איך להתגבר על הפחד להחמיץ – Fear of Missing Out – FOMO

שיתוף המאמר:

FOMO, או הפחד להחמיץ, הוא תחושה בלתי פוסקת שקיים משהו טוב יותר או חשוב יותר שאנחנו מפספסים. תחושת החוסר יכולה לנבוע מתחושה של חוסר ידע (פספסנו לקרוא מייל או הודעה בוואטסאפ, לדוגמא), מתחושה שאולי לא קיבלנו החלטה טובה או לחלופין מתחושת הצפה שנובעת מריבוי הידע והאפשרויות הקיימות בעולם (בבחירת בן/ת-זוג, קריירה, בילוי). מי שמתמודד עם FOMO מרגיש הרבה פעמים כאילו החיים של אחרים טובים יותר, כמו שאומר הפתגם – "הדשא של השכן ירוק יותר".

FOMO נמצא קשור לדיכאון, לירידה באיכות חיים, לפגיעה בהערכה העצמית, רגשי נחיתות, עליה בתחושות של חרדה, ללחץ ולרמת תפקוד נמוכה יותר.

FOMO קשור גם לקושי בקבלת החלטות (מעיין אמירה פנימית של "אני רוצה להשאיר את כל האופציות פתוחות") או להפך – מחויבות יתר להחלטה ספציפית. כך או כך, ההחלטות נובעות ממקום של פחד להפסיד: להפסיד הנאה, להפסיד סיפוק, להפסיד הכרה.

איך להתגבר על הפחד להחמיץ - ד"ר ענבר כהן, טיפול נפשי ממוקד בחרדות, התמכרויות, מערכות יחסים הרסניות וחוסר ביטחון עצמי

על הפחד להחמיץ והשימוש באינטרנט

המעניין הוא ש FOMO נמצא קשור לשימוש תדיר ברשתות החברתיות. ככל שיש יותר פחד להפסיד דברים, כך הצורך לגלוש ולהתעדכן גובר. אחת הסברות היא שכאשר אנשים רואים שישנם גולשים שמקבלים המון לייקים לכל תמונה, זה מעודד רצון להמשיך ולעקוב, במיוחד עבור אנשים שמקבלים מעט לייקים. בנוסף, הנראות של אנשים, שלמראית עין, נראה כאילו החיים שלהם מלאי חוויות נ-ה-ד-ר-ו-ת מייצרת תחושת החמצה וחרדה בצופים.
הפחד להחמיץ דברים בחיים מייצר צורך להתעדכן כל הזמן בתכנים שאחרים משתפים ברשתות החברתיות וחשש שאנחנו מפסידים ידע ואירועים שאחרים משתתפים בהם.

אפשר להגיד שהאינטרנט שינה את האופן בו אנחנו מייצרים ומשמרים קשרים חברתיים. אנחנו חיים היום בעולם שבו ניתן כמעט בכל רגע נתון להיכנס לרשתות החברתיות ולהתעדכן בנעשה בחיים של החברים שלנו. היכולת להתחבר ולהתעדכן באופן בלתי פוסק יצרה הפרעה נפשיות שלא היו מוכרות בעבר – אחת מהן היא התמכרות לשימוש באינטרנט. FOMO נמצא קשור להתמכרות זו.

איך להתמודד עם פחד להחמיץ?

לקבל את העובדה שלפעמים נפספס דברים –
המוכנות לקבל את העובדה שבחיים אי אפשר לקבל הכול.
מצד שני, לשבת על הגדר ולא להחליט משמעו להפסיד את כל העולמות. כמו שאומר הפתגם – "תפסת מרובה לא תפסת".
הלימוד הוא לקבל את המשמעות של בחירה – בחירה משמעה שיתר האפשרויות מתבטלות. זה חלק טבעי מהחיים. ככל שנצליח לקבל באהבה את ההבנה שלפעמים נפסיד יקרו שני דברים חשובים: נדייק יותר בבחירות שלנו ונלמד להתמודד עם תחושת הפספוס.

