התמכרות לקניות

שיתוף המאמר:

קניות הפכו להיות חלק מהחיים שלנו. הם הפכו להיות חלק מהתרבות, חלק מפעילויות הפנאי וההנאה, חלק מסגנון חיים שלנו. רובינו קונים מדי פעם פריטים שאנחנו לא ממש צריכים. זה לא הופך אותנו למכורים.

אז מתי קניות הן התמכרות של ממש?
התמכרות לקניות מאופיינת במחשבות בלתי פוסקות וברצון עז לקנות, ללא קשר לצורך האמיתי או ליכולות הכלכליות של האדם. לרוב התמכרות זו קשורה גם בקניות בלתי מרוסנות עד לנקודה שהאדם חווה קשיים ובעיות ממשיות בחייו. מכורים רבים יזדקקו להוציא מאות אלפי שקלים ולהסתבך בחובות לפני שיכירו בעבודה שהם בעלי בעיה בתחום זה.
לאנשים עם התמכרות לקניות יש עיסוק יתר עם קניות ובזבוזים, והם מקדישים זמן ניכר להתנהגויות אלו. החיים מתארגנים סביב הקניות והם הופכים לערך מרכזי בחיים של האדם. הקנייה אינה בשל הצורך האמיתי בפריט שנקנה. הערך של הפריט עצמו הוא שולי.

התמכרות לקניות - ד"ר ענבר כהן מטפלת בהתמכרות לקניות

סימפטומים של התמכרות לקניות

  • התעסקות רבה בקניות (תכנון, השוואת קנייה, חיפוש, החלפה)
  • התמודדות רבה עם דחף לקנות – דחף שמלווה את האדם בשעות רבות מן היום
  • קנייה מרובה של פריטים שאין בהם צורך או השקעת זמן רב יותר מכפי שתוכנן
  • קנייה למרות שאין יכולת לשלם על כך
  • קניות שמובילות לתחושת מצוקה ולהשלכות שליליות על החיים (כלכלית, זוגית, משפחתית, תעסוקתית)
  • תחושת הנאה ורוממות רוח בהכנה לקניות ובמהלך הרכישה אשר מוחלפת בתחושה של בושה, חרטה ואשמה כאשר מגיעים הביתה עם השקיות.
  • כדי להתמודד עם תחושות אלו המכור משתמש בשקרים או בהתעלמות מרגשותיו.
  • תחושת עצבנות ורוגז כאשר נמענע מהאדם לקנות.
  • רמת הקניות לא יכולה להיות מוסברת על ידי קיום הפרעות פסיכיאטריות אחרות (כגון מאניה או OCD).


יש דפוסים שונים של קניות. חלק קונים עבור עצמם, חלק קונים עבור אחרים במטרה לקבל אהבה או אישור. יש אנשים שאוהבים למצוא "מציאות" ואילו אחרים אוהבים מוצרי יוקרה באיכות גבוהה. יש כאלו שקונים מוצרים שיספקו להם תחושת ערך עצמי ואילו יש כאלו שקונים כדי להרשים את הסביבה. חלק מהאנשים נוהגים לקנות ואז להתעסק רבות עם החלפת המוצרים. יש כאלו שקונים מוצרים לא יקרים אבל הכמויות שהם קונים מסתכמות בהוצאת כספים בלתי נשלטת. לרוב הקונה הקומפולסיבי יבצע את הרכישות לבד. זוהי הנאה פרטית. יחד עם זאת, ישנם אנשים שכן יהנו מקנייה עם חברים בעלי אותם תחומי עניין.


כמו בכל התמכרות, התמכרות לקניות מאופיינת בהסתרה, שקרים ובושה. המכור ישקר לגבי קניותו ויסתיר חובות שיצר. כאשר הקונה הקומפולסיבי יוצר חוב בחברת האשראי וכאשר כרטיס אחד ממצא את תקרת האשראי שבו, מזמינים כרטיס נוסף, וכך הלאה עד שהחוב כה גבוהה והנזק כה רב שהקונה מחפש עזרה חיצונית. בדרך כלל התמכרות זו מתגלה כאשר חבר משפחה מגלה את החוב וההסתבכות הכלכלית שבאה בעקבותיה.

