גמילה מקניות

שיתוף המאמר:

התמכרות לקניות היא מצב שבו הקניות הפכו לחלק מרכזי בחיי האדם והם אינם בהלימה ליכולות הכלכליות, לסגנון החיים או לצרכים האמיתיים של האדם. בהתמכרות לקניות, ההתנהגות הפכה לכל כך חסרת שליטה עד שהקניות כבר פוגעות בחיים: מריבות עם בן-הזוג, הלוואות מהבנק, חוסר מקום בבית לאחסן את כל הפריטים שנקנו, פגיעה בזמן האיכות עם חברים והמשפחה, פגיעה באמון של הקרובים ולחצים נפשיים כתוצאה מכל אלו. במאמר זה נתייחס לטיפול בהתנהגות זו.

ראשית, חשוב לדעת שכדי להתייחס במונחים של התמכרות, צריך שברקע יהיו קיימים ניסיונות רציניים לשלוט בהתנהגות ("ניסיונות גמילה קודמים"). לכן, אם לא עשית זאת עד עתה, הצעד הראשון הנכון לעשות הוא לנסות, באופן רציני, לשלוט בקניות. ניתן להתחיל לעבוד עם יועץ כלכלי או עם עמותה המסייעת בניהול תקציב וביחד לבנות תוכנית כלכלית, ללמוד כיצד מנהלים תקציב, כיצד עוקבים אחר ההוצאות ואיך עושים את כל זאת בצורה שיטתית ומסודרת. בנוסף, האינטרנט מלא מידע ורעיונות כיצד לשלוט בקניות (לדוגמא: לא הולכים לקנות אוכל כשרעבים, לא קונים פריטים רק כי הם במבצע, יוצאים לקניות עם רשימת קניות מסודרת, החלטה האם משתמשים בכרטיס אשראי ואם כן – באיזה דרך וכו').

אבל – אם ניסית לעשות זאת ללא הצלחה, כדאי מאוד להתחיל טיפול בהתמכרות לקניות כדי לבדוק על אילו מקומות רגשיים וקוגנטיביים "יושבות הקניות". במילים אחרות, טיפול בהתמכרות לקניות מתייחס לכל רבדי ההתמכרות: הרובד ההתנהגותי, הרובד הקוגניטיבי (מחשבתי) והרובד הרגשי. 

התמכרות לקניות יכולה לנבוע מתוך שילוב של גורמים שונים, גורמים שפעמים רבות האדם אינו מודע אליהם. בעבודה משותפת עם איש המקצוע מתחילים לברר כיצד ואיך נכנסות הקניות לחיים של האדם ומוצאים דרכים להביא מרפא ושינוי למקומות אלו.

 
גמילה מקניות, ד"ר ענבר כהן, מטפלת בהתמכרות לקניות

טיפול בהתמכרות לקניות מטפלים בכל רבדי ההתמכרות

  • המישור ההתנהגותי – זיהוי טריגרים חיצוניים לקניות, למידת דרכי התמודדות עם טריגרים אלו, הטמעת דרכי התנהגות שיעזרו ליצור גבולות חיצוניים. זהו חלק הכרחי בתהליך אבל לא מספיק כיוון שהוא לא מייצר שינוי ארוך טווח. כדי ליצור שינוי שיהפוך לטבע החדש של האדם יש לעשות שינוי גם במישור הקוגניטיבי וגם במישור הרגשי.
  • המישור הקוגנטיבי – בצעד הראשון נזהה את המחשבות שנמצאות בבסיס הקניות. מחשבות כגון: "אני משדרת כוח והצלחה", "מגיע לי כי אני עובדת קשה", "זה המקום שלי להירגע. זה משהו לנפש", "זה במבצע. אני בעצם חוסכת", "רק ככה אני מרגישה יפה". לאחר מכן נבחן את אמיתות המחשבות ונטמיע מחשבות מועילות, מיטיבות ומעצימות יותר.
  • המישור הרגשי – לרוב קניות הן מנגנון בריחה מהתמודדות עם אתגרי החיים בעבר ובהווה. פעמים רבות בבסיס הרצון לקנות יש כמיהה למשהו, אך לא תמיד האדם מאפשר לעצמו לדעת מה בדיוק הדבר שהוא רוצה. ייתכן שיהיה כואב מידי להכיל את הידיעה של הרצון האמיתי ולפיכך הקונה הקומפולסיבי נוטה להירגע על ידי קניות. הקניות תמיד שם, תמיד זמינות ולכאורה תמיד משמחות. עם זאת, הקנייה עצמה מייצרת לאדם הקלה זמנית וקצרה ואז מתעוררת האשמה עצמית ובושה. רגשות קשים אלו שולחים את האדם לקנות. שוב. הרי זה הדבר שהוא יודע לעשות הכי טוב וזה גם מרגיע אותו מיידית (הגם זמנית). כך נשאב האדם למעגל קסמים חוזר ונשנה. בטיפול נזהה את מעגל קסמים זה ונלמד כיצד להתמודד עם רגשות באופן מיטיב ללא פנייה לקניות.

