים יותר לעסוק באוננות בזמן צפייה באתרים פורנוגרפיים. נמצא גם שגברים הומוסקסואליים ובי-סקסואליים נוטים יותר לדווח על סימפטומים של התמכרות למין מאשר גברים הטרוסקסואליים.
* לקריאת הקריטריונים לאבחון הפרעת התנהגות מינית קומפולסיבית לפי ספר האבחנות 11-ICD גשו לסוף המאמר.
ההשלכות של התמכרות למין הן רבות: דיכאון, תחושת תעוב עצמי, בושה, תחושת ייאוש, חרדה, בדידות, הידבקות במחלות הקשורות למין, מין אלים, הסתבכות עם החוק, מערכות יחסים סבוכות במשפחה, פגיעה בתחושת הכבוד העצמי והערך העצמי ופגיעה בעבודה.
יש עדויות שהתמכרות למין עלולה להחמיר עם הזמן וליצור קושי בשליטה על דחפים, קושי בהתקשרות, קושי באינטימיות ושינויי מצב רוח.
כדי לקבל מושג ראשוני האם ייתכן שאתה מתמודד עם חוסר שליטה בחיי המין שלך אתה מוזמן לעיין ב"סימני האזהרה" המופיעים כאן.
במידה וענית בחיוב על שלושה קריטריונים ומעלה, נורה אדומה צריכה להידלק וכדאי לפנות לייעוץ אצל איש מקצוע.
במידה והזדהתם עם הקריטריונים המופיעים כאן, אין צורך להתמודד לבד. עולם ההתמכרויות מאופיין בבדידות ובהסתרה. שיתוף איש מקצוע עשוי להיות בדיוק הדבר שייתן לכם את הידע והכוח לעשות את השינוי.
במידה ואתם מעוניינים לקבל פרטים ולקבוע פגישה עם ד"ר ענבר כהן, מטפלת בהתמכרויות וחרדות התקשרו לטלפון מספר: 052-6909091 או השאירו פרטים בטבלה שבתחתית הדף וניצור עמכם קשר בהקדם.
הגורמים להתמכרות למין עדיין אינם ידועים במלואם והסברה היא שאין גורם אחד ובלעדי אלא שמדובר באינטראקציה מורכבת של גורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וחברתיים.
מרכיבים ביולוגיים –
פעילות ביו-כימית שיצאה מאיזון במרכזי גמול והנאה במוח. בהדמיות מוח נמצא שפעילות באזורי האונה הטמפורלית קשורים להיפר-מיניות וחוסר עכבות.
גורמים פסיכולוגיים –
התנהגויות קומפולסיביות נגרמות לעיתים בשל קושי להתמודד עם רגשות שונים (כגון: כעס, תסכול, פחד מאינטימיות). במובן זה מין משמש כגורם משנה מצב-רוח רב עוצמה. במילים אחרות – מין יכול לשמש כמנגנון בריחה מהתמודדות עם קשיי החיים. בנוסף, הזמינות והקלות שבהשגת מין מהווים גורמים שמקלים על הפיכתו להרגל שעלול להסתיים בהתמכרות.
לעיתים שורש התנהגות זו קיים בילדות, לרוב על רקע בעיות משפחתיות שונות כגון: גילוי עריות, חוסר חינוך מיני, סטנדרטים כפולים במשפחה, סודות בעלי אופי מיני, התנהגות מינית של ההורים (כגון ריבוי פרשיות מין או שימוש בפורנוגרפיה), הורים נוקשים וחינוך דוגמטי. כל אלו עלולים להוביל את הילד להתנהגות קומפולסיבית (כפייתית) בהמשך חייו. בעוד שלהרבה אנשים אין רקע של פגיעה מינית בילדותם, פגיעה מינית נחשבת כגורם שעלול להוות גורם סיכון משמעותי להתנהגות מינית קומפולסיבית בבגרות.
גורמים סביבתיים –
אם בעבר כדי לראות פורנוגרפיה היה צורך לנסוע לתחנה המרכזית בתל-אביב או לשכור סרט וידאו בבלוק-באסטר השכונתי, עתה הפורנוגרפיה ושרותי המין נגישים בצורה מטרידה. מספיק מכשיר טלפון סלולרי וחיבור לרשת וכל עולם המין נגיש בנוחיות ביתך.