למרות שהסימפטומים להתמכרות משתנים מאדם לאדם, להלן מספר "תמרורי אזהרה" לכך שהקניות שלך יצאו מכלל שליטה והן מרמזות על התמכרות:

  • האם אתה קונה מה שאתה רוצה אפילו כאשר אתה יודע שאין לך את הכסף לשלם?
  • האם קשה לך לחסוך כסף?
    כאשר יש לך סכום כסף מסוים שבאפשרותך לחסוך, האם במקום, אתה חושב על דברים אחרים שאתה יכול לקנות?
  • האם אתה משתמש בקניות לשיפור המצב רוח?
  • האם יותר משליש מההכנסה שלך מופנה לתשלום חשבון כרטיסי האשראי שלך?
  • האם אתה נוטה לקנות מאותם הדברים שאתה אוהב (כגון: בגדים, איפור, מוסיקה, ספרים, גדג'טים, מחשבים) אפילו כשאין לך צורך ספציפי בהם?
  • אם כאשר אתה מונע מעצמך לקנות אתה מרגיש מקופח, נרגז או כועס?

אם זיהיתם את עצמכם ברשימת תמרורי אזהרה אלו ואתם רוצים לעשות שינוי בהרגלי הקנייה שלכם, אתם מוזמנים לקבל פרטים ולתאם פגישה ראשונה עם ד"ר ענבר כהן המטפלת בהתמכרויות. אתם מוזמנים ליצור קשר בטלפון מספר: 052-6909091 או להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.

גורמים להתמכרות לקניות

נכון להיום הסיבות המדויקות להתמכרות לקניות אינן ידועות והערכה היא שמדובר באינטראקציה של כמה וכמה גורמים.
חלק מהגורמים הנפוצים הם:

  • קניות כמנגנון בריחה – המכור לקניות אינו מתעניין בערך האמיתי של הפריט שנקנה. הקנייה אינה מתוך צורך וחוסר אמיתי אלא בבסיס של הקנייה קיים רצון להפחית תחושה שלילית כלשהי. כמובן, פעמים רבות, תהליך זה מתרחש ברמה הלא-מודעת.
    בשפת היומיום אנחנו מדברים על קניות כ"צורך בפיצוי" או "קניות רגשיות". מבחינה זו הקניות הפכו להיות מנגנון בריחה – בריחה מרגשות לא נעימים. שעמום, כעס, חוסר ביטחון עצמי, שחיקה, דיכאון, חרדה, פחד – כל אלו עשויים לשלוח את המכור לקנות. אנשים שמתמודדים עם התמכרות לקניות למדו למידה פשוטה – כשמרגישים לא טוב – קניות גורמות לך להרגיש טוב. במיידי.

    הבעיה היא שהקניות לא באמת פותרות את הקושי שקיים ואשר הוביל לקניות מלכתחילה. למה? כי לאחר הקנייה, האדם נשאר עם הבעיה הראשונית שהובילה אותו לקנות ועם בעיות נוספות שהקניות גרמו – לחצים כלכליים, לחצים במשפחה, שקרים ותחושת בושה ואשמה על הקניות.

  • פינוק יתר במהלך החיים – אנשים שהתרגלו בילדותם לקבל את אשר הם רוצים כאשר הם רוצים זאת, המשיכו דפוס זה לתוך הבגרות. עם זאת, ישנה גם תמונה הפוכה – ילדים שגדלו בחוסר, מפצים בבגרותם את אותה תחושת חוסר זו. במצב זה הקניות מתבצעות מתוך דפוסי פיצוי וחשיבה ילדותיים.
  • מערכת ערכים חומרנית – המתרגמת כסף ורכוש ככוח ומעמד, גם מחזקת את הנטייה להתמכר לקניות. מכור לקניות עשוי להרגיש שהוא משדר כוח והצלחה כאשר הוא מתהדר ברכש החדש. כמובן שתחושה זו לא מחזיקה מעמד זמן רב כיוון שהיא לא בנויה על תחושת אמיתית, פנימית, חזקה ויציבה. הרגשה זו היא בבחינת "אהבה התלויה בדבר- בטל הדבר, בטלה האהבה".
  • גורמים תרבותיים-חברתיים – מבחינה זו חשוב לשים לב שאנו חיים בתרבות שמקדשת יופי, הצלחה כלכלית ורכוש. לכן, המכור מרגיש תגמול על הקניות שרכש. תגמול חברתי – מחמיאים לו על הטעם הטוב, על הניראות ועל ההצלחה. בעניין התרבות – תופעת קניית היתר מתרחשת בעיקר במדינות מפותחת. הקיום של כלכלה מבוססת שוק, הזמינות יתרה של מוצרים מכל הסוגים ומכל העולם, משכורת פנויה, השימוש הנרחב בקרדיט, וזמן הפנאי, כל אלו נחשבים כמאפיינים המחזקים תופעה זו.

