איך להתמודד עם לחץ?

שיתוף המאמר:

כולנו חווים לחץ נפשי מדי פעם. זה טבעי.
מה זה לחץ נפשי? ממה הוא נוצר? מהי מידת לחץ סבירה ומאיזה מידה היא מתחילה להיות בעיה?
מהן הטכניקות שניתן כבר עכשיו להתחיל לתרגל כדי להוריד את רמת הלחץ הנפשי?

סטרס, או לחץ נפשי, היא תחושה שנוצרת מתוך הרגשה שהחיים מלחיצים או מאיימים עלינו. ככל שאנחנו מרגישים שאנחנו חסרי יכולת להתמודד ולהצליח – רמת המתח והלחץ הנפשי יעלו.
בבסיס, ללחץ נפשי יש תפקיד חשוב ביכולת שלנו להתמודד עם אתגרים ואיומים. כשאנו נמצאים בסכנה, תגובת הלחץ מאותת לגוף להתכונן להתמודד עם הסכנה. הדופק והנשימה מואצים, השרירים מתהדקים והמוח דורש יותר חמצן כדי להעלות את רמת הפעילות שלו. באתגרים אחרים, תחושת הלחץ מייצרת לנו מוטיבציה לנוע ולעמוד בדרישות המשימה, לדוגמא – להתכונן למבחן או להכין מצגת בעבודה. מכאן אפשר להבין שמידה מסוימת של לחץ מועילה לנו כי היא גורמת לנו להתכנס ולהתמודד עם האתגר שלפנינו.

הבעיה נוצרת כאשר מתמודדים עם לחץ כרוני. לחץ שתמיד קיים שם ברקע. במצב כזה הגוף והנפש נמצאים במצב של כוננות ומתח מתמידים ולאורך זמן זה מתיש ומדלדל את הכוחות שלנו.
לחץ נפשי כרוני נמצא קשור לבעיות לחץ דם, בעיות במערכת העיכול, מחלות לבביות, קשיי שינה, הפרעות במערכת הרביה, סכרת וכאבי ראש. ברמה הרגשית לחץ נפשי מתמשך עלול ליצור תחושת חרדה, דיכאון, כעס, קושי להתרכז וחוסר סבלנות.
כדי לשמור על האיזון הנפשי והפיזי שלנו, חשוב שנדע כיצד לווסת את תחושת הלחץ הפנימי שלנו. במילים אחרות, ללמוד דרכים להתמודד עם לחץ נפשי בצורה יעילה ובריאה.

איך להתמודד עם לחץ? - ד"ר ענבר כהן, טיפול נפשי ממוקד בחרדות, התמכרויות, מערכות יחסים הרסניות וחוסר ביטחון עצמי

איך להתמודד עם לחץ - טיפים

  • מודעות עצמית – זה הצעד הראשון. כדי להתמודד עם מתח נפשי, צריך לדעת לזהות כיצד הוא מופיע אצלנו. היות שלכל אחד תסמינים שונים של מתח נפשי, חשוב לזהות את הסימנים הספציפיים אצלנו. דרך טובה לגלות אותם היא לשים לב לתופעות הפיזיות בגוף שלנו – כיצד מרגיש מתח בגוף? היכן הוא ממוקם? מה האנרגיה שלו? איך הוא משפיע על הגוף? מה הסימנים הראשונים שמעידים שאתם מתחילים להרגיש לחץ נפשי?
    לדוגמא, הרבה אנשים מרגישים תחושת מתח בלסתות, תחושה של הידוק השרירים באזור מסוימים בגוף או תחושה של אנדרנלין "רץ" בגוף. יש אנשים שהסימן ללחץ עבורם הוא רצון לאכול הרבה או קשיי שינה ולעומת זאת יש אנשים שבמצבי מתח ולחץ ירצו לישון הרבה או שלא ירצו לאכול כלל.

  • לזהות מחשבות – זיהוי המחשבות שתופסות אותנו, מחשבות שליליות ומלחיצות זה דבר טבעי לגמרי. מובן מאליו שכולנו מתמודדים עם מחשבות וטרדות שחולפות בראשנו.
    חולפות – זו מילת המפתח.
    כאשר אנחנו נמצאים במצב של מתח נפשי, יש לנו נטייה להיתפס על מחשבות מסוימות ולא לשחרר. על פי רוב אלו יהיו מחשבות הקשורות לזיכרונות לא נעימים מהעבר או טרדות שאנו חוששים מהם בעתיד. במצב של סטרס, קשה לנו לשחרר את המחשבות האלה ואנו נמצאים בתוך לופ שרק מזין את תחושת המתח והלחץ. היות שאנחנו "תפוסים" על זה קשה לנו להתחבר לכוחות שקיימים בנו וקשה לנו לקדם את החיים לכיוון הרצוי עבורנו. יותר מזה, כיוון שמתח נפשי כרוני מדלדל את הכוח שלנו, אנו עלולים להגיב בדרכים שיחמירו את המצב: לוותר מהר מידיי, להתעצבן ולריב עם אחרים, להימנע מחברה או להימנע מאתגרים.

    כאשר אתם מרגישים את התסמינים של הסטרס בגוף, בדקו מהן המחשבות עליהן אתם "נתפסים". אילו נושאים ואילו תכנים עולים לכם בתודעה ולא מרפים.

  • לשחרר – עכשיו המשימה היא לשחרר את ההיתפסות על המחשבות. הדרך לעשות זאת היא להתמקד בהווה ובמשימות אותן אתם עושים באותו הרגע.