למה הקניות אינן אסטרטגיית התמודדות יעילה?

כי הרכישה נותנת רק סיפוק זמני ולא מטפלת בשורש האמיתי – השורש שגרם לאדם לפנות מלכתחילה לקניות. מכאן ברור שהטיפול חייב לעסוק גם בקושי שבבסיס הרצון לקנות. זיהוי רגשות  והבנת הנושאים עמם האדם מתמודד הם אלו שיפסיקו את סגנון החיים ההרסני ויצרו שינוי יציב וארוך-טווח. 

המישור הרגשי הוא המקום שדרכו הטיפול חייב לעבור כדי להצליח ודווקא הוא, פעמים רבות, נמצא מחוץ למודעות האדם. נגלה מהם אותם "טריגרים רגשיים" שמובילים לקניות ונביא להם ריפוי ולמידה חדשה. נעסוק בלמידה של דרכים בריאות להתמודד נכון עם רגשות ולווסת אותם. לפי הצורך נעסוק בתכנים כגון: אסטרטגיות לפתרון בעיות, איך להעלות את הדימוי העצמי, טיפול בכעס, מערכת יחסים לא בריאה וכל נושא אחר שנמצא בבסיס הרצון לקנות. הטיפול מכוון לטפל בבסיס הרגשי כדי שמערכת הויסות הרגשי תחזור לתפקוד נכון והמערכת הרגשית של האדם תשוב להיות מאוזנת. בצורה זו הדחף לקנות הופך לחלש יותר והמוח והחשיבה נמצאים יותר בשליטה.

המעניין הוא שפעמים רבות אנשים מבינים מצוין את הבעיה ואפילו את הגורמים שהובילו להיווצרותה. עם זאת, חסרים להם הכלים הדרושים לעשיית שינוי כדי להתנהג אחרת. העבודה המשותפת בקליניקה של ד"ר ענבר כהן, המטפלת בהתמכרויות, מובנת, ממוקדת ומכוונת להשגת מטרות. ריבוי הכלים והטכניקות מאפשר התאמת הטיפול לאופי ולסגנון הייחודי של כל מטופל ולקצב שנוח לו. הגישות המקצועיות מתוכן פועלת ד"ר ענבר כהן, מאפשרות עבודה מעצימה, חיובית ומחזקת. לקבלת פרטים ותיאום שיחה ראשונה התקשרו לטלפון מספר: 052-6909091 או השאירו פרטים בטבלה שבתחתית הדף ונחזור אליכם בהקדם.

גמילה מקניות – צעדים ראשונים

לא ניתן להפסיק לחלוטין לקנות. קניות הם חלק מהחיים שלנו. צריך לקנות אוכל לבית, בגדים לילדים, לקנות מוצרי טיפוח ולשלם עבור שירותים שונים שאנו צריכים. להבדיל מהתמכרות לאלכוהול וסמים, שם משמעות המילה "גמילה" ברורה מאוד, בהתמכרות לקניות צריך להיות מדויקים מה היעד אליו מכוונים. מה כן קונים, כמה קונים ומתי קונים. זהו לימוד של אסטרטגיות לניהול נכון של כסף ושל שליטה בדחפים.

* הצעדים שמופעים כאן הם רק הצעות ראשונית להתחיל להיכנס לעבודה של שינוי. הם אינם מחליפים ייעוץ עם איש מקצוע (כגון עובד סוציאלי או פסיכולוג).

