ראשי » העצמת נשים
"אישה לא נולדת אישה – היא נעשית אישה" הוא המשפט המפורסם של סימון דה בובר בו היא הסבירה שאישה לא נולדת עם תוכנות נשיות אלא היא תוצר של חברה פטריארכלית, המשייכת אותה לצד גבר, ממצבת אותה כנחותה ממנו והופכת אותה לתלויה בו באופן כזה שלא משחרר אותה לדרך אוטונומית ומעצימה.
בראייה רחבה, התהליך של העצמת נשים עוסק במתן כלים, משאבים והזדמנויות לנשים כדי שיכולו לשלוט בחייהן – שיכלו לקבל החלטות עצמאיות, יממשו את זכויותיהן ויצרו חיים מספקים, בריאים ומשגשגים. העצמת נשים מתייחסת לא רק לחיים הפרטיים של האישה. העצמת נשים היא גם השאיפה היא ליצור חברה שוויונית בה נשים וגברים שווים זה לזה וגם הן, כמו הגברים, משפיעות על החברה הרחבה.
העצמה כלכלית – לאפשר לנשים עצמאות כלכלית על ידי מתן אפשרויות זהות בקריירה, היכולת להיות בעלות נכסים, לרשת נכנסים ולצבור נכסים.
העצמה בהשכלה – להבטיח שלנשים תהיה גישה להשכלה איכותית.
העצמה בפוליטיקה – לוודא שנשים יכולות להשפיע, לבחור ולהיבחר.
העצמה חברתית ותרבותית – לאפשר לנשים לקחת תפקידים משמעותיים בחיי התרבות והחברה.
העצמה בתחום של בריאות וילודה – חיזוק הזכות של נשים להחליט על גופן, גישה לשירותי רפואה והיכולת לתכנן את המשפחה.
העצמה חוקתית – להבטיח שלנשים ולגברים אותן זכויות מעוגנות בחוק.
העצמה פסיכולוגית – בניית ביטחון עצמי וערך עצמי, כדי שיכלו לקבל החלטות עצמאיות ויגשימו את מאווייהן.
ההיסטוריה האנושית הובילה את הנשים למקום פגיע יותר מזה של הגברים. התרבות הפטריארכלית ששולטת שנים רבות, נתנה זכויות יתר לגברים, כמו נישואים פוליגמיים או ירושה שעוברת לגברים בלבד. כתוצאה, נשים בתרבויות מסוימות נותרו ללא גישה למשאבים כמו חינוך, ממון לקיום עצמי או דיור.
נשים נוטות לקחת תפקידים טיפוליים יותר מגברים. האישה תהיה זו שלרוב מטפלת בילדים הקטנים או זו שאחראית לטיפול בהורים המתבגרים. בנוסף, נשים נוטות להפנות את המשאבים שלהן לטובת המשפחה, לדוגמא: לשים במקום הראשון את חינוך הילדים או מתן ארוחות בריאות. כל אלו פוגעים ביכולת ההכנסה של האישה ולפיכך גם במעמדה ובאפשרויות העומדות לפניה.
למרות שעדיין מעמד האישה אינו מבוסס כשווה לגבר, בשנים האחרונות גדלה המגמה להתייחס גם להעצמת גברים מתוך הבנה שכדי שהשינוי יוטמע צריך שיהיה שוויון ותחושת העצמה גם לגברים.
"גברים חזקים, כאלה שהם באמת מודל לחיקוי, לא צריכים להשפיל נשים כדי לגרום לעצמם להרגיש חלשים".
מישל אובמה
הבסיס להעצמת נשים היא תחושת ביטחון פיזי, ביטחון עצמי ודימוי עצמי חיובי. כשאנחנו מחוברות לכוחות ולעוצמות הקיימות בנו אנחנו בטוחות ביכולות שלנו להיות עצמאיות, להשיג את המטרות שלנו, להתמודד עם האתגרים שבדרך וליצור את החיים שאנחנו רוצות. אנחנו קשובות למאווים העמוקים שלנו, אותנטיות, נוכחות במציאות ונעות קדימה מתוך אמונה בעצמנו ובמה שיש לנו להציע.
לפתח מערכת יחסים אוהבת כלפי עצמנו – הדרך להעצים את עצמנו מתחילה באהבה עצמית. להאמין בלב שלם שמגיע לנו. שגם אנחנו חשובות. שגם אנחנו ראויות. הדרך בחיים כל כך הרבה יותר נעימה כשאנחנו נעות בה מתוך אהבה ונחמדות כלפי עצמנו. סימן אזהרה לחוסר אהבה עצמית הוא קושי לקבל מחמאות מאחרים. אם את לא מאמינה כשמדברים בשבחך – תעצרי! התרגול הראשון הוא לאהוב את עצמך ולחגוג את עצמך.
שאנחנו נחגוג את עצמנו? כן, כן ו-כן!
להתחיל להיכנס לרומן עם עצמי! להחמיא, להעניק לעצמנו מילה חמה כשאנחנו מצליחות, לראות את כל הדברים שאנחנו מספיקות לעשות במהלך היום ולהעריך אותם, להסתכל במראה ולחייך חיוך אוהב לעצמנו. לתת לעצמנו רגעי אהבה וחסד אמיתיים. לשים לב לדיבור העצמי שלנו במהלך היום. האם הוא מעודד? האם הוא אוהב? אם לא, זה הזמן להתחיל לתרגל לדבר לעצמנו בצורה אוהבת, מחמיאה ומעודדת, כמו שאנחנו מדברות עם חברה טובה או עם הילדים שלנו.