טכניקה מצויינת היא "קרקוע" – (grounding). טכניקה זו אינה מחליפה טיפול נפשי אבל היא יכולה לעזור להתנתק מהמחשבות המטרידות, להיות יותר מווסתים ולחזור להווה ולתפקד בו כך שתוכלו להמשיך לקדם את הדברים שחשובים לכם בחיים. היא מזכירה לנו שיש עולם חיצוני שמתקיימים בו עוד דברים מעבר ללחצים שלנו, ושכדאי לנו להיות מחוברים אליו ופעילים בו.

איך להתמודד עם לחץ – טכניקת קרקוע

  1. קחו מספר נשימות עמוקות לבטן התחתונה. שימו לב שהנשימה איטית (לספירה של ארבע) ושאורך הנשיפה ארוך (לספירה של שמונה) כך שהוא מרוקן את כל האוויר מהבטן והראות.התחברו לגוף – הרגישו את הגוף שלכם. שימו לב לאנרגיה בגוף. לחצו את הרגליים לקרקע. מתחו את הידיים לצדדים או לחצו את כפות הידיים זו לזו.

  2. התחלו להתמקד בסביבה בה אתם נמצאים:
    היכן אתם נמצאים?
    זהו חמישה דברים שאתם יכולים לראות בסביבתכם.
    זהו שלושה דברים שאתם יכולים לשמוע בסביבתכם.
    האם יש ריחות שאתם מריחים?
    געו בחפץ שנמצא לידכם. איזה מגע אתם מרגישים?
    מה הפעילות שאתם עושים כרגע? מה המשימה איתה אתם מתעסקים עכשיו?

  3. להתפקס ולהתעניין במשימה שלפניכם. לדוגמא, אם זה מפגש חברתי – להתמקד בחברים, אם זה משימה בעבודה – להתמקד בעשייתה.

התמודדות עם לחץ נפשי בשגרה

אל תחכו להתפרצות של מתח נפשי והתמודדות עם ההשלכות שלו. טפלו בעצמכם, דאגו לעצמכם ותטפחו את עצמכם בשיגרה – פיזית ונפשית. כאשר אנו מעניקים לגוף את כמות השעות לו הוא זקוק, כאשר אנו עושים הפסקה באמצע היום, כאשר אנחנו נפגשים עם חברים ונהנים – אנחנו מזינים את עצמנו ומונעים את הידלדלות הכוח הנפשי.
הטיפים שיובאו כאן הם מוכרים וידועים. העניין הוא לא לחדש. העניין הוא לתרגל. לשמור על שיגרה שכוללת את ההקשבה לצרכים שלנו ואת היכולת שלנו לטפל בעצמנו ולמלא מצברים.

המלצות – מה עושים בזמן לחץ

זהו את מקורות הלחץ –
במידה ואלו דברים שאתם יכולים לפתור – הקדישו את הזמן לטפל בהם. טיפול בשורש הקושי הוא הדרך היעילה ביותר לעשות שינוי ארוך טווח. עדיין, ישנם גורמי מתח שלא נוכל לשנות במהרה. במקרים אלו – המשיכו לקרוא את הטיפים הבאים ולהטמיע אותם בחייכם.

התעמלות ספורטיבית –
30 דקות של הליכה יעשו פלאים למצב הרוח. ריצה, פילטיס, ריקוד, שחייה, יוגה – בחרו פעילות ספורטיבית שאתם נהנים בה והתמידו בעשייתה.

תרגול טכניקות הרגעה והרפיה – קיימים ברשת מגוון רחב של מדיטציות, תרגלי נשימה ודמיון מודרך לתרגול הורדת רמת המתח. זה לא עולה כסף. חינמי. כל מה שנדרש זה המחויבות לתרגל. אפשר להצטרף לקבוצת תרגול או חוג שמקנה מיומנויות אלו. העיקר להתמיד. גם כמתחילים להרגיש הטבה במצב.

המעיטו בשתיית קפה ומשקאות ממריצים.

מפגשים חברתיים –
תמיכה חברתית היא אחת ממקורות החוזק הגדלות ביותר שלנו. הציבו לעצמכם יעד, שלמרות הלחץ בחיים, אתם נפגשים 4 פעמים בחודש עם חברים.

צאו לטבע – התנתקו לכמה רגעים מהמסכים, מהחדשות, מהרשתות החברתיות ומהתאורה המלאכותית. צאו לשמש. נשמו אוויר צח. תחליפו אנרגיה.

נהלו את הזמן ביעילות – תעדפו משימות, תתכוננו למשימות מראש והקצו להן מספיק זמן מראש, תאצילו סמכויות, חלקו משימות גדולות למשימות קטנות למדו להגיד "לא" ולשים גבולות לסביבה ותוותרו על פרפקציוניזם.

באתר תמצאו מידע גם אודות טיפול בהתקף חרדה, טיפול בחוסר ביטחון עצמי, טיפול בדימוי עצמי נמוך ועוד.

אם אתם או מישהו מהיקרים לכם מתמודד עם לחץ נפשי כרוני טוב יהיה לפנות לטיפול. העבודה המשותפת עם ד"ר ענבר כהן מאפשרת גם הקניית טכניקות לוויסות הלחץ הנפשי וגם ריפוי שורשיו. היכולת להתאים את סגנון הטיפול והקצב שלו אליכם תספק מעטפת בטוחה ועתירת ידע לעשיית השינוי.
אתם מוזמנים ליצור קשר עם ד"ר ענבר כהן, לקבל יותר פרטים ולקבוע פגישה. בעבודה משותפת, בקצב שנכון לכם, ניצור את השינוי. המפגשים הינם פרונטליים או דרך הזום ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת. לקבלת פרטים ותאום שיחה ראשונה צלצלו לטלפון שמספרו: 052-6909091 או השאירו את פרטיכם ונחזור אלייך בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

עקבו אחרי:
עוד עמודים בנושא:

גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....

דילוג לתוכן