  1. מטרה
     אם מבינים שלא ניתן להימנע מכסף או קניות לחלוטין, צריך להגדיר באופן ברור את המטרה. פנו זמן וכתבו על דף – מה היעד הכלכלי אליו אתם רוצים להגיע? כיצד מחלקים את הכסף להוצאות השונות שעתידות להיות במהלך החודש והשנה? מה התקציב החודשי לבגדים? לטיפוח? לנופש? כיצד, באופן מפורט וספציפי, רוצים להתנהג אחרת? מה יעיד שהשינוי התרחש? במידה ואתם בזוגיות מיטיבה, כדאי לעשות שלב זה עם בן/ת הזוג.
  2. זיהוי טריגרים להתחלת הקניות – 
    זיהוי טריגרים להתחלת הקניות – מה גורם לכם להתחיל לקנות? שעמום, אשמה, כעס? רצון להתפנק? אולי ראיתם חברים לבושים בבגדים שרציתם?
    נהלו יומן קניות (כמו יומן אכילה, אך מוקדש לקניות) ומתוכו זהו את הדפוסים הבולטים: מתי אתם קונים? מה קדם לכך? אילו מחשבות קודמו לקנייה? אילו רגשות קודמו לקנייה?
    ידע זה ייתן לכם מידע היכן להתחיל לטפל בעצמכם. מהם המקומות מהם אתם בורחים לקניות.
  3. זהו את החסר האמיתי שהקניות נועדו לפתורמתחת לקנייה המופרזת קיים חסר אמיתי – אבל הוא אינו פיזי, הוא נפשי – רוחני. המכורים לקניות יוצאים לקניות כדי למלא חסר שקיים, אבל היות שהחסר הוא נפשי – רוחני, מענה חומרי לעולם לא ייתן סיפוק. החסר ימשיך להתקיים. אי לכך התבוננו בידע שאספתם בסעיף הראשון וזהו את החסר האמיתי שהקניות נועדו לפתור. מהם הצרכים הלא חומריים שאתם זקוקים להם?
  4. כשאתם בסערת רגשות הימנעו מקניות כשאתם מרגישים ירודים, עצבניים, כשאתם בלחץ או בכל מצב רגשי סוער הימנעו מכניסה למקומות של קניות (פיזיים ווירטואליים). כשאנו נמצאים בסערת רגשות יכולת החשיבה האובייקטיבית נפגעת והמחסומים ההתנהגותיים עלולים להיפגע. דעו כשאתם מרגישים לא טוב אתם עלולים למצוא את עצמכם קונים פריטים שאחר-כך תצטערו עליהם.
  5. הרחיבו את האפשרויות העומדות בפניכם היו יצרתיים לגבי אפשרויות אחרות העומדות בפניכם מלבד שופינג. כשהרצון לקנייה גואה בכם צאו להליכה, עשו מדיטציה, היפגשו עם חברים, קראו ספר או עשו כל פעילות אחרת שמהנה ובריאה לכם.
  6. מה יותר חשוב לכם מקניות? אילו דברים אתם מעריכים בחייכם, הרבה יותר מקניות?
    מהם הדברים שבשבילם שווה לצאת למסע הזה? מהם הדברים שיגרמו לכם להתחייב לתהליך. לדוגמא: אם המשפחה חשובה לכם יותר מכל, סביר להניח שברור לכם כיצד המשך בזבוזים והסתבכויות עם הלוואות וחובות תיפגע ביקרים לכם ובסופו של דבר גם בקשר ביניכם. אם חשוב לכם לחסוך לזקנה, הרי ברור שבזבוז כסף היום יפגע ביכולות הכלכליות העתידיות. כתבו על דף את הדברים להם את מחוייבים ועבורם שווה לעשות את השינוי.
  7. הימנע מפיתויים מיותרים
    למה לשים מכשול בפני עיוור? אין צורך לבדוק את כוח הרצון שלכם או את השליטה העצמית. הפכו את הסביבה לסביבה קלה ותומכת בתהליך שאתם עוברים – צרו סביבה נקייה מחנויות (פיזיות או וירטואליות). אם תמשיכו ללכת לאזורי קניות, הרי בסופו של דבר תשברו ותקנו (וגם אם תתחרטו אחר-כך). ערכו רשימה של מקומות שעדיף שתמנעו מהם. אתם גם יכולים ליצור רשימה של מקומות שטובים לכם, מרגיעים ומזינים אתכם.
    ברשימה שאתם יוצרים, חישבו על דרכים נוספות ליצור סביבה "נקייה": הימנעו ממיילים, מקריאת מגזינים, קטלוגים ותוכניות טלוויזיה שמעודדות קניות – בצורה ישירה או עקיפה. 

    קבלו תמיכה – קשה להיגמל לבד – מצאו אנשים שאתם מעריכים והקשר שלכם איתם חיובי, שתפו אותם בהחלטתכם ובתהליך שאתם עוברים. בקשו את עזרתם. לדוגמא: כאשר אתם יוצאים לאזורים ה"מועדים לפורענות" (כמו בקניון) לכו עם חבר והסבירו לו מראש מה תכננתם לקנות, השאירו את כרטיס האשראי אצל בן-הזוג, ערכו רשימת קניות בסופר ושתפו את בן-הזוג, סכמו עם חבר קרוב שכשאתם מרגישים צורך לקנות אתם מקיימים עימו שיחה לפני.

אם הגעתם להבנה שהקניות יצאו מכלל שליטה ושאתם צריכים לעבוד במשותף עם איש מקצוע אתם מוזמן ליצור קשר עם ד"ר ענבר כהן, המטפלת בהתמכרויות. התכנים לעבודה כוללים זיהוי טריגרים, הקניית אסטרטגיות להתמודדות נכונה עם הדחפים, מניעת "מעידה" והתמודדות עם "מעידה" ושינוי מחשבות מגבילות. בנוסף, מתוך הבנה שלעיתים קרובות ההתמכרות היא מנגנון בריחה מקשיים, במידה ויש צורך, מביאים ריפוי וההחלמה לתכנים נוספים שעולים מהעבר וההווה. לקבלת פרטים ותיאום שיחה ראשונה צלצל לטלפון שמספרו – 052-6909091 או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם. המפגשים הינם פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

דילוג לתוכן