תיעדוף של ערכים –
כדי לקבל החלטה שתספק אותנו לטווח הארוך חשוב שנכיר את עצמנו. לכולנו יש הרבה רצונות. למעשה, קיים אינסוף לרצונות שלנו. אם ננסה למלא את כולם נשאר תמיד בתחושת חוסר.
לעומת זאת, צרכים וערכים הם מהותיים יותר ומוגבלים בכמות שלהם. לקחת זמן לבד, לנשום עמוק ולעשות חשבון נפש. מה הדברים החשובים ביותר בחיים שלנו? מה הצרכים העמוקים ביותר שלנו? מה הערכים שאנחנו רוצים לגלם בחיינו?
לקחת זמן, לכתוב כתיבה חופשית ואחר-כך לסדר ולדרג את הערכים והצרכים. זה ייתן לנו סדר ושקט בבלגן הפנימי.

להתענג על הרגע –
להאט את הקצב. להעריך את הרגע. לחיות בהווה. להודות על החוויה הנוכחית.
ממש לקחת נשימה עמוקה ולהריח את הקפה, להרגיש את משב הרוח, לשמוע את הצלילים. להתנתק ממכשירים סלולריים ומהשעון ולהיות בהוויה. במקום להתמקד במה עלולים להחמיץ, להתמקד בכאן – בהנאות הקיימות כאן ועכשיו.
בעידן שבו אנו חיים זה תרגול ולימוד לחיים.

לבחור בחוויות –
במקום לרדוף אחרי סמלים של יוקרה והצלחה (בין אם יוקרה חברתית או חומרית) לבחור בחוויות שימלאו אותנו באמת.
מחקרים מלמדים שחווית סיפוק בחיים נובעת מחוויות שאנו חווים ולא מאגירה של רכוש וסמלי סטטוס. תמיד יהיו אנשים שיש להם יותר ולכן – אם נישאב להשוואות תמיד נרגיש מופסדים עם תחושת החמצה ותסכול.
עדיף להסתכל על חצי כוס המלאה ולבחור בחיים עם חוויות שממלאות אותנו, שמתאימות לאנרגיה שלנו, לערכים שלנו ולאמת הפנימית שלנו. פחות להתעסק בלצלם תמונות ולהעלות לרשתות החברתיות, פחות להתעסק באיך אחרים תופסים את החיים שלנו ויותר להשקיע במילוי ובחוויה הפנימית.

להפחית את הזמן ברשתות החברתיות

קבוצות האינטרנט, הוואטסאפ והטלגרם ממלאים אותנו במידע – הרבה מעל ומעבר ממה שנוכל להכיל. הרשתות החברתיות מציגות מצג שווא של חיים מושלמים ומאושרים. אנחנו מוצפים בדימויים של החיים הטובים. כן, אפילו שאנחנו יודעים שלא הכל אמיתי ושלכולם יש התמודדויות בחיים – עדיין התמונות הוויזואליות מצליחות בסופו של דבר לשכנע אותנו שלאחרים יש חיים נהדרים. כתוצאה, אנחנו יכולים להתחיל להרגיש שהחיים שלנו משעממים ואפורים. ככה נכנסת תחושת הפחד מלהחמיץ. מלהיות מודר. לכן כדאי מאוד להגביל את משך הזמן שבו אנו גולשים ולהתחבר לעולם האמיתי. להתנתק מחשבונות שגורמים לנו להרגיש "פחות" או להרגיש חרדה. לזכור שאנשים חושפים רק חלקים מאוד מסוימים בחיים שלהם ונמנעים מלהציג את התמונה השלמה והכי חשוב – להשקיע יותר זמן בהווה – באנשים, בחוויות וביצירת חיים מספקים פיזית ונפשית.