הקשבה לקול הפנימי שלנו – כן, כן. אותו קול שלוחש לנו כשאנחנו לבד. בין המשימות או בסוף היום. אותו קול שרוצה את טובתנו ויודע את האמת. מה הוא אומר? מה המסר החיובי שלו? איך אפשר לתת לו ביטוי בעולם החיצוני?
דיבור – אחרי שהקשבנו לעצמנו קשב רב ודייקנו לעצמנו את האמת שלנו, זה הזמן לתרגל דיבור. זה יכול להיות חלש. זה יכול לתחיל בהיסוס. העיקר להתחיל לתרגל את זה. כשאנחנו מדברות אנחנו מתחברות לאמת שלנו – אנחנו שומעות את עצמנו והסביבה שלנו שומעת אותנו. אנחנו מתחילות לקחת את המקום שלנו בחברה. במציאות. אנחנו שמות את הרצונות והצרכים שלנו על המפה. אנחנו מתחילות להרגיש אחרת.
הצבת יעדים הגיוניים – לפעמים כאשר מציבים מטרות גדולות מידיי נבהלים. הפער בין המקום אליו אנו רוצות להגיע לבין המקום שלנו בהווה גדול ומרתיע. הפער הזה גורם לנו חרדה ואנחנו קופאות במקום. במצבים כאלה, הדרך להתקדם היא בצעדים קטנים. הכרה בכל ניצחון קטן תתחיל ליצור בתוכנו סיפור חדש – סיפור של התקדמות והצלחות. נתחיל להרגיש את התזוזה ואת הכוחות שלנו. מפה הדרך לשיקום הביטחון העצמי והדימוי העצמי סלולה.
הצבת גבולות – "אנחנו צריכות לשים את עצמנו גבוה יותר ברשימת המטלות שלנו". מישל אובמה החברה הפטריאכלית הרגילה את הנשים להיות "המטפלות", ו"נותנות השרות" – האימהות שתמיד נמצאות בשביל כולן. התוצאה היא שאנחנו רגילות לשים את הצרכים של אחרים לפני שלנו. הצרכים של הילדים, של ההורים, של הבעל, של הקריירה ושל החברים. השאלה שצריכה להישאל פה היא האם את יודעת להציב גבולות – קודם כל לעצמך ואחר-כך לסביבה. ההכרה היכן צריך לשים גבול מעצימה בפני עצמה. להכיר בכך שהצרכים של כולם חשובים וגם הצרכים שלך חשובים עשויה להיות מהפך של ממש.
יצירת קשר עם נשים נוספות – נשים שונות מגברים. אנחנו מדברות יותר, חושבות אחרת ויש לנו את האיכויות שלנו. החברות שלנו הן המקום לשתף בו את הדילמות שלנו, האתגרים, לקבל עצה טובה, תמיכה וגם לחגוג ניצחונות.
להפסיק עם החשיבה התחרותית והשוואתית. לא להיות מאוימת מהצלחה של אחרות. ההפך – כל אישה שמצליחה, מקדמת את כולנו. יש מספיק לכולן. כמובן שחשוב שהקשרים יהיו מצמיחים ומעצמים. השאיפה היא ליצור לעצמנו קבוצה שרואה בנו את הכוחות ומשקפת לנו אותם. מפגשים שאחריהם אנחנו מרגישות חיוביות ואנרגטיות.
קבוצת הנשים גם יכולה להיות מקום לייצר בו קשרים שיפתחו בעתיד הזדמנויות חדשות – מקום עבודה חדש, יוזמות חברתיות ושיתופי פעולה.
אם את מרגישה שאת לא מצליחה להתניע את החיים בכיוון הנכון לך, את מוזמנת ליצור קשר עם ד"ר ענבר כהן, טיפול נפשי ממוקד מטרות ותוצאות ולהתחיל תהליך עבודה משותף. בתהליך נבדוק היכן נמצאים החסמים הרגשיים והמחשבתיים שמונעים ממך לחבור לכוחותייך וליצור את המציאות אליה את כמהה. העבודה עם ד"ר ענבר כהן היא ממוקדת, תכל'סית ויעילה מאוד, עם ניסיון רב בליווי נשים בתהליך יצירה והגשמה. את מוזמנת ליצור קשר בטלפון שמספרו
052-6909091 או להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אלייך בהקדם.
לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091
גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....
לאו דזה
תוכן האתר והמידע שמוצג בו אינם מספיקים כדי לבצע אבחון מקצועי ואינם מהווים תחליף להתייעצות מקצועית או טיפול עם איש מקצוע. קבלת החלטה או עשיית פעולה על סמך קריאה באתר הם על אחריות הקורא בלבד. ההמלצה בכל מקרה של ספק היא ברורה – להיפגש עם איש מקצוע (עובד סוציאלי, פסיכולוג, פסיכיאטר) ולהתייעץ על דרכי טיפול מתאימים. כל הזכויות על תוכן האתר שמורות לד"ר ענבר כהן. אין להשתמש או להעתיק תוכן או מידע מהאתר ללא אישור בכתב של ד"ר ענבר כהן וללא קישור לאתר זה.
התכנים המוצגים באתר מנוסחים בלשון זכר/נקבה, יחיד/רבים, מטעמי נוחות אך מיועד לכל המגדרים.
© כל הזכויות שמורות לד"ר ענבר כהן
Produced by Webzilla