בנוסף, השתייכות לקבוצת חברים שבה התנהגות מינית מסוג זה מקובלת עלולה ליצור רושם אצל האדם ש"כולם עושים את זה" ו"שזה לגיטימי". דוגמא לכך היא שגבר שנמצא בחברה בה גברים בוגדים בנשותיהם מפתח אמונה ש"זה בסדר לבגוד. כולם עושים זאת".
פעילות מינית היא חלק לגיטימי מחיינו. חלק שאמור להיות בריא, בשליטה ובהלימה עם הערכים העמוקים ביותר שלנו. בשל כך, המטרה בטיפול בהתמכרות למין אינה להגיע להינזרות מוחלטת ממין. המטרה הראשונה בעבודה היא להגיע למצב בו האדם שולט במין ולא המין שולט באדם. מטרה חשובה נוספת היא להביא ריפוי לשורשי ההתמכרות – אלו הן הסיבות העמוקות יותר שהביאו את האדם לפנות למין כמנגנון בריחה.
קיימות גישות שונות לטיפול בגמילה מהתמכרות למין ולא הוכח מחקרית איזו גישה היא העדיפה ביותר. המעניין הוא שמחקרים מצביעים על כך שדווקא תחושת הקשר עם המטפל מהווה גורם מכריע שמשפיע על הצלחת הטיפול. לכן כדאי מאוד לבחור איש מקצוע שאתה מתחבר אליו ומרגיש שהוא מבין אותך וחשוב לא פחות – שאתה מרגיש שתהליך העבודה עימו עוזר לך להצליח ליצור את השינוי המיוחל.
קבע פגישה ראשונית עם המטפל (שים לב לבדוק שאתה אכן נפגש עם איש מקצוע בעל ניסיון והכשרה מתאימים), הקשב לשיטת הטיפול שהוא מציע ובדוק האם הקשר איתו מרגיש לך נכון.
חשוב לדעת שעולם ההתמכרויות מאופיין בבדידות ובהסתרה. שיתוף איש מקצוע עשוי להיות בדיוק הדבר שייתן לכם את הידע והכוח לעשות את השינוי.
ד"ר ענבר כהן, בעלת ניסיון רב שנים, מטפלת בהתמכרות למין, מטפלת התמכרויות לסקס, מטפלת בהתמכרויות לפורנו במבוגרים.
יכולות הטיפול האמיתיות מתגלות כאשר המטופל מרגיש בסביבה בטוחה ובתנאים המאפשרים לו ליהנות מהחוויה הטיפולית.
המפגשים הינם פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.
למידע נוסף ולקביעת מועד לטיפול בהתמכרות התקשרו לטלפון מספר: 052-6909091 או השאירו את פרטיכם בטבלה שבתחתית הדף ואנו ניצור עמכם קשר בהקדם.
מקורות מידע:
Grubbs, J. B., Hoagland, K. C., Lee, B. N., Grant, J. T., Davison, P., Reid, R. C., & Kraus, S. W. (2020). Sexual addiction 25 years on: A systematic and methodological review of empirical literature and an agenda for future research. Clinical Psychology Review, 82, 101925.
Kızılok, G. E. (2021). Sexual Addiction: Definition, Etiology and Treatment. Psikiyatride Guncel Yaklasimlar, 13(3), 394-411.
Paz, G., Griffiths, M. D., Demetrovics, Z., & Szabo, A. (2021). Role of personality characteristics and sexual orientation in the risk for sexual addiction among Israeli men: Validation of a Hebrew Sex Addiction Scale. International Journal of Mental Health and Addiction, 19(1), 32-46.
לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091
גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....
לאו דזה
תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינם מספיקים כדי לבצע אבחון מקצועי ואינם מהווים תחליף להתייעצות מקצועית או טיפול עם איש מקצוע. קבלת החלטה או עשיית פעולה על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. ההמלצה בכל מקרה של ספק היא ברורה – להיפגש עם איש מקצוע (עובד סוציאלי, פסיכולוג, פסיכיאטר) ולהתייעץ על דרכי טיפול מתאימים. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לד"ר ענבר כהן. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של ד"ר ענבר כהן וללא קישור לאתר זה.
התכנים המוצגים באתר מנוסחים בלשון זכר/נקבה, יחיד/רבים, מטעמי נוחות אך מיועד לכל המגדרים.
© כל הזכויות שמורות לד"ר ענבר כהן
Produced by Webzilla