FOMO הופך ל- JOMO - מחליפים פחד להחמיץ בהנאה להחמיץ

המושג JOMO – Joy of Missing Out"ההנאה שבהחמצה" עוסק ביכולת שלנו להיות נוכחים ומעורבים בהווה ולהעריך את מה שכן קיים. JOMO הוא הדרך להתגבר על הפחד מלהחמיץ.
המשמעות של JOMO היא להיות מרוצים מהמקום בו אנחנו נמצאים בחיים. להפסיק להשוות את עצמנו ואת החיים שלנו לאחרים ולהפסיק עם ההשוואות, רגשות האשמה ותחושת הפספוס על מה שאין לנו.

דרכים לתרגל "הנאה שבהחמצה"

להתרגל להגיד "לא" –
להתחיל לתרגל הצבת גבולות ולהרגיש בנוח עם זה. להפסיק עם רגשות האשמה והפחד כאשר אנחנו מסרבים (לענות לעוד מייל, לענות מייד לטלפון, להגיב בוואטסאפ, להתעדכן בעוד במידע) ולדעת שאנחנו יוצאים מרווחים מכך.

להפסיק לעשות מיליון דברים במקביל (multi-tasking) –
כשאנחנו מנסים גם לעבוד, גם להקשיב לילדים וגם להתעדכן בוואטסאפ בו זמנית אנחנו מפסידים בכל הגזרות. המערכת המנטלית שלנו עמוסה ואנחנו לא מצליחים להפיק את המירב מכל תחום. במקום זה להתמקד בכל פעם במשימה אחת. כשנפגשים עם חברה לכוס קפה – מתמקדים רק במפגש עצמו (כן, כן, משאירים את הטלפון בצד). כשיוצאים לפעילות עם הילדים – נהנים מהחוויה המשותפת. כשאוכלים מתרכזים בטעמים של האוכל ולא אוכלים מול המסך. כשעובדים – עובדים בלי חיבור לכל הרשתות.


להפחית את הזמן ברשתות החברתיות –
כמו שכבר כתבנו, קיים קשר הדוק בין האינטרנט, ובעיקר הרשתות החברתיות, לבין תחושת FOMO ולכן קל להבין מדוע מומלץ להפחית את זמן הגלישה ברשתות החברתיות. לקבוע גבולות לעצמנו מראש – כמה זמן ביום מקדישים לרשתות החברתיות ולאינטרנט אם בכלל, באילו שעות ואחרי מי בוחרים לעקוב.

לתרגל הכרת הטוב –
להתמקד בדברים החיוביים שקיימים בחיינו – על מה אנחנו מודים? מה אנחנו מעריכים בחיים שלנו? למה אנחנו מצפים היום?

מומלץ לכתוב כל בוקר או כל ערב שלושה דברים שמשמחים אותנו ושאנחנו מוקירים תודה על כך שהם קיימים בחיינו.

הפחד מלהחמיץ עלול לפגוע בהחלטות שלנו ובאיכות החיים.
הבשורות הטובות הן, שניתן לטפל בפחד מלהחמיץ בטיפול קצר, יעיל, ממוקד ומכוון מטרה ומאפשר לכל אחד לעלות על דרך המלך ולנהל אורח חיים פורה ומהנה. המפגשים הינם פרונטליים או בשיחת וידאו אונליין ובהתאמה אישית לכל מטופל ומטופלת. ד"ר ענבר כהן מזמינה אתכם ליצור קשר בטלפון מספר: 052-6909091, ניתן גם להשאיר פרטים בטבלה מטה ונחזור אליכם בהקדם.

לקבלת פרטים ותאום פגישה ראשונית עם ד"ר ענבר כהן השאירו פרטים או צלצלו לטלפון שמספרו 052-6909091

עקבו אחרי:
עוד עמודים בנושא:

גם מסע של אלף מיילים מתחיל בצעד אחד קטן....

דילוג לתוכן