השלכות של התמכרות לקניות

  • דיכאון וחרדה – לרוב על רקע הבזבוז הרב וההסתבכות הכלכלית הנלווית לכך
  • תחושת בושה ואשמה על הבזבוזים וההסתרה הנלווית אליהם
  • קשיים בזוגיות ובמערכת המשפחתית על רקע הקניות והלחצים הכלכליים שהיא יוצרת
  • חוסר יכולת לבצע רכישות גדולות (טיפול שיניים, שיפוץ בבית, החלפת רכב) בשל הבזבוזים היומיומיים
  • ביטחון עצמי נמוך – לא ידוע עדיין האם הביטחון העצמי הוא הגורם או התוצאה להתמכרות לקניות)
  • תחושת בדידות
  • עומס של חפצים בבית
  • תחושת לחץ ודאגה
טיפול בהתמכרות לקניות

טיפול בהתמכרות לקניות מטפל בשני רבדים: האחד – הסימפטום (קניות) והשני – הקושי שבבסיס הסימפטום.

טיפול בסימפטום – על פי רוב הקניות הן סימפטום לקושי שקיים מתחת. עדיין, חשוב בשלב הראשון לדעת לנהל את הקניות. לכן נתחיל בזיהוי טריגרים החיצוניים לקניות, אימוץ התנהגויות להימנעות מסימפטומים אלו והתנהלות כלכלית וצרכנית נכונה. זהו חלק פשוט יחסית ועל פי רוב ניתן לעשות אותו לבד.
עם זאת, במקרה של התמכרות, שינוי הסימפטום בלבד לא יחזיק את השינוי לאורך זמן.

מבחינה רגשית – לפעמים הקונה הקומפולסיבי רוצה דבר מה, אך לא תמיד הוא מאפשר לעצמו לדעת מה בדיוק הדבר שהוא רוצה. ייתכן שיהיה כואב מידי להכיל את הידיעה של הרצון האמיתי ולפיכך הקונה הקומפולסיבי נוטה להירגע על ידי קניות. הקניות תמיד שם ותמיד זמינות. אם אין אפשרות – תמיד קיים הכרטיס אשראי. עם זאת, הקנייה עצמה מייצרת לאדם הקלה זמנית וקצרה ואז מתעוררת האשמה עצמית ובושה. רגשות קשים אלו שולחים את המכור לקנות. שוב. הרי זה הדבר שהוא יודע לעשות הכי טוב וזה גם מרגיע אותו מיידית (הגם זמנית). כך נשאב האדם למעגל קסמים חוזר ונשנה.

למה? כי הרכישה מספקת רק סיפוק זמני ולא מטפלת בשורש האמיתי – השורש שגרם לאדם לפנות מלכתחילה לקניות.
מכאן ברור שהטיפול חייב לעסוק גם בקושי שבבסיס הרצון לקנות. זיהוי רגשות, איתור מחשבות מסולפות והבנת הנושאים עמם האדם מתמודד הם אלו שיפסיקו את סגנון החיים ההרסני ויצרו שינוי יציב וארוך-טווח.

גמילה מקניות - ד"ר ענבר כהן

בטיפול נעסוק בלמידה של דרכים להתמודד נכון עם רגשות ולווסת אותם בצורה בריאה. הטיפול עוסק בתכנים כגון אסטרטגיות לפתרון בעיות, איך להעלות את הדימוי העצמי, טיפול בכעס, מערכת יחסים לא בריאה  וכל נושא אחר שנמצא בבסיס הרצון לקנות. הטיפול מכוון לטפל בבסיס הרגשי כדי שמערכת ויסות הרגש תחזור לתפקוד נכון והמערכת הרגשית של האדם תשוב להיות מאוזנת. בצורה זו הדחף לקנות הופך לבעל פחות כוח והמוח והחשיבה נמצאים יותר בשליטה.

אם ניסיתם לשנות את הרגלי הצריכה שלכם פעמים רבות ללא הצלחה הגיע הזמן לשקול דרכים אחרות. פעמים רבות העבודה המשותפת היא זו שנותנת את הכוח והידע לעשות את השינוי. זה הזמן לעשות את הצעד הראשון וליצור קשר עם איש מקצוע.
לקבלת פרטים ותיאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן המטפלת בהתמכרויות התקשרו לטלפון מספר 052-6909091 או השאירו פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם. המפגשים הינם פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן